Laivo „Jūros vilkas“ sulaikymas priminė veiksmo filmą

Krabus žvejojusio laivo „Jūros vilkas“, plaukiojančio su Lietuvos vėliava, sulaikymas Barenco jūroje laivo savininkės bendrovės „Arctic Fishing“ vadovui Giedriui Gruzdžiui ir „Jūros vilko“ kapitonui Aleksandrui Gruško tikriausiai įsimins visam gyvenimui.

Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys

Sep 27, 2014, 9:54 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 11:15 AM

Murmansko uoste esantis „Jūros vilkas“ sulaikytas rugsėjo 19-ąją. Įkaitais tapo 28 jūrininkai, iš kurių trys – Lietuvos piliečiai.

Rusija teigia, kad laivas pažeidė žvejybos taisykles išskirtinėje Rusijos ekonominėje zonoje. Tačiau atrodo, kad dėl tokių Rusijos veiksmų jau susirūpino Šiaurės vandenyse žvejyba užsiimančios Europos šalys, rašo „Lietuvos rytas“.

Pagal tarptautinę teisę, Rusijos išskirtinėje ekonominėje zonoje plaukiojęs laivas galėjo laisvai žvejoti tokiuose vandenyse. Mat ši zona tuo pat metu yra tarptautinė Šiaurės Rytų Atlanto žuvininkystės komisijos (NEAFC) administruojama žvejybos teritorija, kuria naudojasi Europos Sąjunga ir kitos šalys.

Įsiveržė ginkluoti pareigūnai

„Kiek mums pavyko sužinoti, buvo panaudota ne tik prievarta, bet ir surengta pasala. Naktį prie laivo priplaukė Rusijos inspektoriai. Jiems atlikus patikrą, priplaukė kitas laivas su vienu matomu žmogumi ant denio.

Kapitonas neįžvelgė pavojaus, nuleido tiltelį, kad šis galėtų įlipti, tuomet į laivo denį įsiveržė penki Rusijos pareigūnai su ginklais, kurie buvo iki tol pasislėpę. Ant jų antpečių buvo parašyta FSB, ant rusų laivo – „Pakrančių apsauga“, – pasakojo G.Gruzdys.

Pasak jo, rusai dėl įtariamų pažeidimų galėjo surašyti pažeidimo protokolą. Pareigūnai tai vėliau ir padarė, tačiau, pagal laivybos teisės normas, laivo negalėjo tempti į uostą.

„Kapitonas buvo nušalintas jėga, o laivas buksyruojamas į uostą. Pagal Jungtinių Tautų jūrų teisės konvenciją tai yra neįsivaizduojama. Turi būti teikiami priekaištai, jie nagrinėjami“, – „Lietuvos rytui“ sakė G.Gruzdys.

Inspektoriai priekaištų neturėjo

Rusijos inspektoriai, anot įmonės vadovo, su laivo įgula bendravo dar sulaikymo išvakarėse ir tuomet priekaištų neturėjo.

„Nustatytos formos langelis, kuriame turėtų būti žymimi priekaištai, buvo tuščias. Tačiau inspektoriai, atrodo, buvo gavę nurodymą laukti per naktį. Galbūt taip įsakė jų vadovai“, – spėjo G.Gruzdys.

Į Murmansko uostą praėjusią savaitę nutemptą žvejybos laivą ėmėsi saugoti Rusijos pareigūnai. Įgula irgi buvo akylai saugoma iki tol, kol atvyko Lietuvos konsulas. Tada apsauga netikėtai dingo.

„Dabar trys Lietuvos piliečiai įkalinti laive, bet atskirti nuo jame dirbusių rusų. Visi buvo ir atskirai apklausti“, – sakė G.Gruzdys.

„Jūros vilko“ savininkai dėl tolesnių veiksmų tariasi su advokatais.

Pastarieji paprašė išleisti laivą už užstatą. Sprendimą teismas priims kitą savaitę.

Maskva traktuoja savaip

– Kur vis dėlto žvejojo „Jūros vilko“ įgula – neutraliuose ar Rusijos vandenyse? – „Lietuvos rytas“ pasiteiravo šiuo metu Murmanske esančio laivo kapitono A.Gruško.

