Priversti dirbti pareigūnus – misija sunki, bet įmanoma

Policijos devizą „Ginti. Saugoti. Padėti” galima tarti su ironija, perskaičius publikaciją apie Vilniaus pirmojo policijos komisariato kriminalinės policijos tyrėjo Edgaro Micevičiaus ir jo kolegų darbą. Žodis „darbas” šioje istorijoje taip pat skamba ironiškai.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Oct 10, 2014, 10:40 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 9:46 PM

Vilnietis Vidmantas Stačiokas, kurio telefoną nugvelbė vagys, naudodamasis specialia įrenginio tvarkymo programa sužinojo, kur yra nusikaltėlis.

Nukentėjęs vyriškis apie tai pranešė E.Micevičiui, tačiau pareigūnas nepuolė gaudyti ilgapirščio. Nebuvo net iškelta baudžiamoji byla. Policininkas tėškė: pagrobto daikto vertė neviršija 32,5 tūkst. litų, todėl ikiteisminis tyrimas nepradedamas.

Pareigūnai baudžiamosios teisės aktus pavertė nosinėmis, į kurias čia pat ir nusišnypštė.

Įvykus vagystei bylos keliamos visais atvejais. Žalai viršijus 130 litų, numatyta baudžiamoji, o jeigu pagrobto turto vertė neviršija šios sumos, – administracinė atsakomybė. Administracinė byla keliama tada, kai ilgapirštis laisvai galėjo prieiti prie daikto ir jį pasisavinti (pvz., prekybos centre).

Vilniečio išmanusis telefonas „Huawei Ascend 300” – tikrai vertingesnis nei 130 litų, todėl apie ikiteisminio tyrimo (baudžiamosios bylos) numarinimą negalėjo būti nė kalbos.

Teisėsaugos abejingumo pavyzdžių apstu, apie juos galima būtų parašyti dešimtis knygų. Vienas paskutiniųjų atvejų įvyko Kėdainių rajono Mociūnų kaime.

Mažametį sūnų viena auginanti Laima Mingėlaitė kreipėsi į policiją, nes buvęs jos sugyventinis, keršydamas už tai, kad moteris jį paliko, įvykdė savo grasinimus – dyzelinu užteršė šulinį. Be vandens liko nedideliame daugiabutyje įsikūrusios tvarkingos keturios šeimos su mažais vaikais.

Policininkai, nepaisant nusikaltimo liudininkų žodžių, bylos nekėlė. Jie patarė L.Mingėlaitei ir jos kaimynams kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka, nes turtą sugadinęs asmuo yra žinomas. Tačiau pareigūnai turėjo patys griebti vyriškį už pakarpos, kadangi jis veikė visuotinai pavojingu būdu – gerdami vandenį žmonės galėjo apsinuodyti.

Iki šiol nėra sukurta sistemos, kuri priverstų teisėsaugos pareigūnus sąžiningai ir profesionaliai atlikti savo pareigas.

Todėl vertėtų pagalvoti apie naujos skatinimo ir nuobaudų tvarkos įvedimą.

Policijos ir prokuratūros interneto svetainėse galėtų būti viešai skelbiama lentelė su skaičiais, kiek kuris pareigūnas per metus ištyrė bylų, kokia dalis jo nutarimų aukštesnių instancijų buvo pripažinti neteisėtais ir panaikinti.

Lyderius reikėtų skatinti, o blogai dirbantiems būtų galima mažinti atlyginimus, surengti neeilines atestacijas, neleisti kilti karjeros laiptais.

Panašias priemones būtų galima taikyti teismuose, kitose valstybinėse ir savivaldybių įstaigose, kurių darbuotojai turi teisę priimti sprendimus.

Besipiktinantys piliečiai tada rečiau išgirstų pašaipų „Skųskite”, sklindantį iš valdžios koridorių.

Jei prasti darbo rodikliai smogtų jiems bumerangu, pareigūnai gerai pagalvotų, ar verta numoti ranka į gyventojų problemas bei imti kyšius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.