Naujausios technologijos sutuoktiniams atveria mūsų paslaptis

Sekimo skandalai purto ne tik valdiškas įstaigas. Šiuolaikines technologijas vis dažniau pasitelkia ir pavydūs, įtarūs sutuoktiniai, nuogąstaujantys dėl partnerio neištikimybės ar nuslėptų šeimos verslo pajamų.

Sutuoktinių įtarinėjimas dažnai baigiasi skandalais ir skyrybomis.<br>G.Gedminaitės nuotr.
Sutuoktinių įtarinėjimas dažnai baigiasi skandalais ir skyrybomis.<br>G.Gedminaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Urbonaitė

Oct 11, 2014, 7:58 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 5:19 PM

Kaip rašo „Lietuvos rytas", vaizdo kameros namuose, mobiliajame telefone ir kompiuteryje įdiegta programa, vadinama asmeniniu šnipu, – šiuos sekimo įrenginius naudoja ir privatūs detektyvai, ir įtarūs sutuoktiniai. Žmogaus, tapusio sekimo objektu, gyvenimą jie paverčia košmaru. Tai patyrė ir 27 metų kaunietė Laura, kurią be paliovos sekė jos 35 metų sutuoktinis Valdas.

Nors vyras tikino tai daręs iš meilės, jis galiausiai sugriovė savo santuoką. Žmona nuo nuolatinės įtampos sunkiai susirgo.

„Buvęs sutuoktinis įvarė man tokį menkavertiškumo kompleksą, kad be specialistų pagalbos nebūčiau išsikapsčiusi. Ėmiau jaustis kalta dėl visko, kas aplink mane vyksta. Dauguma mano, kad pavojingiausias yra fizinis smurtas, bet iš tiesų žmogų galima sunaikinti ir psichologiniu smurtu.

Vyras kontroliavo kiekvieną mano žingsnį – stebėjo ir filmavo. Jis atėmė iš manęs privačią erdvę ir teisę pabūti vienai“, – pasakojo Laura.

Savarankišką, aktyvią kaunietę draugai laikė lydere ir negalėjo suprasti, kas nutiko per vienus metus, kai ji ištekėjo.

Laura dėkinga Kauno moterų draugijos specialistėms, kurios atskleidė, kaip ji pateko į visišką kontrolę.

Suvienijo bendras tikslas

Su būsimu vyru Laura susipažino viename protesto renginyje, vykusiame Kauno rajone. Juos sujungė panašios emocijos ir tikslas. Laura jau tada matė, kad naujasis draugas pernelyg įsijaučia į aukos vaidmenį.

„Nors mes protestavome dėl kito žmogaus išnaudojimo, mano vyras įsijausdavo taip, tarsi pats būtų nukentėjęs“, – pasakojo kaunietė.

Keistokai Laurai atrodė ir tai, kad ketvirtą dešimtį įpusėjęs vyras nė karto nebuvo vedęs.

Sutuoktinis tarsi vaikas buvo priklausomas nuo savo sesers nuomonės ir paisė kiekvieno jos nurodymo.

Valdas pats prisipažino žmonai, kad motina ir sesuo išbrokuodavo jo ankstesnes išrinktąsias ir santuoka neįvykdavo.

Po vienu stogu – ir sesuo

Nors Laura turėjo gerą darbą Lietuvoje, po vestuvių ji su vyru ryžosi išvykti į užsienį. Londone jis nuomojosi būstą kartu su sesers šeima. Ši moteris negalėjo susilaukti vaikų, buvo patyrusi kelis persileidimus.

Kai Laura pastojo, vyro sesuo liovėsi su ja kalbėtis. Nėštumo pradžia buvo sunki, todėl Laura negalėjo dirbti. Ji prašė Valdo apsigyventi atskirai nuo sesers šeimos. Jis pažadėjo, kad sesuo išsikraustys, kai tik Laura po gimdymo Lietuvoje grįš atgal į Londoną.

Kai atėjo laikas grįžti, sesuo nė nesirengė išsikraustyti.

