Naujas R. Pakso viražas – rizikingas

Vėl galės vaizduoti sąmokslo auką? Iškils virš visų? Kris pažemintas? Koks likimas laukia Rolando Pakso, jei jis nusitaikys į Vilniaus mero postą?

V.Mazuronis (kairėje) kreivai žiūri į partijos pirmininko R.Pakso užmojus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Mazuronis (kairėje) kreivai žiūri į partijos pirmininko R.Pakso užmojus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Sep 26, 2014, 9:21 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 2:44 PM

Trečiadienį „tvarkiečiai“ paskelbė, jog į kovą dėl sostinės mero kėdės gali pasitelkti savo sunkiausiąją artileriją – patį nepakeičiamąjį partijos vedlį, europarlamentarą R.Paksą. Beje, savo politinę karjerą jis yra pradėjęs nuo Vilniaus vadovo posto, rašo „Lietuvos rytas".

Politikos užkulisiuose iškart prabilta, kad per savivaldos rinkimus bus tas pat, kaip ir per kiekvienus Seimo ar prezidento rinkimus – į priekį žūtbūt bus stumiamas R.Paksas, kuris vėl taps auka.

Mat kol nepakeista Konstitucija, asmeniui, sulaužiusiam priesaiką, neleidžiama būti renkamam į jokias su priesaikos davimu susijusias pareigas.

„Tvarkiečiams“ toliau žaidžiant tokį nepralošiamą žaidimą, kuriame pašalintas prezidentas vis iš naujo vainikuojamas kankiniu, kai kurie politikai net ragina kuo greičiau leisti į rinkimus R.Paksą, kad ten jis pagaliau sudegtų.

Tokie „Tvarkos ir teisingumo“ manevrai jau seniai siutina kai kuriuos įtakingus šios partijos veikėjus.

Antai kai R.Paksas veržėsi į kovą dėl prezidento posto, tuometis aplinkos ministras, dabartinis europarlamentaras Valentinas Mazuronis piktinosi, kad taip labiausiai nukentėjo pati partija, nes ji tiesiog neturėjo savo kandidato šalies vadovo rinkimuose.

Nenuostabu, kad V.Mazuronis, kuris seniai konkuruoja su R.Paksu dėl įtakos, viešai pratrūko „tvarkiečiams“ paskelbus, jog partijos vedlys dalyvaus kovoje dėl Vilniaus mero posto.

Politikas paragino bendražygius tam priešintis ir priversti R.Paksą neprimetinėti savo valios kitiems, nes kitaip „Tvarka ir teisingumas“ apskritai neturės savo kandidato į sostinės merus, kaip jau atsitiko per prezidento rinkimus.

Tačiau pašalintą prezidentą netikėtai paguodė žmogus, kuris visai neseniai jam prieš nosį nuleido rinkimų užkardą, – Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovas Zenonas Vaigauskas.

VRK pirmininko nuomone, R.Paksas galėtų dalyvauti Vilniaus vadovo rinkimuose, nes mero priesaika esą apibrėžta tik įstatymu, bet apie ją nėra kalbama Konstitucijoje.

Z.Vaigauskas priminė, jog Konstitucinis teismas draudė asmenims, sulaužiusiems konstitucinę priesaiką, dalyvauti tik tuose rinkimuose, kuriuose išrinktų asmenų priesaika numatyta ne tik įstatymuose, bet ir Konstitucijoje.

Anot VRK vadovo, dėl R.Pakso, kaip kandidato į Vilniaus merus, gali kilti ginčų, bet vis dėlto jis turėtų būti registruotas.

Tarp kandidatų – žinomos pavardės

* Atliekamos įvairios neoficialios apklausos rodo, kad daugiausia galimybių laimėti tiesioginiuose mero rinkimuose šiuo metu turi dabartinis sostinės vadovas, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) lyderis Artūras Zuokas. Bet jis teigia kol kas dar neapsisprendęs, ar sieks šio posto dar kartą.

* Antras pagal populiarumą apklausose įvardijamas Liberalų sąjūdžio kandidatas į merus parlamentaras Remigijus Šimašius. Bet jam kortas gali sumaišyti buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė, jei sutiks tapti konservatorių kandidate.

* Socialdemokratai į mūšį dėl Vilniaus mero posto siunčia partijos atsakingąjį sekretorių Gintautą Palucką.

* Darbo partija nesėkmingai mėgino įkalbėti rinkimuose dalyvauti garsųjį sportininką Virgilijų Alekną. Kaip realiausias „darbiečių“ kandidatas įvardijamas dabartinis vicemeras Jonas Pinskus.

* Teigiama, kad dėl Vilniaus mero posto gali sėkmingai rungtis Valdemaro Tomaševskio vadovaujama Lenkų rinkimų akcija. Pats europarlamentaras tvirtino turįs partijos siūlymą kandidatuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.