Naujos nuodėmės: generalinis prokuroras paslydo ir ant pinigų

Dėl pėsčiųjų perėjoje sužalotos moters vos posto netekusiam generaliniam prokurorui Dariui Valiui vėl iškilo baudžiamoji grėsmė. Be to, gali tekti pakratyti piniginę ir atiduoti valstybei priklausančius pinigus, rašo „Lietuvos rytas“.

Dėl generalinio prokuroro D.Valio veiksmų prašoma pradėti ikiteisminį tyrimą.
Dėl generalinio prokuroro D.Valio veiksmų prašoma pradėti ikiteisminį tyrimą.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Janutienė

Oct 4, 2014, 8:38 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 3:23 PM

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariai, kalbėdami apie D.Valio veiksmus, įžvelgia net kelių nusikaltimų požymius.

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius jau kreipėsi į Vilniaus apygardos vyriausiąjį prokurorą Ramutį Jancevičių prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą.

Valstybės kontrolės audito išvadą dėl žalos, kurią patyrė Generalinė prokuratūra dėl D.Valio veiksmų ir neveikimo, V.Gailius vadina kontroliniu šūviu generaliniam prokurorui.

Valstybei žala, sau – nauda

D.Valiui padėtį sunkina tai, kad jis galimai nusikalto pats iš to gaudamas apie 7000 litų asmeninės naudos – per mažai mokėdamas už tarnybinį butą.

Valstybės kontrolė atrado, kad generalinis prokuroras trejus metus nepaisė pasikeitusios tarnybinių butų nuomos skaičiavimo tvarkos ir padarė 72 400 litų žalos.

Mat ne rinkos kainą mokėjo ne tiktai D.Valys, bet ir dar keliolika prokurorų.

Valstybės kontrolė iš viso apskaičiavo 259 000 litų Generalinei prokuratūrai padarytos žalos, mat D.Valys ne tik savanaudiškai mažino butų nuomą, bet ir neteisėtai atleido kelis jam neįtikusius prokurorus. Šie teismuose prisiteisė dideles kompensacijas.

Staiga prarado atmintį?

Bet į Seimą atvykęs D.Valys leido suprasti, kad jis nei mokės tų 7000 litų, nei kompensuos dėl jo veiksmų Generalinės prokuratūros patirtą žalą.

„Ne, nežinau, niekas neskaičiavo man jokios skolos. Pirmą kartą apie tai girdžiu. Apie kokią skolą kalbama?“ – kartojo jis „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Patriotai“ žurnalistėms, nors Valstybės kontrolės audito ataskaita yra viešas dokumentas, lengvai prieinamas internete.

Be to, audito išvadas pasirašo ir įstaigos vadovas, šiuo atveju – D.Valys.

Šėrė mirusias sielas

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete generalinis prokuroras mėgino išvengti kalbos apie padarytą žalą. Jis vis gyrėsi atlikęs kažkokią reformą, kuriai neprašė nė vieno papildomo lito.

„Tikrai. 2013 m. įvyko supernovos sprogimas!“ – atkirto Julius Sabatauskas, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas. Jis citavo auditorių ataskaitą, kad per vienus metus D.Valys neaiškiu pretekstu 850 kartų kėlė rangą prokurorams kartu didindamas jų atlyginimus iš neva sutaupyto darbo užmokesčio fondo.

„Mes nepriėmėme nė vieno naujo prokuroro!“ – gyrėsi D.Valys.

Tačiau valstybės auditorės sukirto D.Valį ir čia.

Valstybės kontrolės 4-ojo audito departamento direktoriaus pavaduotoja Jurgita Lizūnaitė paaiškino D.Valiui, jog jis elgėsi nederamai, kai atleidęs darbuotojus negrąžindavo į valstybės biudžetą atleistųjų algų, laikydavo tuščius etatus, o pinigus padalydavo kitiems prokurorams.

Audito ataskaitoje rašoma, kad taip buvo užprogramuota, jog kasmet reikės 3,3 mln. litų netinkamai padidintoms algoms.

„Jūs sutaupote ne sau, o valstybei. Jei jums nebereikia tiek žmonių, privalote laisvus etatus naikinti“, – J.Lizūnaitė kantriai dėstė pradžiamokslį D.Valiui, palygindama jo elgesį su tų sovietmečių sukčių, kurie tyčia prikurdavo etatų „mirusioms sieloms“, o jų atlyginimams gautas lėšas padalydavo sau ir artimiesiems.

Bandė nusipirkti tylą?

Seime yra daug manančių, jog „sprogdindamas supernovą“ – dalydamas rangus ir didindamas atlyginimus, D.Valys slopino prokurorų sukilimą. Kaip žinome, 2013-ieji D.Valiui buvo sunkūs.

Kaip tik tais metais ėmė aiškėti, jog generaliniam prokurorui turi būti taikoma baudžiamoji atsakomybė už perėjoje partrenktos moters sužalojimą.

Taip pat viešumoje ėmė reikštis prokurorų profsąjunga, abejojusi D.Valio kompetencija vadovauti Generalinei prokuratūrai.

„Patriotų“ paklaustas, ar generalinio prokuroro požiūris į jo sprendimais padarytą žalą atspindi kompetencijos stoką, ar yra tiesiog sąmoningai įžūlus, J.Sabatauskas atsakė: „Nekompetencija gimdo įžūlumą, ir atvirkščiai. Esu įsitikinęs, kad eksperimentas su generaliniu prokuroru užsitęsė.“

Patarė grąžinti pinigus

Jis teigė, kad panašią nuomonę posėdyje pareiškė ir prezidentės D.Grybauskaitės patarėjas.

Tačiau po kelių dienų įvykusiame prokurorų susitikime su prezidente, „Patriotų“ žiniomis, D.Valiui tebuvo įsakmiai nurodyta sumokėti 7000 litų, „jei jis nenorįs, kad V.Gailius vėl jį tampytų“.

Kaip žinoma, būtent V.Gailius ištraukė į dienos šviesą tą faktą, jog tiriant D.Valio padarytą avariją jo kaltė buvo dirbtinai sumažinta, manipuliuojant generalinio prokuroro aukai padaryta žala.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.