Laura stengėsi pateisinti vyro elgesį, nors jautė, kad jis sąmoningai ignoruoja jos poreikius.

„Valdas sakydavo, kad iš vieno atlyginimo neišsilaikytume, todėl negalime nuomotis atskiro būsto. O pats jis pirkdavo brangius daiktus, jeigu tik to panorėdavo sesuo“, – pasakojo Laura.

Priklausė nuo vyro piniginės

Būdama nėščia Laura po kelis kartus turėdavo prašyti pinigų smulkioms išlaidoms.

„Baigiasi telefono kortelė, jis pažada pervesti pinigų ir nepadaro to dvi dienas. Būdavau priversta žemintis ir prašyti dar kelis kartus. Iš pradžių nesupratau, kad vyras taip elgiasi sąmoningai siekdamas visai pajungti mane savo valiai“, – stebėjosi moteris.

Gyvendama Didžiojoje Britanijoje lietuvė nežinojo, koks yra šeimos biudžetas, kiek vyras uždirba. Pinigų produktams jai nebuvo duodama – apsipirkti ji galėdavo tik prižiūrima sutuoktinio.

Kai šeima susilaukė kūdikio, vyras draudė žmonai susitvarkyti dokumentus vaiko pinigams gauti.

Namuose įrengė kameras

Valdas ne itin domėjosi kūdikiu būdamas namie, tačiau vis aiškino, kaip pasiilgsta jo būdamas darbe. Tai žmoną stebino.

„Jis panoro įrengti bute vaizdo kameras. Esą tam, kad žinotų, kaip mums su sūnumi sekasi, kai jo nėra. Maniau, jis nuoširdžiai mumis rūpinasi. Bet greitai supratau, kad vyras nori kontroliuoti mane“, – kalbėjo pašnekovė.

Žmonos telefone Valdas įdiegė programą, kad galėtų matyti, kur ji yra.

Kartais moteris pavargdavo nuo nuolatinio sekimo ir išjungdavo telefoną. Tada kildavo triukšmas.

Nuo įtampos Laurą ėmė berti dėmėmis. Tačiau sutuoktinis nenorėjo sutikti, kad negalavimo priežastis yra netinkamas jo elgesys.

Priekaištai tapo kasdienybe

Bandydama išsaugoti šeimą, Laura pasiūlė vyrui kartu apsilankyti pas psichologus. Paaiškėjo, kad abu sutuoktiniai skirtingai įsivaizduoja šeimą.

„Mano vyras svarbiausių asmenų sąrašą sudėliojo savaip: sesuo, tėvai, vaikas, žmona. 35 metų vyras tebesijaučia esąs berniukas, bijantis palikti šeimos lizdą“, – nusivylusi kalbėjo kaunietė.

Psichologė paaiškino, kad vyras vengia prisiimti atsakomybę, nes jos bijo. O Valdas nutarė, kad žmona pavydi jo seseriai ir dėl to kyla tiek problemų. Laurai teko kasdien atlaikyti vyro priekaištų atakas. Ji atrodė prislėgta ir praradusi gyvenimo džiaugsmą.

„Prieš žengdama kokį nors žingsnį iš anksto svarstydavau, ar jis patiks vyrui. Jis mane kritikuodavo, o aš teisindavausi“, – tikino Laura.

Kai santykiai šeimoje pablogėjo, jis ėmė grasinti, kad atims vaiką.

Tada žmona suprato pasiekusi galutinę pavergimo stadiją. Būdama teisininkė žinojo, kad vyras negali to padaryti, bet baimė tapo didesnė už sveiką protą.

Kaunietė ryžosi palikti Londoną ir išsiskyrė su vyru. Tačiau jis ir toliau bando kontroliuoti jos gyvenimą.

Su kamera brovėsi į kabinetą

Atsitiesti Laurai padėjo Kauno moterų draugijos narės.

