Angelų sargų dieną – raginimai spręsti policininkų problemas

Seimo narė Agnė Bilotaitė, sveikindama policijos pareigūnus ir darbuotojus su profesine švente, kreipėsi į Seimo Pirmininkę Loretą Graužinienę su prašymu iš mirties taško greičiau pajudinti Lietuvos policijos pareigūnų darbui reikalingų įstatymų projektų svarstymą parlamente.

Policijos pareigūnai sulaukė sveikinimų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Policijos pareigūnai sulaukė sveikinimų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-10-02 17:15, atnaujinta 2018-01-28 20:13

„Esu dėkinga už tai, kad jaučiuosi saugi gimtojoje Klaipėdoje ir savo šalyje. Džiaugiuosi pagrįstai augančiu piliečių pasitikėjimu policijos darbu. Linkiu visiems policijos pareigūnams ir darbuotojams sveikatos, kantrybės ir geriausios kloties asmeniniame gyvenime. Nepamirškim, kad kiekvienas žemiškas angelas sargas pirmiausiai yra žmogus“, – viešame sveikinime rašė Seimo narė.

Kartu ji ragina profesinės šventės minėjime neapsiriboti sveikinimais ir kreipėsi į Seimo Pirmininkę, prašydama pagal galimybes paskubinti Seime užregistruotų ir pradėtų svarstyti su policijos darbu susijusių įstatymų projektų priėmimą.

„Po susitikimų su generaliniu komisaru Saulium Skverneliu ir Klaipėdos miesto policijos komisarų vadovais formuojasi labai aiškus vaizdas, ko trūksta sėkmingesniam policijos pareigūnų darbui. Žinoma, egzistuoja atskiras ir labai skaudus jų darbo užmokesčio, kuris šiuo metu yra gėdingai mažas, klausimas. Tačiau net ir neapkraudami biudžeto galime pagerinti pareigūnų būklę palengvindami jų darbo sąlygas ir įstatymais sureguliuodami šiuo metu tikrais nusikalstamumo židiniais virstančias veiklas“, – teigė Agnė Bilotaitė.

Ji primena, kad įstrigę skirtingose įstatymo svarstymo stadijose savo eilės laukia Stasio Šedbaro vadovautos darbo grupės pernai pateikti Policijos veiklos įstatymas ir Valstybės tarnybos įstatymo pataisų projektas, taip pat pernai Antikorupcijos komisijos narių iniciatyva užregistruoti Baudžiamojo kodekso, Administracinių teisės pažeidimų kodekso ir Policijos veiklos įstatymo pataisų projektai. Parlamentarės teigimu, jų priėmimas esmingai palengvintų policijos pareigų atlikimą ir teigiama linkme spręstų kitus jiems rūpimus klausimus.

Sveikinimais neapsiribojo

Profesinės šventės Angelų sargų dienos proga policijos vadovus priėmusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė sveikinimais neapsiribojo ir atkreipė dėmesį į geopolitinę situaciją, akcentavo būtinybę tęsti rotaciją ir kalbėjo apie tai, kad turi būti gerinama pareigūnų kvalifikacija.

Dabartinė Lietuvos geopolitinė situacija policijai kelia naujų iššūkių. Valstybės vadovė sakė, kad policija šiuo metu kaip niekada daug pastangų turėtų skirti viešosios tvarkos ir rimties užtikrinimui šalyje. „Žmonės visoje Lietuvoje ir bet kuriuo paros metu turi jaustis saugūs“, – Prezidentūros pranešime spaudai cituojama D. Grybauskaitė.

Per susitikimą atkreiptas dėmesys, kad visuomenės pasitikėjimas šios institucijos veikla pastaraisiais metais nuolat didėjo, daugiau jaunimo renkasi policininko profesiją. Valstybės vadovė teigiamai įvertino dabar vykstančią kriminalinės policijos reformą.

Prezidentės vertinimu, policijoje vykdomą rotaciją būtina ne tik tęsti, bet ir plėsti rotuojamų asmenų ratą. Šis procesas negali tapti užuovėja neveikliems, atsakomybės stokojantiems pareigūnams.

Prezidentė atkreipė policijos vadovybės dėmesį į tai, kad reikia gerinti ikiteisminio tyrimo pareigūnų kvalifikaciją. Šiandien trečdalis jų vis dar neturi teisinio išsilavinimo. Tačiau nuo tyrėjo profesionalumo, nuo pirminėje stadijoje tinkamai surinktų įrodymų priklauso bylų baigtis, akcentuoja D. Grybauskaitė.

Šalies vadovė pastebėjo, kad šiuo metu policija ištiria tik kiek daugiau nei pusę visų registruotų nusikaltimų. Vėl daugėja eismo įvykių, sužeistųjų ir žuvusiųjų keliuose, o nusikalstamų veikų, susijusių su narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis, skaičius išaugo net 12 procentų.

„Būtina imtis priemonių, kad padėtis gerėtų. Žmonių saugumo užtikrinimas – tiesioginė policijos pareigūnų atsakomybė ir kasdienis uždavinys“, – teigiama Prezidentūros pranešime.

Prezidentė akcentavo geresnio policijos bendradarbiavimo su prokurorais ikiteisminiuose tyrimuose būtinybę.

Šalies vadovės vertinimu, policijos darbo sėkmė daug priklauso nuo gerų ryšių su visuomene. Svarbu inicijuoti ir palaikyti naujas saugaus gyvenimo idėjas, ypač rajonuose ir miesteliuose.

D. Grybauskaitės manymu, gyventojus reikėtų pakviesti jungtis į saugios kaimynystės grupes, tapti policijos talkininkais. Visuomenės akyse kiekvienas policijos pareigūnas turėtų pelnyti pagarbą – tapti atsakomybės, drąsos ir pasiaukojimo pavyzdžiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.