Kaip atsikratyti kaimyno? Nunuodyti!

Apsinuodijimas. Tokią diagnozę nustatė gydytojai, ištyrę Tyzenhauzų gatvės daugiabučio gyventojų sveikatos būklę. Tačiau kokių chemikalų ir kas pripylė laiptinėje, specialistai atsakyti nepajėgė, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Sep 29, 2014, 11:08 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 5:37 AM

Aitrus kvapas – lyg dujų, lyg aerozolio. Jį prieš kelias dienas laiptinėje pajuto Tyzenhauzų gatvėje gyvenanti Nadežda Šičkina. Kvapas skverbėsi į butą, peršėjo gerklę, vertė čiaudėti.

Medikai, ištyrę vilnietės ir jos nepilnamečio sūnaus sveikatą, nustatė, kad tai – ne alergija.

Koks piktavalis laiptinėje pripylė chemikalų, kurie garuodami dar neaišku kaip pakenks sveikatai? Toks klausimas kamuoja moterį, kuri pripažįsta, kad geri santykiai – ne su visais kaimynais.

Įširdo, kad atidarė langą

N.Šičkina įsitikinusi, kad istorijos pradžia – 2013-ųjų gruodis. Ji gyvena savivaldybės socialiniame būste. Šalia – kaimynai, privatizavę butus. Bėda ta, kad N.Šičkinos butas geresnis negu kaimynų, su didesniu balkonu.

Dvejus metus šiame name gyvenanti moteris sakė, kad nemalonus kvapas juntamas jau seniai. Tiesa, jis nebuvo aitrus.

N.Šičkina prašė kaimynų susitvarkyti, gyventi švariau.

Prieš Kalėdas N.Šičkina pati švarinosi namuose, tad pravėdino ir koridorių. Paskui ji su sūnumi sėdo pietauti. Kažkas pradėjo garsiai belsti į duris. Už jų stovėjo kaimynė. Ji piktai pareiškė: „Pas mus atvirų durų dienos nebus!“

N.Šičkina jai vėl priminė apie nemalonų kvapą, švarą ir sėdo toliau pietauti. Netrukus pasigirdo dar garsesnis beldimas. Už durų stovėjo kaimynės sūnus. Jis N.Šičkiną išvadino bjauriais žodžiais ir liepė nešdintis.

Įžeista moteris iškvietė policiją, triukšmadariui teko stoti prieš teismą. Jis buvo pripažintas kaltu – jaunam vyrui skirtas įspėjimas. Bet to užteko, kad tarp kaimynų įsipliekstų nesantaika.

Medikų diagnozė pribloškė

Vasarą N.Šičkina su sūnumi retai būdavo namuose. Tačiau sugrįžę rugsėjį jie vieną vakarą pajuto stiprų cheminių medžiagų kvapą. Kitą dieną – vėl tas pat. Abu pradėjo pykinti, jie ėmė dusti, kamavo čiaudulys.

N.Šičkina manė, kad kvapas nuslops, jei išvalys dezinfekuojamosiomis priemonėmis. Bet kai to nepavyko padaryti, po keturių dienų paskambino į policiją.

Įtarimai, kad bendrojo naudojimo patalpose gali būti pripilta cheminių medžiagų, sustiprėjo po apsilankymo pas medikus. Jie nepilnamečiui sūnui nustatė ne alergiją, o apsinuodijimą.

Policijos pareigūnai iškvietė cheminių incidentų laboratorijos specialistus. Juolab kad dėl aitraus kvapo skundėsi ne tiktai N.Šičkina, bet ir kiti kaimynai.

Tačiau ir specialistai buvo bejėgiai. Jie tik nustatė, kad bendrojo naudojimo patalpose yra nedidelė degiojo skysčio koncentracija.

Gydytoja alergologė pasakė, kad reikia ilgų tyrimų norint nustatyti, kokios medžiagos buvo išpiltos.

Pažadėjo perkelti kitur

„Tris naktis mes nenakvojome namuose – taip patarė medikai, nes, anot jų, aplinka yra pavojinga. Glaudėmės viešbutyje, pas pažįstamus. Bet juk reikia grįžti namo“, – atsiduso N.Šičkina.

Po incidento ji apsilankė pas savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoją Danutą Narbut. Ji žadėjo pasirūpinti, kad vilnietė su sūnumi būtų perkelta į kitą socialinį būstą.

„Mums telieka laukti. Juk gyventi šiame daugiabutyje tampa pavojinga“, – nelinksmai kalbėjo N.Šičkina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.