Prislopinti triukšmą mieste - beviltiška. Nepadės net skundai

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

2014-09-27 08:00, atnaujinta 2018-01-29 11:15

Nejaugi magistralinėse gatvėse vilkikus pakeis elektromobiliai? Negi į darbą vykstantiems vilniečiams įteiksime paspirtukus, o autobusus uždrausime? Suprantama, nieko panašaus nebus. Savivaldybės tarybos donkichotai tik patvirtino triukšmo prevencijos zonų sąrašą.

Dabar įkuriant Vilniuje įmonę ar statant gyvenamąjį namą esą užteks pažvelgti į žemėlapį. Naujakuriai iš karto žinos, koks bus triukšmas. Na, ir kas?

Kaip aiškina politikai, statydamas namą į žemėlapį pasižiūrėjęs žmogus iš anksto galės planuoti, kokias statybines medžiagas naudoti sienoms, kokius langus įsidėti, kad triukšmo būtų kuo mažiau.

Bet juk paprastai individualius gyvenamuosius namus žmonės ir be žemėlapių statosi ramesnėse gatvėse, kur triukšmo lygis tikrai neviršija normų.

Galbūt tie žemėlapiai triukšmingose teritorijose be specialių priemonių neleis statyti triukšmui jautrių pastatų - mokyklų, darželių? Vargu. Juolab kad kiek jų per pastaruosius metus buvo pastatyta?

Ukmergės gatvės gyventojai jau dešimtmetį kovoja su triukšmu. Deja, taip pat nesėkmingai kaip politikai.

Prirašė krūvas skundų, triukšmo lygį tikrino daugybė komisijų. Vieną liepos pavakarę jį matuojant nuo Šeškinės kalno net buvo stabdomas transporto eismas.

Galiausiai Ukmergės gatvės gyventojai Seimo kontrolieriui apskundė ir savivaldybės darbuotojus, kurie esą nesprendžia klausimo dėl transporto keliamo triukšmo.

Anot triukšmo kamuojamų vilniečių, jų bėdos dar paaštrėjo, kai buvo pastatyta estakada, gatvė išplatinta iki 6 eismo juostų. Priešingoje jos pusėje stūksantis kalnas neleidžia triukšmui išsisklaidyti.

Medikai Ukmergės gatvės gyventojams jau nustatė klausos pažeidimų, miego sutrikimų, depresiją.

Tad ką daryti - vėl susiaurinti gatvę ar nukasti kalną, kad gyventojai būtų patenkinti? Juk kai kurie namai - vos dešimt metrų nuo skriejančių automobilių.

Triukšmas ir nešienaujami plotai. Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai nemirktelėdami taip atsako į klausimą, kuo dažniausiai šią vasarą skundėsi vilniečiai.

Skundėsi dėl triukšmo, sklindančio iš barų. Kai kurie iš jų neteko licencijos prekiauti alkoholiu. Skundėsi dėl triukšmaujančių kaimynų.

Kai kuriuos pavyko pažaboti. Net transporto eismas kai kuriose gatvėse buvo pertvarkytas.

Bet ką dar įmanoma padaryti? Juk gyvename mieste ir su tuo, atrodo, teks susitaikyti. Jeigu jau yra triukšmas, triukšmauk netriukšmavęs - niekas nepasikeis.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.