Vagys ir benamiai – tikrieji sostinės Pilies gatvės valdovai

Ištiestomis rankomis turistus pasitinkanti puošniausia ir seniausia Vilniaus senamiesčio gatvė išgyvena vagišių ir gatvės muzikantų šturmą. Pilies gatvės gyventojai nežino, ko griebtis, nes policija ir savivaldybė – bejėgės.

Naktį Pilies gatvėje itin pavojinga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Naktį Pilies gatvėje itin pavojinga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Žičkevičiūtė

Oct 1, 2014, 8:14 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 10:47 PM

„Ne kartą skambinome policijai, kai patiems neišeina išprašyti. Dažniausiai atvažiuodavo, bet kartais būdavo, kad patys išeidavo, kol ji atvykdavo. Policija važiuodavo maždaug pusvalandį, todėl turėdavo laiko pabėgti“, – lrytas.lt kalbėjo Pilies gatvėje įsikūrusios parduotuvės darbuotoja Lina.

Centrinėje senamiesčio gatvėje įsikūrę verslininkai vagišius atpažįsta iš tolo – tie patys marširuoja metai iš metų.

„Matai, kaip žmogus žiūri į tave. Net iš pirštų gali atpažinti. Jie dažniausiai ateina, kai parduotuvėje būna daugiau turistų, – pasakojo suvenyrų krautuvėlėje dirbanti Ramutė Sutkienė. – Kartu su jais įeina ir mano, kad jų pardavėjos nepastebės. Tada prieini arčiau, stebi ir leidi suprasti, kad laikas išeiti.“

Daugelis darbuotojų vagis atpažįsta iš aprangos stiliaus, elgesio ir veikimo principų: vienas stengiasi nukreipti pardavėjos dėmesį, tuo metu kitas bando apšvarinti parduotuvę.

Gintaro muziejaus darbuotoja prisiminė šią vasarą nutikusią istoriją, kai trys berniukai atidarė kasos aparatą ir bandė jį ištuštinti: „Užėjo ir sako: „Norite, parodysiu fokusą?“ Žinodami, kur kasos aparato atidarymo mygtukas, jį atidarė ir bandė pavogti pinigus. Gavo per rankas, visokiais žodžiais išvadino ir išėjo. Užeina vis tokių neadekvačių…“

Tikrieji valdovai

Tai, kad vagišių įkaitu gali tapti Vilniaus senamiestyje – jokia naujiena. Vienos istorijos epicentre atsidūrė žurnalistė, kuriai benamis nepasikuklinęs nugvelbė rankinę. Nuvykus į policijos nuovadą, tyrėjas vagystės raportą rašė net tris valandas.  

Policijai sumanius nuvykti į viešbutį, kuriame nukentėjo moteris, buvo įteikti kamerų vaizdo įrašai. Tačiau jie tyrėjo nuostatos nepakeitė, nors aiškiai matyti vagis, bėgantis su rankine.  

Esą pareigūnams Vilnius pernelyg didelis ir klaidus, kad surastų asmenį, užfiksuotą vaizdo kamerose atliekantį nusikalstamą veiką. Paklausti, ar iš matymo pažįsta vietinius benamius ir gal bent galėtų nurodyti, kur jie nakvoja, tyrėjas tik numykė: „Kur čia juos pažinosi.“    

Žurnalistė dalį asmeninių dokumentų atgavo, kai keletą dienų praleido pati derėdamasi su tikraisiais Vilniaus valdovais – benamiais. Pilies gatvės problema yra tik lašas jūroje, nes sostinės centre kenčia ir turistai. Vagišiai kiekvieną dieną jų tyko prie viešbučių, niokoja turtą, bet skundai sostinės sargams nė motais. 

Verslininkus erzina ne tik aplink slampinėjantys vagišiai, bet ir gatvės muzikantai.

„Ne kartą skambinome policijai, kai patiems neišeina išprašyti. Dažniausiai atvažiuodavo, bet kartais pasitaikydavo, kai patys muzikantai išeidavo, kol jie atvykdavo. Policija važiuodavo maždaug pusvalandį, todėl būdavo laiko jiems pabėgti, – apie gatvės problemas pasakojo Marijana Šeidukienė. – Kiekvieną mielą dieną… Įsivaizduokite, jeigu keturias valandas grotų tas pačias tris dainas ir dar rėktų negražiu balsu.“

Vilnietis Andrius, kuris butą nuomojasi Pilies gatvėje, piktinosi, kad čia naktį itin pavojinga.

„Vasarą pagavome vagį, iškvietėme policiją, tačiau jį paleido po kelių valandų. Benamiai maistą vagia  restoranų lankytojams iš burnos. Ką jau kalbėti apie tai, kad pavogtas prekes jie parduoda už kampo“, – kalbėjo vyriškis.

Lrytas.lt susisiekus su Senamiesčio seniūnija, seniūnė Rena Snitkienė patikslino per pastaruosius kelerius metus nesulaukusi jokių skundų.

Vilniaus miesto savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus vedėjo pavaduotoja Sandra Trinkūnaitė-Rimkienė taip pat teigė, kad norint sužinoti, ar nebuvo atsakyta į skundą, reikėtų kreiptis asmeniškai. Įstatymo numatyta tvarka į skundą turi būti atsakoma per 20 darbo dienų. 

Už viešąją tvarką atsakinga policija esą Pilies gatvėje patruliuoja nuolat.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.