Politologai nudžiugino ir A. Butkevičių, ir A. Kupčinską

Kaune vykstančios aukščiausio lygio Lietuvos mastu politologų konferencijos, skirtos artėjantiems tiesioginiams mero rinkimams, premjeras Algirdas Butkevičius klausėsi laimingu veidu.

Kaune vyksta aukščiausio lygio Lietuvos mastu politologų konferencija, skirta artėjantiems tiesioginiams mero rinkimams.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaune vyksta aukščiausio lygio Lietuvos mastu politologų konferencija, skirta artėjantiems tiesioginiams mero rinkimams.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Sep 26, 2014, 12:36 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 1:44 PM

Politologas Algirdas Krupavičius teigė, jog socialdemokratams tiesioginiai mero rinkimai turėtų būti sėkmingi. Viena priežasčių, mokslininko nuomone, yra palyginti aukštas šios Vyriausybės reitingas, gerokai pranokstantis buvusios Andriaus Kubiliaus Vyriausybės reitingą. A.Krupavičiaus nuomone, tai turės įtaką merų rinkimams.

Šalia A.Butkevičiaus sėdintis Kauno meras konservatorius Andrius Kupčinskas nenusiminė, nes politologai Tėvynės sąjungą taip pat priskyrė „pirmojo ešelono partijoms“.

Antrąjį ešeloną pagal laimėjusių rinkimus merų skaičių, anot A.Krupavičiaus, sudarys Darbo partija, partija „Tvarka ir teisingumas“ ir „valstiečių“ atstovai.

Vilniaus krašte didelės pergalės tikimybės žadamos Lenkų rinkimų akcijai, prie kurios tikriausiai dėsis ir rusų tautinės mažumos kandidatai.

Tąčiau konferencijoje dalyvavusi Seimo narė, socialdemokratė Birutė Vėsaitė nebuvo labai jau tikra partiečių pergale.

"Reitingai dar ne svarbiausias rodiklis. Prieš Europarlamento rinkimus mums irgi žadėjo didelę persvarą, o gavome šaltą dušą. Negalime užmigti", - kalbėjo B.Vėsaitė.

„Kas bus naujo po tiesioginių mero rinkimų ir kas liks kaip ir buvę?“ – tokį klausimą iškėlė politologas A.Krupavičius savo pranešime ir bandė į jį atsakyti.

Mokslininkas mano, kad rinkėjų aktyvumas turėtų būti gana didelis, nes tiesioginiai mero rinkimai vyksta pirmąkart. Jis mano, kad mero rinkimai paskatins ir susidomėjimą savivaldos rinkimais, rinkėjų aktyvumas turėtų būti ne mažesnis, kaip ir Seimo rinkimų metu.

„Tačiau rinkėjams iškils galvosūkis: ką rinkti? Lietuvos politinėje padangėje yra ryški lyderystės problema. Lyderių trūkumas jaučiamas ir didžiojoje politikoje, o savivaldos lygmenyje – ypač“, – pabrėžė A.Krupavičius.

Politikos ekspertas mano, kad tiesiogiai išrinkti merai bus naujas svarbus politinio svorio centras Lietuvoje.

„Merų politinė galia prilygs ministrų, o sostinės mero bus dar didesnė“, – tikino A.Krupavičius.

Sveikindamas konferenciją premjeras A.Butkevičius atkreipė dėmesį į pirmą kartą rengiamus tiesioginius merų rinkimus, kur politologų žodis bus taip pat itin svarbus.

„Kitais metais pirmą kartą tiesiogiai bus renkami merai, kuriuos gyventojai nori matyti rajonų vadovais - lyderiais. Ką išrinksime - atsakingą, įsipareigojusį žmogų ar gražiai kalbantį, daugumai malonų veikėją? Labai svarbu, kad šioje pasirinkimo situacijoje nulemtų autoritetingas politologo žodis“, - kalbėjo A. Butkevičius.

Politologų konferencija vyksta Lietuvos istorinėje prezidentūroje Kaune. Ją surengė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Politikos mokslų ir diplomatijos fakultetas.

Į konferenciją atvyko ir premjeras A.Butkevičius. Pranešimus skaitė tokie žymūs politikos ekspertai kaip Lauras Bielinis, Algirdas Krupavičius, Antanas Kulakauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.