Seimas leido rinkos kaina įsigyti savivaldybės būstus

Seimas, priėmęs naują Valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymą, nustatė paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti teikimo asmenims ir šeimoms principus, finansavimo šaltinius, formas, paramą būstui įsigyti ar išsinuomoti gaunančių asmenų teises ir pareigas, taip pat socialinio būsto ir savivaldybės būsto nuomos bei būsto pardavimo sąlygas ir tvarką.

R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 9, 2014, 1:52 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 12:05 AM

Už šį įstatymą, kuris įsigalios 2015 m. sausio 1 d., balsavo visi 94 balsavime dalyvę Seimo nariai.

Įstatyme reglamentuojama nauja paramos būstui išsinuomoti teikimo forma - nuomos ar išperkamosios nuomos mokesčių dalies kompensacija. Jame nustatoma, kad asmenys ir šeimos, turinčios teisę į socialinį būstą ir rinkos sąlygomis nuomojančios tinkamą būstą iš fizinių ar juridinių asmenų (išskyrus savivaldybes), turės teisę į nuomos ar išperkamosios nuomos mokesčių dalies kompensaciją.

Šią teisę turintys asmenys ir šeimos, norėdamos gauti paramą būstui įsigyti ar išsinuomoti, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos nustatyta tvarka su atitinkamu prašymu turės kreiptis į savivaldybės vykdomąją instituciją pagal deklaruotą gyvenamąją vietą, o jeigu asmuo gyvenamosios vietos neturi, - pagal savivaldybę, kurios teritorijoje gyvena.

Kompensacijos teikimo sąlygos nepriklausys nuo sudarytos sutarties rūšies, t. y. nuomodami būstą rinkoje išperkamosios būsto nuomos sąlygomis asmenys (šeimos) gaus tokio paties dydžio kompensacijas kaip ir nuomojantys be išsipirkimo teisės.

Įvertinus valstybės finansines galimybes įstatyme įtvirtinta, kad nuomos ar išperkamosios nuomos mokesčių dalies kompensaciją gaunančių asmenų (šeimų) skaičius bus nustatomas atsižvelgiant į savivaldybės biudžetui skiriamą valstybės specialiąją tikslinę dotaciją, skirtą nuomos ar išperkamosios nuomos mokesčių dalies kompensacijoms mokėti, ir vadovaujantis įstatyme nustatyta tvarka apskaičiuotu nuomos ar išperkamosios nuomos mokesčių dalies kompensacijos dydžiu.

Naujomis nuostatomis Seimas taip pat nutarė, kad už kainą, Vyriausybės nustatyta tvarka apskaičiuotą pagal Turto ir verslo vertinimo pagrindų įstatymą, galės būti parduodami savivaldybės būstai. Tikimasi, kad ši nuostata sudarys sąlygas racionaliau valdyti, naudoti savivaldybės būstus ir jais disponuoti, nes dauguma būstų, kurie išnuomoti vadovaujantis Gyventojų apsirūpinimo gyvenamosiomis patalpomis įstatymu, yra seni ir juos reikia atnaujinti (modernizuoti).

Tačiau leidus juos parduoti kartu būtų sprendžiama socialinio būsto problema, nes savivaldybės gautų pajamų, kurias galėtų naudoti socialinio būsto fondo plėtrai, t. y. už gautas lėšas galėtų įsigyti ar statyti naujus savivaldybės būstus, kurie pirmumo teise būtų nuomojami socialinio būsto sąlygomis.

Seimas įstatyme įtvirtino ir saugiklius. Pagal priimtus pakeitimus, teisę į paramą būstui išsinuomoti asmenys ir šeimos praras bei paramos teikimas bus stabdomas ir nutraukiama socialinio būsto nuomos sutartis arba asmenys ir šeimos bus išbraukiami iš numatytų sąrašų, kai jų už kalendorinius metus deklaruotas turimas turtas ar gaunamos pajamos daugiau nei 20 proc. viršys nustatytus dydžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.