FNTT vadą klampina ir turtai, ir moterys

FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius, kuriam neseniai mestas įtarimų šešėlis dėl kyšio prievartavimo, galėjo slėpti savo turtą, rašo „Lietuvos rytas“. „Lietuvos ryto“ televizijos laida „Patriotai“ atskleidė, kad tai galbūt buvo daroma prisidengus fiktyviomis skyrybomis.

„Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistai K.Jucevičių sutiko sostinės A.Jakšto gatvėje. Čia jis įsikūręs su gyvenimo drauge.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
„Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistai K.Jucevičių sutiko sostinės A.Jakšto gatvėje. Čia jis įsikūręs su gyvenimo drauge.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Janutienė, Saulė Pauliuvienė („Lietuvos ryto“ televizija")

2014-10-08 07:10, atnaujinta 2018-01-28 05:20

Įtarimų dėl Balerinos pravardę turinčio Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktoriaus K.Jucevičiaus galimo kyšininkavimo pažėręs vienas turtingiausių šalies teisininkų Juzefas Kozubovskis nemažai žino apie šį aukštą pareigūną.

Jo rinktame slaptame archyve yra duomenų ir apie K.Jucevičiaus galimai neteisėtą praturtėjimą.

Duodamas išskirtinį interviu „Lietuvos ryto“ televizijos laidai „Patriotai“ J.Kozubovskis patvirtino, kad pareigūnams nepavyko perimti viso jo archyvo.

„Iš manęs paėmė tik vieną dokumentą“, – atskleidė J.Kozubovskis, išėjęs iš areštinės.

Buvęs advokatas dabar kaltinamas neteisėtu duomenų apie aukščiausius teisėsaugos pareigūnus rinkimu.

J.Kozubovskis šią vasarą buvo suimtas po to, kai esą nugirdo K.Jucevičių tariantis dėl ypač brangaus nekilnojamojo turto pardavimo.

„Visa tai – baudžiamosios bylos medžiaga“, – teigė J.Kozubovskis.

Buvęs advokatas pats iš pareigūnų esą gavo du pasiūlymus: vieną – „padėti“, o kitą – „netrukdyti“ baudžiamosiose bylose, kuriose jis jau kelerius metus įtariamas dėl neteisėto praturtėjimo ir neteisėto vertimosi ūkine veikla.

Kartu negyvena, bet perka

K.Jucevičiaus praturtėjimo istorija susipynusi su jo skyrybomis.

2004 metų gegužės 25 dieną K.Jucevičius ir jo žmona Žydrė kreipėsi į Vilniaus miesto 1-ąjį apylinkės teismą. Jie prašė nutraukti santuoką abiejų sutuoktinių bendru sutikimu.

1990 metais susituokusi pora kartu nugyveno 14 metų ir nutarė, kad „santuokoje išryškėjo (...) charakterių skirtumai“.

„Mes nebetvarkome bendro ūkio ir nebegyvename santuokinio gyvenimo. Todėl mūsų santuoka faktiškai iširo ir negalima tikėtis, jog mes vėl pradėsime gyventi normalų šeimyninį gyvenimą, tuo labiau kad nė vienas to nenorime“, – taip sutuoktiniai teismui paaiškino, kodėl nori išsiskirti.

Sutartyje, sudarytoje dėl santuokos nutraukimo pasekmių, buvę sutuoktiniai pasidalijo menką turtą. Ž.Jucevičienei atiteko devynerių metų senumo automobilis „Renault“, o K.Jucevičiui – dešimt metų naudotas „Mitsubishi Sigma“ ir du ginklai – medžioklinis šautuvas ir pistoletas.

Tačiau jau po skyrybų, 2005 metų balandžio 22 dieną, buvę sutuoktiniai su banku sudarė paskolos sutartį.

Ž.Jucevičienės vardu buvo įsigyti statomi prabangūs apartamentai Vilniuje, prie gražaus ežero ir viešbučio „Villa Alicante“. Būtent čia uždarus vakarėlius rengdavo FNTT elitas.

Šis pirkinys niekada nebuvo įrašytas K.Jucevičiaus, tada – FNTT Operatyvinės veiklos skyriaus viršininko, turto ir pajamų deklaracijoje.

Būstas priklausė seseriai

Butas, kurį abu Jucevičiai vadina „poilsio paskirties patalpomis“, jau 2003 metų spalio mėnesį buvo K.Jucevičiaus sesers Gitanos Jucevičiūtės nuosavybė.

