Nerūkote? Peleninę vis vien pirksite

Dar visai neseniai Aplinkos ministerija kirto negailestingus smūgius brakonieriams, kurie už kelias sugautas lydekas verčiami mokėti baudas, prilygstančias civiliniam ieškiniui už nužudytą žmogų.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Oct 9, 2014, 7:19 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 1:43 AM

Sakysite, nebrakonieriaukite ir nebus bėdų? Teisingai. Bet sėkmės apakinti aplinkosaugininkai dabar nusitaikė į gerokai didesnę gyventojų grupę – vairuojančius rūkalius.

Aplinkos ministerijos išminčiai apskaičiavo, kad viena per automobilio langą švystelėta nuorūka gamtai padaro net 500 litų vertės žalą, o bauda už tokį poelgį gali siekti 200 litų. Iš viso susidaro 700 litų. Už tokią sumą išeina beveik 10 blokų aukštos kokybės cigarečių, o gūdžioje provincijoje žmonės tiek sumoka už dar važiuojančią transporto priemonę ir labai ja džiaugiasi.

Maža to, spaliuku pramintas aplinkos viceministras L.Jonauskas siūlo pakeisti teisės aktus taip, kad techninės apžiūros reikalavimus atitiktų tik toks automobilis, kurio salone yra peleninė. Tuomet nuorūkos esą nebūtų svaidomos per langą.

Jeigu tokia nuostata būtų įteisinta, automobilių laužynuose paklausiausia preke taptų ne automobilių žibintai, stiklai ar priekiniai sparnai, o peleninės.

Apakintas surenkamų baudų L.Jonauskas turbūt nespėjo sužinoti, kad dauguma automobilių gamintojų jau maždaug dešimtmetį į bazinę versiją neįtraukia peleninių ir tai yra savotiška kova su rūkymu vairuojant. Kai kurių modelių mašinų salone net nenumatyta vieta peleninei.

Kita vertus, kodėl turėčiau pirkti peleninę, jeigu nerūkau?

Tačiau proto bokštus vaidinantiems viceministrams tai nė motais. Todėl pernelyg nenustebintų net, pavyzdžiui, siūlymas automobilio vaistinėlėje būtinai vežiotis svaigiųjų gėrimų taurių rinkinį. Juk tokias per langą būtų gaila išmesti – ne taip, kaip panaudotus vienkartinius indus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.