„Daugelis moterų gėdijasi kreiptis pagalbos. Bet kai esi žeminama, ji labai reikalinga. Man specialistai padėjo susigrąžinti pasitikėjimą savimi ir nustatyti aiškias bendravimo su buvusiu vyru ribas.

Lioviausi kaltinti vien save“, – džiaugėsi kaunietė.

Ji kreipėsi į pareigūnus, kad dėl vyro psichologinio smurto būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tačiau kaunietei buvo pasiūlyta palaukti, kol ją primuš, – esą tik tada policija pradėtų ikiteisminį tyrimą.

Po skyrybų Laura nedraudžia buvusiam vyrui lankyti vaiko, bet jo elgesys kartais ją vėl išmuša iš pusiausvyros.

„Valdas mane ir vaiką lydėjo pas medikę ir be jos leidimo ėmė filmuoti kabinete. Įsižeidusi gydytoja manęs pasiteiravo, gal aš mananti, kad sūnui buvo suteikta netinkama pagalba. Man teko jos atsiprašyti“, – guodėsi pašnekovė.

Dabar Laura su sūnumi gyvena Kaune pas savo tėvus. Buvęs vyras reikalauja rodyti jam vaiką per skaipo programą kompiuteryje ir pyksta, kai jo atžala nežiūri į ekraną.

Pažeminimų nepamiršo

Iš Vilniaus krašto kilusi 47 metų Jaroslava Makūnienė savo vyrą nutarė sekti dėl pinigų. Ji sumokėjo jaunam vyro kolegai, kad šis kopijuotų visus bendrovės dokumentus, taip pat įtaisytų kamerą vyro kabinete susitikimams filmuoti.

Jaroslava prisipažino, kad lietuvis sutuoktinis žmonos truputį gėdydavosi, nes ji neišmoko taisyklingai kalbėti lietuviškai.

„Stengiausi, bet į mano akcentą kiti vis tiek atkreipdavo dėmesį. Pagaliau man nusibodo pataikauti giminėms. Vaikystėje lietuvių kalbos visai negirdėjau, todėl didžiavausi, kai ją išmokau.

Bet vyro giminės iš Kauno savo pastabomis mane pjovė nesustodami“, – skundėsi moteris.

Ji tikėjosi sulaukti vyro palaikymo, bet jis iš jos tarimo tik šaipydavosi drauge su kitais. Kai sutuoktinis ėmėsi verslo, jai nerimą ėmė kelti dar viena, pinigų, problema.

Sutuoktinis nemažai pinigų skolinosi iš savo pažįstamų ir giminių, bet apie tai šeimai nesakydavo.

„Kai paklausdavau, jis pykdavo. O aš nuolat nerimavau, kad mus ištiks bankrotas. Jis į nuosavą įmonę buvo investavęs visas mūsų šeimos santaupas ir net užstatęs namą“, – pasakojo J.Makūnienė.

Vyrui sekti pasamdė kolegą

Kartą žmona atplėšė vyrui adresuotą voką, siųstą verslo partnerių. Jam buvo reiškiamos pretenzijos. Kai ji vyro apie tai paklausė, kilo triukšmas.

Sutuoktinis žmoną apkaltino, kad ji lenda ne į savo reikalus.

„Manau, kad finansinė bendrovės padėtis buvo bloga ir vyras nenorėjo manęs nervinti. Bet slėpdamas dar labiau gadino man nervus. Ėmiau juo visai nepasitikėti ir netrukus sugalvojau, kaip sužinoti tikrąją padėtį“, – prisipažino Jaroslava.

Kai moteris paprašė vyro kolegos kopijuoti visus bendrovės dokumentus ir įtaisyti kamerą kabinete, vaikinas paėmė pinigus ir atliko užduotį. Tačiau vėliau jis apie tai pranešė darbdaviui. Seklys pamanė, kad tiesa anksčiau ar vėliau gali paaiškėti.

Sutuoktinių konfliktas baigėsi skyrybomis. „Jei mano vyras būtų sąžiningai kalbėjęsis su manimi apie sunkumus, to tikrai nebūtų nutikę“, – mano Jaroslava.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.