Sostinės Naujamiestis – vieta, kurioje sustojo laikas

Didžiulės apleistų gamyklų teritorijos, griuvėsiai, gatvės, kuriose – į kaimo pirkias panašūs namai. „Ar čia dar Vilnius?“ – juokavo Laisvojo universiteto surengtoje ekskursijoje dalyvavę vilniečiai, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Oct 5, 2014, 11:28 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 12:30 PM

Vis mažėjančios Šnipiškės, žavinčios romantikos mėgėjus, turėtų pavydėti pačiame miesto viduryje esančiam Naujamiesčiui.

Algirdo, Kauno gatvėse pilna medinių namų, nenusileidžiančių Šnipiškių medinukams.

Retai praeivių aplankomos tik vietiniams gyventojams pažįstamos Amatų ar Marijampolės gatvės, nors šalia – judrios gatvės.

Atrodo, kad kai kur Naujamiestyje laikas sustojęs, nors aplink verda gyvenimas, esi kone pačiame sostinės centre.

Griauna jau 40 metų

Naujamiestis pelnytai galėtų didžiuotis seniausiais Vilniaus griuvėsiais, kuriems jau keturiasdešimt metų.

1974-aisiais, prasidėjus Vilniaus autobusų stoties statyboms, buvo griaunami trys namai. Bet darbas taip ir liko nebaigtas. Vieno pastato griuvėsiai stūkso iki šiol. Anksčiau autobusų stotis buvo dabartinės V.Kudirkos aikštės vietoje ir Liepkalnio gatvės pradžioje.

Kodėl statant naują autobusų stotį buvo griaunami namai, esantys už stoties teritorijos, galėtų atsakyti tik to meto miesto plėtros specialistai.

„Apskritai autobusų stotis – kaip kelio viduryje numestas rąstas“, – juokavo vienas Laisvojo universiteto iniciatyvinės grupės narių Darius Pocevičius. Iš tiesų būtent autobusų stotis perkirto Šv.Stepono gatvę.

Girtuoklių karalija

Nežinia kas dykvietę aplink žymiuosius griuvėsius pavadino Stalkerio zona, bet šiam žmogui netrūko ironijos. Andrejaus Tarkovskio filmo „Stalkeris“ Zonoje pildosi slapčiausi troškimai.

Vilniaus Stalkerio zona – benamių ir girtuoklių karalija, kurių troškimas vienas – išgerti ir prastumti dar vieną dieną. Kartais sekasi, kartais – ne.

Dykvietėje jau daug metų jokių permainų. Nors aplink kyla nauji namai, prekybos centrai, čia – tuščia.

Vandens atsiveža statine

Marijampolės gatvė atrodo kaip gūdus užkampis, nors čia pat – judri Kauno gatvė.

Nedidelius medinius ir mūrinius Marijampolės gatvės namus paslepia per vasarą nė karto nepjauta žolė, siekianti juosmenį.

Atrodo, kad gatvė baigsis, bet perėjęs kiemą už kampo pamatai jos tęsinį.

Nors tai – miesto centras, vietos gyventojų civilizacija dar nepasiekė ir jie vandens vis dar atsiveža statinėmis.

Amatų gatvė kadaise buvo ištisas nedidelių gatvelių raizginys. Jos buvo pavadintos Kepėjų, Mezgėjų ir panašiais pavadinimais.

Liko viena ir jai buvo suteiktas bendras Amatų vardas.

Gamindavo radijo imtuvus

Nors T.Ševčenkos gatvės didžiuliame pastatų komplekse permainų yra, čia įsikūrė loftai, bet vis dėlto milžiniškoje teritorijoje laikas sustojo daugiau nei prieš du dešimtmečius.

Sovietmetį menančios radiotechninių matavimo prietaisų gamyklos pastatuose įsikūrė daugybė įmonių, bet vaizdas jau daug metų nesikeičia: niūrūs pilki pastatai, netvarka teritorijoje, kurioje galima pasiklysti.

Kadaise čia buvo slapta Sovietų Sąjungos aviacijos pramonės ministerijos radiotechnikos gamykla, vadinta „pašto dėžute 555“. Vilniečiai ją pakrikštijo trumpiau – „penketukais“.

Gamyklai žlugus verslininkai sugalvojo senąjį pavadinimą suteikti kavinei. Tačiau užeiga „555“ T.Ševčenkos gatvėje veikė neilgai – dabar ji bankrutavusi. Nors mėgino prisitaikyti, „penketukuose“ kavinė neprigijo.

Nedaug vilniečių atsimena, kad prieš karą šioje vietoje veikė radioelektronikos gamykla „Elektrit“. Lenkų okupacijos metais tai buvo didžiausia gamykla ne tik Vilniuje, bet ir Vilniaus krašte, joje dirbo per tūkstantį žmonių.

„Elektrit“ per metus pagamindavo daugiau kaip 50 tūkst. radijo imtuvų. Ji veikė beveik penkiolika metų.

Beje, senieji pastatai dar primena buvusią radijo gamyklą. Vilniuje pagaminti radijo imtuvai išsiskyrė poetiškais pavadinimais – „Presto“, „Largo“, „Opera“, „Victoria“, „Gloria“, „Excelsior“.

Vaizdas – į kitą pasaulį

Aplink – vakarėjančio Vilniaus vaizdai, užsižiebia gatvių žibintai, sušvinta prekybos centrų iškabos, tamsėjančiame danguje išryškėja prekybos centro „Helios City“ pastatas Savanorių prospekte.

Tik čia, ant kalno T.Ševčenkos gatvėje, laikas sustojęs. Tai – dar vienas objektas Naujamiestyje, kur niekas seniai nesikeičia.

Vilniaus grąžtų gamykla prieš dešimtmetį gyrėsi pagaminusi milijardą grąžtų.

Bet po kelerių metų prasidėjo žlugimas. Nuo to laiko pastatai apleisti, o juos pridengia be šeimininko likusioje teritorijoje sulapoję medžiai.

Už skolas savivaldybei gamyklai teko atiduoti administracinį pastatą Birželio 23-iosios gatvėje – jame įsikūrė policija.

Už šio pastato ir plyti didžiulė teritorija, traukianti nebent nuotykių ieškotojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.