– Viskas yra užfiksuota tiek laivo žurnale, tiek kituose oficialiuose dokumentuose, kurie buvo sudaryti tikrinant laivą jūroje ir aiškinantis padėtį krante.

Mano vadovaujamas „Jūros vilkas“ gaudė krabus Barenco jūroje, NEAFC reguliuojamo rajono 27.1a ribose.

Šį komitetą sudaro Europos Sąjungos valstybės ir šalys, turinčios 200 mylių jūrinę ekonominę zoną Šiaurės Rytų Atlante.

Tas reguliuojamasis rajonas yra jūrų teritorija tarp tokių zonų. Jos ribas nustato būtent NEAFC pagal geografines koordinates. Mūsų laivas nė sykio neišplaukė už 27.1a rajono ribų, tai patvirtinta visuose turimuose dokumentuose. Mes turėjome Žuvininkystės departamento prie Lietuvos žemės ūkio ministerijos leidimą.

Tačiau Rusija dar 2011 metais išleido specialų pranešimą jūrininkams. Jame nurodytos šios šalies išskirtinės ekonominės zonos vidaus ribos su geografinėmis koordinatėmis. Jos šiek tiek kertasi su reguliuojamo rajono 27.1a ribomis, kurias nustatė NEAFC.

Kiek man žinoma, šis rusiškas dokumentas nėra gautas jokiose Lietuvos institucijose, kaip ir kitų Europos Sąjungos šalių.

Dėl to Rusijos kontroliuojančios institucijos ir kaltina „Jūros vilką“. Ir ne tik jį.

– Kaip vyko pats laivo perėmimas? Ar Rusijos pareigūnai nenaudojo prievartos?

– Ginkluotą grupę sudarė penki Rusijos pakrantės apsaugos kariškiai. Jie išsilaipino iš valties, kuri priplaukė paimti NEAFC inspektorių, kai šie baigė tikrinti laivą.

Manęs, kaip laivo kapitono, niekas apie tokius veiksmus neinformavo. Tai vyko paslapčia atviroje jūroje, neutraliuose vandenyse.

Pakilęs ant tiltelio, ginkluotos grupės vadas pareikalavo sustabdyti laivą. Paprašiau paaiškinti, kieno nurodymu nuspręsta imtis tokių veiksmų. Tuomet mane nušalino nuo laivo valdymo ir, grasindami panaudoti prievartą, nuvedė atokiau nuo valdymo pulto.

Pirmas sykis per karjerą

– Ar kaip nors buvo apribota jūsų ir jūrininkų laisvė?

– Mums uždraudė naudotis radijo ryšio priemonėmis, liepė visam ekipažui atiduoti telefonus, taip pat fotografavimo ir filmavimo įrenginius.

Toliau laive viskas buvo sąlygiškai ramu. Tuomet atvykome prie Murmansko uosto, kur išmetėme inkarą. Buvo grąžintos ryšio priemonės ir įgulos nariai pagaliau galėjo susisiekti su artimaisiais.

– Ar kada nors buvote patekę į panašią padėtį?

– Jūromis plaukioju jau 35 metus, tačiau toks atvejis pasitaikė pirmą kartą.

– Ar Lietuvos institucijos kaip nors padėjo laivo įgulai?

– Visų mūsų vardu galiu tik padėkoti jų atstovams už operatyvią pagalbą šio incidento metu. Ypač konsului Vytui Babravičiui, kuris per šį tyrimą nuolat buvo šalia.

– Kokie dabar jūsų ateities planai?

– Paprasti. Tikimės kitą savaitę išplaukti atgal į jūrą.

Sutapimų virtinė

Europos Sąjungai Šiaurės Rytų Atlanto žuvininkystės komisijoje atstovauja Europos Komisija. Į ją Lietuvos žemės ūkio ministerija oficialiu raštu kreipėsi dar praėjusį sekmadienį.

Baiminamasi, kad Rusija taiko savo nacionalinius teisės aktus, tačiau nepaiso tarptautinių susitarimų.

Tokie veiksmai sutapo ir su kitais praėjusią savaitę užfiksuotais Rusijos pažeidimais, kurie kėlė rūpesčių kaimyninių valstybių pareigūnams. Prie Latvijos sienos Baltijos jūroje net keliskart buvo priartėję du rusų bombonešiai, buvo pranešta, kad du jų naikintuvai įskrido ir į Švedijos oro erdvę.