G.Jucevičiūtė – kukli Seimo kanceliarijos Personalo skyriaus darbuotoja. Jos atlyginimas nėra didelis, tačiau užmojai platūs.

„Poilsio bazėje, rekonstruojamoje į gyvenamąjį namą, įrengti trijų kambarių 90,3 kv. m ploto butą mansardiniame aukšte“, – nurodė G.Jucevičiūtė bendrovei „Dūdėma“.

Darbininkai turėjo atlikti mūrijimo ir sienų šiltinimo darbus, įstatyti langus, šarvo tipo duris, sumontuoti vietinį dujinį šildymą, panaudojant importinį šilumos generatorių, įvesti kalbėjimosi įrenginį ir t.t.

Tačiau praėjus vos keliems mėnesiams po oficialių Jucevičių skyrybų G.Jucevičiūtė staiga suprato, kad to buto jai visai nereikia. Jis atiteko jos broliui ir buvusiai jo žmonai.

„Lietuvos ryto“ televizijos laida „Patriotai“ paklausė G.Jucevičiūtės, ar ji pirko ir įrenginėjo apartamentus už brolio pinigus. Susijaudinusi moteris atsakė: „Čia tikrai ne, tikrai.“

Mėtė per kelias rankas

K.Jucevičiaus sesuo esą pati radusi pirkėją (pavardė redakcijai žinoma), kuris iš jos įsigijo apartamentus.

Po kelių mėnesių jau iš šio asmens juos įsigijo Ž.Jucevičienė – išsiskyrusi, eilinė Lietuvos pašto tarnautoja, gaunanti eilines pajamas, kurių nepakako net minimaliai banko paskolai.

Tačiau mažos pajamos nesutrukdė jai įsigyti buvusio vyro sesers paturėtus apartamentus.

Vis dėlto K.Jucevičiui teko apsišviesti. Nepaisydamas „nesuderinamų charakterių skirtumų“ jis laidavo už buvusios žmonos paskolą, ir vieniša paštininkė Ž.Jucevičienė nusipirko apartamentus su vaizdu į romantišką ežerą. Nuo jo sostinės Gedimino prospektą automobiliu galima pasiekti per 10 minučių.

Išsiskyrusi Ž.Jucevičienė neturi prievolės deklaruoti savo turto, todėl paskolos suma paaiškėjo tik tuomet, kai ją deklaravo K.Jucevičius.

Išsiskyręs valstybės tarnautojas, gaunantis maždaug 3 tūkst. litų algą, 2007 metais bankui buvo skolingas 445 398 litus.

Įtarimus, kad tikrasis būsto pirkėjas buvo K.Jucevičius, patvirtina tai, kad pirkdama apartamentus Ž.Jucevičienė nurodė ne savo, o buvusio sutuoktinio adresą – tada sostinės Gerovės gatvę.

Vienas korupcijos prevencijos ekspertas laidai „Patriotai“ paaiškino, kaip vertinti tokį sandorį, kai vertingas objektas per trumpą laiką pakeičia kelis tarpusavyje susijusius savininkus. Esą taip sudaromos galimybės legalizuoti neteisėtas pajamas.

Bendras turtas suvienijo

Apie 2009-uosius K.Jucevičius staiga panoro susitvarkyti apartamentų nuosavybės dokumentus.

Nors jau senokai buvo nebe vyras ir žmona, Jucevičiai kreipėsi į Vilniaus miesto antrąjį apylinkės teismą. Jie prašė patvirtinti jų taikos sutartį.

„Nurodo, kad visą laiką kartu gyvena ir bendrai naudojasi patalpomis, jas nuolatos gerindami bei išlaikydami (...) Pareiškėjų nurodymu, jie visą laiką lygiomis dalimis vykdė ir vykdo prievoles, kylančias iš 2005 metų balandžio 22 d. kredito sutarties“, – rašoma teismo nutartyje.

Patalpos, kurios minimos šioje nutartyje, – tai apartamentai prie „Villa Alicante“.

Sutartimi, kurią patvirtino teismas, abu Jucevičiai sutarė: butas, kuris vis dar vadinamas „poilsio paskirties patalpomis“, yra bendroji dalinė nuosavybė. Joje kiekvienam iš bedraturčių tenkančios dalys yra lygios, t.y. po pusę „poilsio patalpų“.

