Ištraukti iš upės mašiną – ne juokų darbas

Kažkas papokštavo į Nerį įstūmęs automobilį. Šeši vyrai pasiryžo jį išgriebti iš vandens, tačiau tam prireiks milžiniškų pastangų ir laiko, rašo „Lietuvos rytas“.

Upeiviai šį automobilį pastebėjo vasarą, kai iš nusekusios Neries ėmė kyšoti jo stogas.<br>D.Umbraso nuotr.
Upeiviai šį automobilį pastebėjo vasarą, kai iš nusekusios Neries ėmė kyšoti jo stogas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Oct 9, 2014, 9:00 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 10:25 PM

Sugaišti mažiausiai du pusdieniai, išdeginta daug dyzelino. O kur dar laikas, sugaištas pasirengimo darbams, įvairūs derinimai.

„Tegu tai bus dovana miestui“, – šypsojosi vilniečiai, kuriems ne vis vien, kaip atrodo Neris.

Negailėdami jėgų, net rizikuodami sveikata jie mėgino iš Neries ištraukti mašiną. Nesėkmingai. Tačiau prie Valakampių paplūdimio, kur upės dugne tūno automobilis, jie ketina grįžti kitą savaitę.

Maudytis nelabai malonu

Sroviniu varikliu varomam laivui, kurį vos prieš porą savaičių įsigijo verslininkas Aurelijus Kinas ir fotografas Saulius Paukštys, tai buvo savotiškas krikštas. Šiuo laivu buvo atliekama automobilio traukimo iš upės dugno operacija.

Upeiviai šį automobilį pastebėjo dar vasarą, kai iš nusekusios Neries ėmė kyšoti jo stogas. Tačiau jį ištraukti galėjo tik rudenį, kai įsigijo sekliuose vandenyse plaukioti pritaikytą laivą. Jo grimzlė – 25 centimetrai.

„Nemanėme, kad spalio mėnesį teks maudytis“, – dūsavo A.Kinas ir Žilvinas Gumbaragis. Apsirengę nardymo kostiumus jie pūkštelėjo į šaltą Neries vandenį, kad pritvirtintų skenduolį prie laivo.

„Įvertinau padėtį: raudona“, – iškišęs galvą iš vandens, denyje likusius vyrus prajuokino Ž.Gumbaragis. Taip jis nusakė nugrimzdusio automobilio spalvą.

Kliūdavo už akmenų dugne

Kad automobilį bus nelengva ištraukti, paaiškėjo tada, kai kablys, kuriuo buvo užkabintas automobilis, išsitiesino ir tapo strypu. Liko tik kitas būdas – automobilį perrišti trosu.  Todėl teko dar ne kartą nerti į drumzliną vandenį.

Palengva automobilis ėmė kilti iš dugno, jau buvo galima nustatyti ir jo markę – „Volkswagen Golf“.

Kad tai jaunuolių pokštas, išaiškėjo pažvelgus į iš vandens kyšantį variklio dangtį. Jis buvo sukapotas kirviu.

„Pažiūrėk, koks barzdyla prie vairo sėdi ir dar šypsosi“, – juokino vienas kitą operacijos dalyviai. Išties – mašinos salonas buvo pilnas žolių, dumblių, smėlio. Štai todėl jo ir nesisekė pajudinti iš vietos.

Mašina buvo gerokai pasunkėjusi. O pajudinta vis užkliūdavo už dugne gulinčių akmenų.

Pūs traktoriaus padangas

Pavakare paaiškėjo, kad automobilio iškelti nepavyks, tad A.Kinas su pagalbininkais tą vietą vandenyje pažymėjo pririšę tuščią plastikinį mineralinio vandens butelį.

„Gaila, kad nepavyko ištraukti. Tai bus gera treniruotė“, – aiškino A.Kinas.

Pasikonsultavęs su panašius darbus atliekančiais specialistais jis sužinojo, kad automobilį iš dugno galima iškelti po juo pripūtus traktoriaus padangas.

Taip šeši Neries švarintojai ketina ir padaryti.

Jų noras miestui padovanoti iš dugno išgriebtą automobilį dar neatšalo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.