Latvijoje pradėjo veikti dar viena NATO orlaiviams tinkama bazė

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 26, 2014, 5:37 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 12:16 PM

Įkandin Zoknių Aviacijos bazės Lietuvoje ir Emario bazės Estijoje, Latvijoje oficialiai pradėjo funkcionuoti dar viena bazė, kurią, esant reikalui, Baltijos šalių regione galės naudoti NATO oro pajėgos. Lielvardės bazės pakilimo ir nusileidimo takus jau išbandė sunkieji NATO transportiniai orlaiviai ir iš Lietuvos atskridę portugalų bei kanadiečių naikintuvai.

Kaip pranešė Latvijos kariuomenė, oficiali Lielvardės Aviacijos bazės atidarymo ceremonija įvyko ketvirtadienį. Nuo šiol šioje bazėje dieną ir naktį, vadovaudamiesi vizualaus skrydžio taisyklėmis (ang. - Visual flight rules), nenaudojant navigacijos sistemų, gali leisti sraigtasparniai, mažesni ir vidutinio dydžio orlaiviai.

Oficialią bazės atidarymo ceremoniją savo apsilankymu pagerbė Latvijos ministrė pirmininkė Laimdota Straujuma, Latvijos gynybos ministras Raimonds Vejonis, Latvijos kariuomenės vadas gen. ltn. Raimods Graube, Jungtinės sąjungininkų vadovybės Europoje vado pavaduotojas seras Adrianas Bradshaw, į Latviją atvykęs stebėti NATO pratybų „Steadfast Pyramid 2014“ ir „Steadfast Pinnacle 2014“.

Ceremonijoje tarp kitų aukštų svečių dalyvavo ir Lietuvos bei Estijos karinių oro pajėgų vadovai, NATO oro policijos misiją šiuo metu atliekančio Portugalijos bei Kanados karinių kontingentų vadai.

Lielvardės bazės nusileidimo ir pakilimo takus ceremonijos metu išbandė keturi NATO oro policijos misijoje dalyvaujantys orlaiviai - du portugalų naikintuvai F-16 „Fighting Falcon“ ir du Kanados CF-188.

„Šiandien atidarydami Lielvardės Aviacijos bazę, kurioje skrydžiai gali vykti tiek dieną, tiek ir naktį, mes galime didžiuotis įgyvendintu dar vienu šalies ginkluotųjų pajėgų modernizavimo projektu. Šio ilgalaikis projektas rezultatas - NATO ir šalies standartus atitinkantis aerodromas, tampantis modernia ir daugiafunkcine karine baze“, - teigia Latvijos ministrė pirmininkė L.Straujuma.

Latvijos gynybos ministras R.Vejonis sveikinimo kalboje pabrėžė, kad Lielvardės bazės modernizavimas tik patvirtina, jog Latvijos prioritetai yra ne kurti naujas bazes, o jau egzistuojančią infrastruktūrą tobulinti, atnaujinti ir pritaikyti aukštiems NATO standartams.

Pirmieji Lielvardės bazės takus išbandė NATO transportiniai orlaiviai, prieš tris savaites į tarptautines pratybas iš Ramsteino bazės Vokietijoje atgabenę šarvuotos technikos. Tąkart lėktuvai leidosi tamsiu paros metu pagal bazėje naudojamas vizualaus skrydžio taisykles.

Latvijos kariuomenės vadas gen. ltn. R.Graube teigia, kad Lielvardės bazė suteikia galimybę, jei tik bus reikalas, į Latvijos teritoriją greitai atgabenti sąjungininkų karius ir techniką: „Krizė Ukrainoje parodė, kad būna situacijų, kai laikas smarkiai spaudžia. Tokiose situacijos galimybė kuo greičiau savo žemėje pasveikinti sąjungininkus yra labai reikšminga“.

Lielvardės bazės rekonstrukcija pradėta dar 2006 m., 2009 m. prie to prisidėjo ir NATO. Buvo atnaujinti pakilimo ir nusileidimo takai, orlaivių aikštelės, pastatai, patruliavimo keliai, kita bazės infrastruktūra, įskaitant ir degalų užpylimo įrangą.

NATO bazės rekonstrukcijai iš viso skyrė maždaug 27 mln. eurų, Latvija - apie 55,4 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.