Keturi advokatai panūdo nuversti Advokatų tarybos pirmininką

Lietuvos advokatūros veikla

„Demokratinėje teisinėje visuomenėje abejojantieji turi teisę pasitikrinti poziciją teisme“, - yra sakęs I.Vėgėlė.
„Demokratinėje teisinėje visuomenėje abejojantieji turi teisę pasitikrinti poziciją teisme“, - yra sakęs I.Vėgėlė.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 8, 2014, 1:02 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 4:04 AM

Anksčiau šioje civilinėje byloje trečiuoju asmeniu buvo patrauktas tik buvęs tarybos pirmininkas Leonas Virginijus Papirtis. Dabar keturi advokatai pateikė patikslintą ieškinį, kuriame trečiuoju asmeniu prašo patraukti ir I.Vėgėlę.

Ieškovais byloje esantys advokatai sako, kad jeigu rinkimuose nebūtų dalyvavęs advokatas L.V.Papirtis, vietoj jo būtų dalyvavęs kitas teisininkas ir jis galėjo būti išrinktas.

„Aš asmeniškai balsavau už I.Vėgėlę, nes nenorėjau atiduoti balso už L.V.Papirtį. Jeigu būtų kitas kandidatas, aš galbūt būčiau balsavusi už jį“, - BNS teisme sakė viena iš ieškovių byloje advokatė Jurgita Jurkšaitytė.

Teisėja Diana Butrimienė šioje byloje paskyrė dar vieną parengiamąjį posėdį, jis vyks lapkričio 20 dieną. Per tą laiką šalys susipažins su patikslintu ieškiniu, be to, teismas įpareigojo Lietuvos advokatūrą pateikti finansinius dokumentus.

„Pagrindinis ginčas dėl finansų, o iš atsakovų negautas nė vienas dokumentas. Teismas nusprendė tenkinti ieškovų prašymą pilna apimti ir įpareigoti pateikti dokumentus“, - sakė teisėja D.Butrimienė.

Teisėja klausė ieškovų, ar jie bus pajėgūs savo jėgomis įvertinti finansinius dokumentus. Viena iš ieškovių advokatė J.Jurkšaitytė atsakė teigiamai, argumentuodama, jog yra įgijusi ekonomikos bakalauro išsilavinimą, dirba su verslo klientais.

Ieškovai sako, kad gavę reikalaujamus dokumentus apie Lietuvos advokatūros veiklą, galės pagrįsti reikalavimus dėl audito atlikimo.

Tuo metu Lietuvos advokatūros atstovai teisme sakė nesutinkantys, kad tam tikra informacija ieškovams nebuvo pateikta susipažinti. Pasak atsakovų, prašomų išreikalauti dokumentų kiekis yra didelis, jiems nesuprantama, kodėl reikia dabar „užversti“ teismą dokumentais.

„Jūs neprieštaraujant susipažinimui, bet prieštaraujat patekimui į bylą?“, - stebėjosi teisėja.

Ieškovai taip pat pageidauja informacijos apie honorarus, samdytus darbuotojus, mokamų honorarų dydžius.

Atsakovas Lietuvos advokatūra į bylą reikalaujamus dokumentus turi pateikti per 30 dienų - iki lapkričio 8 dienos.

Viena ieškovių J.Jurkšaitytė sako, kad nenori pyktis su Lietuvos advokatūra ir nori įnešti skaidrumo, naujumo ir atvirumo į šią organizaciją.

„Mes mokam įmokas, mes turim teisę žinoti, kaip naudojami mūsų pinigai“, - BNS sakė J.Jurkšaitytė. Be to, ji pastebi, kad valdymo organus renkami asmenys iš tų pačių advokatų kontorų, todėl sulaukti pasikeitimų advokatūroje sunku tikėtis.

Ieškovai teigia, kad buvęs Advokatų tarybos pirmininkas L.V.Papirtis neteisėtai vėl kandidatavo į šias pareigas ir neteisėtai buvo išrinktas į Advokatų tarybą, nes įstatai numato dviejų kadencijų ribojimą. Jie taip pat prašo teismo įpareigoti Revizijos komisiją atlikti Advokatų tarybos veiklos auditą, argumentuodami, kad iki šiol auditas buvo tik formalus.

Teismui ieškinį pateikė advokatai Ramūnas Kazlauskas, Rūta Čilinskaitė, J.Jurkšaitytė ir Gintaris Trakšelis.

Lietuvos advokatūros Advokatų tarybos pirmininkas I.Vėgėlė yra sakęs, kad visuotinio advokatų susirinkimo rezultatais suabejojo tik keturi advokatai iš 2 tūkst., o advokatų etinė savigarba turi skatinti ieškoti neteisminių būdų.

„Dauguma advokatų norėjo atsinaujinimo ir permainų, o tai šiandien atspindi tiek rinkimų rezultatai, tiek naujai išrinktos Advokatų tarybos veikla. Iš daugiau nei 2000 advokatų, keturi advokatai suabejojo visuotinio advokatų susirinkimo sprendimo rezultatais. Demokratinėje teisinėje visuomenėje abejojantieji turi teisę pasitikrinti poziciją teisme, tačiau stipraus advokato etinės savigarbos požymis yra rasti neteisminių būdų sutarti su sava bendruomene pačių valia ir jėgomis“, - BNS yra sakęs I.Vėgėlė.

Lietuvos advokatūra viešai skelbia, kad, kviečiant atsisakyti bendravimo ieškiniais bei žengti susitaikymo keliu, rugsėjo 18 dieną vykusiame Advokatų tarybos posėdyje taip pat buvo išklausyti visuotinio advokatų susirinkimo sprendimus teisme ginčijantys advokatai. Pasak pranešimo, Advokatų taryba paprašė pateikti konkrečias sąlygas – atsisakymo nuo ieškinio ar dėl taikos sutarties sudarymo, – nes atvykusieji į tarybos posėdį jų nepateikė.

Lietuvoje šiuo metų yra per 2 tūkst. advokatų ir apie 850 advokatų padėjėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.