Visą laiką iki tol privačių ir viešųjų interesų deklaracijoje K.Jucevičius dėjosi neturtingu valdininku, turinčiu maždaug 50 tūkst. litų turto.

Pamiršo, kad yra išsiskyręs?

Keisčiausiai atrodo 2012 metų K.Jucevičiaus deklaracija. Tapęs FNTT vadovu, jis nurodė Ž.Jucevičienę kaip savo sutuoktinę.

K.Jucevičiaus sesuo Gitana, paklausta apie brolio gyvenimą, patikino: „Jis yra išsiskyręs.“

„Gal jis ją vis dar myli?“ – prunkštelėjo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas.

Politikui svarbesnė atrodo aplinkybė, susijusi su pareigūnu kaip su specialiuoju liudytoju – tokiu, kuris liudija apie savo galimai padarytas nusikalstamas veikas. Kodėl K.Jucevičius, kuris aiškinasi dėl kyšio prievartavimo, vis dar eina FNTT direktoriaus pareigas?

Gyvena jau kitame bute

„Patriotai“ paklausė advokato J.Kozubovskio, sekusio FNTT vadovą, kur korumpuoti pareigūnai investuoja nelegaliai gautas pajamas. Pasirodo, į nekilnojamąjį turtą ir sąskaitas lengvatinių mokesčių zonoje.

K.Jucevičius, nusitaikęs į prabangius apartamentus, kurie priklauso ir Ž.Jucevičienei, galiausiai jos išsižadėjo. Tai liudija ir jo deklaracija, pateikta Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai.

„Patriotų“ žiniomis, FNTT vadovas gyvena kitame prabangiame bute pačiame Vilniaus centre, A.Jakšto gatvėje. Ir ne vienas, o su nauja gyvenimo drauge.

Ankstų šio rudens rytą jų bendro buto tarpduryje „Patriotų“ užkluptas K.Jucevičius pareiškė, kad „atsakymų į klausimus apie asmeninį gyvenimą nebus“. Negi Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai pateiktas melas yra tik asmeninio gyvenimo reikalas?

Deklaracijų mįslės

Korupcijos prevencijos ekspertas, praeityje dirbęs FNTT, „Patriotų“ laidoje tyrė K.Jucevičiaus pajamų ir turto deklaracijas.

„Jos kelia rimtų įtarimų. Pavyzdžiui, jis deklaruoja turįs 100 tūkst. litų piniginių lėšų. Bet kodėl jomis nedengia apie 400 tūkst. litų paskolos – juk jos mokėjimas slėgtų jį“, – stebėjosi ekspertas.

„Patriotų“ žiniomis, K.Jucevičius didelių nepriteklių nepatiria.

„Jie su sugyventine neseniai lankėsi Izraelyje. Parvežė dovanų, rengė pokylį“, – atskleidė šaltinis.

Įdomiausi K.Jucevičiaus deklaracijose – 2007 metai. Tada jo privalomas registruoti turtas buvo tik kiek daugiau nei 50 tūkst. litų, piniginių lėšų turėjo kiek daugiau nei 64 tūkst. litų, o štai gauta ir negrąžinta paskolų suma – net 445 398 litai. Ar taip įmanoma?

Derybos dėl milijono

Šių metų birželį J.Kozubovskis buvo suimtas apkaltinus jį neteisėtu informacijos rinkimu.

Suėmimo išvakarėse teisininkas viešbutyje „Villa Alicante“ esą nugirdo K.Jucevičiaus pokalbį apie parduodamus apartamentus.

Esą K.Jucevičius aiškinęs, kad labai daug į tą turtą investavo, pirko odinius baldus. Todėl mažiau nei už 1,1 mln. litų apartamentų neparduosiąs.

J.Kozubovskis patvirtino, kad tada lankėsi tame viešbutyje. Tačiau apie tai, ką jis ten nugirdo, atskleisti negali, nes tai – baudžiamosios bylos duomenys.

15 parų areštinėje teisininką pralaikę pareigūnai nesugebėjo iš jo išgauti informacijos, kur jis laiko savo slaptąjį archyvą. O juk jame turima informacija apie aukščiausių teisėsaugos šulų meilės nuotykius ir turtinius reikalus domina net Prezidentūrą.

