Dvasinė emigracija – į girtavimą, narkotikus, azartinius lošimus

Yra daug atspirties taškų, nuo kurių skaičiuojamas laiko ratas. Vienas iš šių taškų – rugsėjo mėnesį minima socialinio darbuotojo diena. Džiugu, kad ši šventė tampa tradicine ir laukiama. Ji minima rugsėjo 27 dieną. Mes, jonaviečiai, pasveikindami socialinius darbuotojus ją pažymėjome išvakarėse.

Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Malciuvienė

Sep 27, 2014, 7:09 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 11:15 AM

Ką pastebėjome per metus? Emigracija svetur vyksta jau daug metų, tačiau stebime ir dvasinę emigraciją į alkoholizmą, narkotikus, azartinius lošimus ir kitas priklausomybes.

Lengva dirbti su motyvuotais žmonėmis, tačiau kaip motyvuoti žmogų, kuris nenori keistis? Todėl visiems socialiniams darbuotojams kiekvienas, pasiryžęs keisti savo gyvenimą, yra labai brangus. Kaip ir tas, kuris daug metų vartojo alkoholį, o štai dabar atėjo pasakyti, kad jis laikosi, kad dar neatkritęs. Tačiau ką pasakyti motinai, kurios atžala iš namų neša parduoti daiktus tam, kad pinigus galėtų pralošti? Tai ir lieka atviras klausimas.

Tarp mūsų gyvena žmonės turintys įvairias negalias. Tarp jų yra žmonių ir su proto negalia. Kaip žinia, toks neįgalusis privalo turėti globėją, kuris jį atstovautų, rūpintųsi, vestų pas gydytojus, atsižvelgiant į neįgaliojo interesus valdytų jo turtą.

Suprantama ir tai, kad neįgaliųjų priežiūra reikalauja laiko ir kantrybės. Tačiau kai matai skriaudžiamą, su mėlynėmis paakyje neįgalų žmogų, apima neviltis. O artimasis, kuris privalo juo rūpintis, mums sako, kad viskas gerai, neįgalusis nieko nesupranta, o „jūs nesikiškit į mūsų reikalus“.

Tačiau didelių mokslų nereikia, kad suprastum – jei žmogus verkia, jam negerai. Jei juokiasi – jam gerai. Dar ilgai galėtume diskutuoti apie smurtą artimoje aplinkoje, apie suaugusius, apie globojamus vaikus, kurie, tapę paaugliais dėl savo emocijų tampa našta globėjams. Ir apie benamius, senus žmones, kurių artimieji atsiranda tik jiems numirus.

Nuo kitų metų visos įstaigos, teikiančios socialinės globos paslaugas privalo gauti licencijas. Džiugu, kad kai kurios įstaigos jas jau turi. Tačiau Jonavos vaikų globos namai licencijos gauti negali. Priežastis – ten gyvena per daug vaikų, kurie yra nereikalingi savo tėvams. Tačiau šiandien – šventė.

Socialinio darbuotojo diena. Labai norisi šviesių spalvų. Dėkoju visiems socialiniams darbuotojams už bendrą darbą. Ir juk nereikia būti motina Terese, kad galėtum išklausyti žmogų, ištiesti ranką tam, kuriam jos reikia, kad paguostum, paaukotum, padarytum gerą darbą.

Ingrida Malciuvienė yra Jonavos savivaldybės socialinės paramos skyriaus vedėja

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.