Savo ruožtu Vilniuje praėjusį savaitgalį vyko NATO Karinio komiteto konferencija, kurioje dalyvavo aukšto rango NATO valstybių pareigūnai.

Į jūrą – kitą savaitę? „Yra vilties, kad Rusijos sulaikytas žvejybos laivas „Jūros vilkas“ jau kitą savaitę gali išplaukti į jūrą“, - sako laivą valdančios bendrovės „Arctic Fishing“ vadovas G.Gruzdys.

Nors Rusijos sulaikytas Lietuvos žvejybinis laivas areštuotas, tikimasi, kad areštas bus panaikintas. „Mūsų žiniomis, pirmadienį turėtų įvykti teismo posėdis, kuriame bus sprendžiama, ar laivo areštas bus panaikintas, ar ne. Advokatai paprašė paleisti laivą už užstatą, tad tikimės palankaus sprendimo“, – sakė G.Gruzdys.

Pasak G.Gruzdžio, sprendimą dėl užstato ir jo dydžio kitą savaitę priims teismas. Rusijos institucijos laivo kapitoną Aleksandrą Gruško, kurio vadovaujamą laivą Rusijos Federacijos pasieniečiai sulaikė ir jėga nutempė į Murmansko uostą, šią savaitę patraukė administracinėn atsakomybėn. Pasak „Arctic Fishing“ vadovo, tai jau yra postūmis teigiama linkme, nes pradžioje rusai grasino baudžiamuoju persekiojimu.

A.Gruško, kuris kartu su kitais Lietuvos ir Rusijos piliečiais šiuo metu yra laikomas Murmansko uosto prieigose stovinčiame laive, teigia, jog tikisi palankaus sprendimo dėl arešto.

„Kol kas mums padeda Lietuvos konsulas, kompanijos advokatai, turime galimybę bendrauti su artimaisiais. Kol kas signalai iš Rusijos palankūs, tačiau tolesnę eigą prognozuoti sunku. Nuo sulaikymo pradžios, kuomet į laivą įsiveržė Rusijos specialiosios pajėgos, iki šio savaitgalio sąlygos kiek pagerėjo – turime galimybę naudotis kompiuteriu, telefonu, nors ir esame atskirti nuo kitos įgulos dalies – mūsų įgulos, kuri turi Rusijos pilietybę“, – sakė laivo kapitonas.

Teritorija, kurioje laivas vykdė žvejybą ir buvo sulaikytas, yra NEAFC – Šiaurės rytų Atlanto žvejybos komisijos administruojama žvejybos akvatorija, kurios narėmis yra 8 šalys – Danija, Norvegija, Islandija, ES ir Rusija bei Kanada, Naujoji Zelandija, Sent Kitsas ir Nevis.

Rusija laužo tarptautines normas

Aleksandras Silaginas

„Arctic Fishing“ akcininkas

„Sulaikymas įvyko NEAFC zonoje – neva mūsų kapitonas bandė bėgti. Inspektoriai pareiškė, jog surašys protokolą, kad krabai gaudyti Rusijos zonoje. Kapitonas teigė atsisakantis jį pasirašyti.

Paskui priplaukė laivas ir penki ginkluoti žmonės persikėlė į „Jūros vilką“. Manau, kad Rusija laužo absoliučiai visas normas. Pagal NEAFC taisykles, negalima naudoti ginklo, nes tai tarptautiniai vandenys.

Bet tai – Rusija.“

Bombarduoja raginimais ir notomis

* Rugsėjo 19 dieną Užsienio reikalų ministerija įteikė savo protesto notą Rusijos Federacijos ambasadoriui Lietuvoje Aleksandrui Udalcovui.

* Lietuva ir toliau mano, kad laivas sulaikytas ir nutemptas į Murmansko uostą neteisėtai, o laivas bei jo įgula turi būti paleisti.

* Užsienio reikalų ministerija paragino Rusijos Federaciją nuosekliai laikytis Jungtinių Tautų jūrų teisės konvencijos, prie kurios prisijungusi ir Rusija, nuostatų bei nedelsiant paleisti laivą ir jo įgulą.

* Lietuva perdavė turimą informaciją ir įrodymus Europos žuvininkystės kontrolės agentūrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.