Dešimt klausimų ponui V. Vasiliauskui

Jau mažiau nei trys mėnesiai beliko iki planuojamų euro įvedimo iškilmių. Kai kam, pavyzdžiui, Lietuvos banko vadovui Vitui Vasiliauskui tai bus ilgai laukta šventė, nes jis galbūt bus nominuotas dar vienai žvaigždei. Tačiau didžiajai daliai šalies žmonių 2015 metų sausio 1 taps gedulo diena, nes tą dieną bus amžiams palaidotas vienas iš nepriklausomos Lietuvos valstybės simbolių – nacionalinė valiuta.

Rolandas Paksas.<br>D. Gražio nuotr.
Rolandas Paksas.<br>D. Gražio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas Paksas

Oct 8, 2014, 3:00 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 3:28 AM

Pono Vasiliausko organizuota Lito egzekucija – jau įvykęs faktas, su kuriuo – norime to ar nenorime – turėsime susitaikyti. Nepaisant to, galime ir privalome kalbėti apie šio klaidingo sprendimo autorius bei viešai reikalauti atsakymų apie būsimas neigiamas pasekmes Lietuvai ir jos žmonėms.

Todėl ir klausiu pono V. Vasiliausko, kaip vieno pagrindinių būsimų lito laidotuvių ceremonmeisterio:

1) Pone Lietuvos banko valdybos pirmininke, ar nacionalinė valiuta litas jums asmeniškai kaip nors siejasi su Lietuvos valstybe ir jos istorija, ar tai tik mokėjimo priemonė, leidžianti jums įsigyti reikalingų prekių?

2) Ar jums, pone valdybos pirmininke, yra žinoma, kad euro įvedimui Lietuvoje nuo 2015 metų sausio 1 dienos, paskutinių apklausų duomenimis, nepritaria 57 procentai šalies gyventojų? Jei taip, ar jums ir kitiems jūsų kolegoms lito nekentėjams tautos nuomonė nieko nereiškia?

3) Ar jūs, pone Lietuvos banko valdybos pirmininke, manote, kad euro zona yra amžinas projektas, kuris niekada nesibaigs? Jei taip, ar subyrėjus euro zonai, prisiimsite asmeninę atsakomybę už skubotą ir ekonomiškai nepagrįstą sprendimą atsisakyti savo valiutos ir Lietuvos banke nuo 1922 metų kauptų aukso ir valiutos rezervų?

4) Skelbiate, kad įvedus eurą, Lietuvos verslas ir Skandinavijos bankai sutaupys apie 100 mln. litų valiutos keitimo išlaidų. Galbūt šie skaičiai yra teisingi. Tačiau kodėl neskelbiate, kiek šimtų milijonų litų jau prarado ir dar praras Lietuvos žmonės dėl kainų augimo, kuris tiesiogiai susijęs su euro įvedimu?

5) Įtikinėjate šalies piliečius, kad kainos bus perskaičiuojamos sąžiningai ir garsiai trimituojate, kad prie vadinamojo Geros verslo praktikos memorandumo prisijungė jau net tūkstantis šalies įmonių. Galbūt tai tiesa. Bet gal tada teisinga būtų Lietuvos žmones kartu informuoti, kiek iš viso Lietuvoje yra įmonių? Jei nežinote, galiu pasufleruoti: jų yra daugiau nei 90 tūkstančių. Gal žinote, kaip kainas perskaičiuos įmonės neprisijungusios prie jūsų reklaminio memorandumo?

6) Jums tikriausiai žinoma, kad Danija, Švedija, Didžioji Britanija ir net kaimyninė Lenkija euro neturi ir neplanuoja jo turėti artimiausioje ateityje? Ar manote, kad šių valstybių centrinių bankų vadovai ir politikai yra mažiau kompetentingi už jus?

7) Neabejoju, kad esate girdėjęs, jog iš 17 euro zonos valstybių narių, tik penkios mažos valstybės (Estija, Liuksemburgas, Slovėnija, Suomija ir Slovakija) atitinka Mastrichto kriterijų, reikalaujantį, kad valstybės skola neviršytų 60 proc. bendrojo vidaus produkto ir kad bendra euro zonos valstybių skola sudaro beveik 9 trilijonus eurų arba 90 proc. šių šalių BVP. Ar tikrai esate įsitikinęs, kad Lietuva turi susieti savo ateitį su gerokai labiau nei mes įsiskolinusiomis šalimis?

8) Daug kalbate apie finansinę naudą, kurią Lietuva neva gaus įsivedusi eurą? Kodėl taip pat garsiai nekalbate apie finansinius Lietuvos įsipareigojimus Europos Stabilumo fondui, kurie blogiausiu atveju gali siekti apie 3 mlrd. eurų arba apie 1000 eurų kiekvienam Lietuvos gyventojui?

9) Pone Vasiliauskai, nejau tikrai esate įsitikinęs, kad Lietuva yra tokia turtinga ir gali sau leisti šelpti Graikiją, Ispaniją ar Portugaliją, kurios išlaidavo jau kelis dešimtmečius iki tol, kol Lietuva, konservatorių valia veržėsi diržus iki paskutinės skylės net kai tų skylių diržuose jau nebebuvo?

10) Ir dar vienas, jau paskutinis klausimas. Pone pirmininke, ar jau žinote, ką veiksite po 2015 metų sausio 1 dienos, kai Lietuvos bankas nebeteks pagrindinės savo funkcijos formuoti bei vykdyti pinigų politiką ir taps iš esmės butaforine institucija? Ar nereikėtų pagalvoti apie konkursą užimti banko pinigų muziejaus eksponato pareigas, kad kasdien būtų galima lankytojams priminti, kas Lietuvoje yra sunaikinta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.