Patikslino savo parodymus

Kai birželį „Lietuvos rytas“ paskelbė apie J.Kozubovskio archyvą ir FNTT vadovui K.Jucevičiui mestus kaltinimus dėl kyšio reikalavimo „už netrukdymą“, pasklido kalbos, kad tyrimas gali subliūkšti.

„Pagrindinis liudininkas Nerijus Zulonas, per kurį K.Jucevičius perdavė žinią J.Kozubovskiui, pakeitė parodymus“, – teigė pašnekovai, susiję su Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Tačiau „Patriotų“ šaltiniai tai paneigė.

„N.Zulonas po susitikimo su K.Jucevičiumi pokalbio turinį J.Kozubovskiui išklojo naudodamasis nesaugiu ryšiu.

O J.Kozubovskio telefone yra automatinio pokalbių įrašymo programa. N.Zulonas savo parodymus tik patikslino dėl sumos, kuri neva buvo reikalaujama“, – teigė šaltinis.

Taikomi dvejopi standartai

Ar K.Jucevičius pasitikrintų melo detektoriumi dėl jam mestų kaltinimų?

„Jei reikės“, – mestelėjo FNTT vadovas ir spruko nuo žurnalistų.

Seimo narį J.Sabatauską stebina, kodėl buvusiam ir esamam FNTT direktoriui taikomi skirtingi standartai.

Buvęs FNTT vadovas Vitalijus Gailius melo detektoriumi buvo tikrinamas ir, nepaisant jam palankaus rezultato, atleistas.

„Jie neklauso“, – tada prezidentė Dalia Grybauskaitė paaiškino visuomenininkui Alvydui Medalinskui, kai pati prisiėmė atsakomybę už V.Gailiaus atleidimą iš FNTT.

Vadinasi, K.Jucevičius „klauso“, jei jam neturima priekaištų net tada, kai jis oficialiai turi specialaus liudytojo statusą.

„Iš tikrųjų jis galėtų bent laikinai sustabdyti savo įgaliojimus“, – mano J.Sabatauskas.

Nurodymai – iš Prezidentūros

Spalio 6 dieną, kai buvo švenčiama Angelų sargų diena, teisėsaugos grietinėlė rinkosi į Valdovų rūmus. Čia žurnalistų sutiktas vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas „Patriotams“ pakuždėjo, esą jis turįs problemų, bet ne dėl FNTT vadovo, o dėl sveikatos.

„FNTT vadovas neturi problemų. Aš gi žinau. Čia išpūstas burbulas“, – ištarė ministras.

Atrodo, kad tokios pat pozicijos laikomasi ir Prezidentūroje.

Praėjusią savaitę D.Grybauskaitė generaliniam prokurorui Dariui Valiui liepė imtis priemonių, kad buvęs advokatas J.Kozubovskis, tapęs nelegaliu sekliu, liautųsi teršęs krištolinę FNTT direktoriaus reputaciją ir užsičiauptų.

Strėlės – ir į prokurorą

* „Patriotų“ studijoje žurnalistinį tyrimą apie K.Jucevičiaus turtinius reikalus komentavęs vilnietis verslininkas Tadas Karosas atkreipė dėmesį į prokurorą.

* Šis verslininkas jau pustrečių metų ginasi nuo, jo teigimu, išgalvotų kaltinimų kyšio davimu. Ir jo, ir J.Kozubovskio byloje dėl neva neteisėto praturtėjimo ir neteisėtos ūkinės veiklos kaltinimą palaiko tas pats prokuroras Giedrius Tarasevičius.

* Šį pareigūną J.Kozubovskis privertė oficialiai prisipažinti paėmus kyšį – apie 5 litrus viskio ir 3 litrus medaus.

* „Vadinasi, pats prisipažinęs ėmęs kyšį prokuroras kaltina mane kyšio davimu“, – stebėjosi T.Karosas.

* Verslininkas rado ir daugiau sutapimų. Būtent dėl prokuroro G.Tarasevičiaus vestų bylų J.Kozubovskis sulaukęs K.Jucevičiaus siūlymo „netrukdyti“. O T.Karosą esą aplankė tarpininkas, žadėjęs, kad susimokėjus byla dėl kyšio bus numarinta.

* „Pirma reikalavo 800 tūkstančių, o vėliau nusileido iki 200 tūkstančių litų“, – atskleidė verslininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.