D. Grybauskaitė prabilo apie atsinaujinimą prokuratūrose

Antradienį susitikusi su Generalinės ir apygardos prokuratūrų vadovybe prezidentė Dalia Grybauskaitė atkreipė dėmesį į ilgai trunkančius ikiteisminius tyrimus, akcentavo jų kokybę ir būtinybę pačioms prokuratūroms atsinaujinti.

Prezidentė susitiko su Generalinės ir apygardos prokuratūrų vadovybe.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prezidentė susitiko su Generalinės ir apygardos prokuratūrų vadovybe.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 30, 2014, 12:45 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 4:15 AM

„Valstybės vadovė teigiamai įvertino prokuratūros pastangas stiprinti kovą su šešėline ekonomika ir tai, kad su mažesniu prokurorų skaičiumi ištiriama daugiau nusikalstamų veikų. Tačiau Prezidentė pabrėžė, kad prokuratūra turėtų dirbti ne dėl statistikos, o dėl teisingumo“, – po susitikimo teigė Prezidentės vyriausioji patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė.

Šalies vadovė akcentavo, kad kaip viena svarbiausių teisėsaugos institucijų prokuratūra privalo atsinaujinti: tapti moderni, siekti kokybinių pokyčių, atsikratyti sistemos uždarumo bei sąstingio.

„Tikrąją institucijos reputaciją prokuratūros vadovai gali susigrąžinti ne grumdamiesi dėl nepriklausomumo ir privilegijų, o sutelkdami dėmesį į žmogaus teisių ir viešojo intereso gynimą. Prokurorai turi baudžiamojo proceso priemonėmis ginti valstybę nuo priešiškų jėgų, nedelsdami reaguoti į raginimus pažeisti Lietuvos suverenitetą, į antikonstitucinių grupių veikimą“, – mano šalies vadovė.

Prezidentė akcentavo, kad visuomenės pasitikėjimas prokuratūra labai priklauso nuo apygardų prokuratūrų vadovų darbo. Teritorinėse prokuratūrose, kur vyksta daugiausia ikiteisminių tyrimų, Prezidentūros vertinimu, neišvengiama ir daugiausia trūkumų, sukeliančių žmonių nusivylimą teisėsauga.

Per susitikimą su prokuratūrų vadovybe atkreiptas dėmesys į ikiteisminių tyrimų trukmę. Pavyzdžiui, Vilniaus apygardoje sprendimo ikiteisminiame tyrime žmonėms tenka laukti vidutiniškai 7 mėnesius – ilgiausiai visoje Lietuvoje. „Be to, šioje prokuratūroje labiausiai trūksta pastangų keisti padėtį“, – teigiama Prezidentūros pranešime.

Prezidentūros atstovai atkreipė dėmesį, kad Kauno apygardos prokuratūroje ketvirtadalis iš visų ikiteisminių tyrimų trunka ilgiau negu 9 mėnesius.

Visoje Lietuvoje ypač ilgi sunkesnių korupcinių nusikalstamų veikų tyrimai. Klaipėdos apygardoje vien ikiteisminis tyrimas dėl korupcinio pobūdžio nusikaltimų vidutiniškai vyksta beveik 2 metus, o Šiaulių apygardos prokuratūroje beveik pusė ikiteisminių tyrimų dėl tokių nusikaltimų trunka daugiau negu 2 metus.

Panevėžio apygardoje dėl sunkiausių korupcinių nusikaltimų išteisinama net 45 proc. asmenų, kas rodo, kad žmonės dažnai persekiojami nepagrįstai.

„Prokuratūrų vadovai privalo susirūpinti ikiteisminių tyrimų teisėtumu, jų kokybe, analizuoti klaidas. Prokuratūroje ne vieta korumpuotiems, aplaidžiai dirbantiems, etiką pažeidžiantiems prokurorams ir tarnautojams“, – teigiama Prezidentūros pranešime.

Atkreiptas dėmesys, kad per pastaruosius ketverius metus į darbą prokuratūroje nebuvo priimtas nė vienas naujas prokuroras, kvalifikacijos kėlimas nėra privalomas, o prokurorų tarnybos vertinimas tapo formalumu. Prezidentės vertinimu, būtina į šią instituciją pritraukti sąžiningų ir aukštos kvalifikacijos specialistų.

„Prokuratūra turėtų tapti atviresnė visuomenei, dažniau pristatyti savo veiklą, aiškinti sprendimų motyvus, ypač rezonansinėse bylose“, – mano šalies vadovė.

Siekdama užtikrinti prokurorų veiklos vertinimo objektyvumą, atrankų skaidrumą ir visų grandžių prokurorų dalyvavimą priimant sprendimus, prezidentė pasiūlė prokurorams keisti Atestacijos, Atrankų ir Prokuratūros kolegijos nuostatus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.