Sukarintos Rusijos stovyklos atvėrė dar vieną Lietuvos žaizdą

Lietuvos santykiams su Rusija net virpant nuo įtampos, šią savaitę kaip yla iš maišo ėmė lįsti Rusijos bandymai išmėgintais būdais paveikti Lietuvą ir susikurti čia kuo daugiau lojalių žmonių.

Žinia, kad Vilniaus Sofijos Kovalevskajos vidurinės mokyklos moksleiviai vežami į sukarintas stovyklas Rusijoje, sukėlė diskusijų audrą.<br>Asociatyvi nuotr.
Žinia, kad Vilniaus Sofijos Kovalevskajos vidurinės mokyklos moksleiviai vežami į sukarintas stovyklas Rusijoje, sukėlė diskusijų audrą.<br>Asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Narmontė („Lietuvos ryto“ televizija)

Oct 12, 2014, 10:59 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 4:36 PM

Liūdniausia, kad aiškėja, jog įrankių tam Lietuva suteikia pati, o mūsų būdai atsimušti – šleivi ir kreivi. Paaiškėjus, kad Vilniaus rusiškos mokyklos metų metus moksleivius vežioja į sukarintas stovyklas Rusijoje, kur jie, apsikarstę Georgijaus juostelėmis, apsirengę rusiškomis uniformomis, šaudo iš rusiškų ginklų, švietimo ir mokslo ministras tik bejėgiškai nuleido galvą – padaryti nieko jis esą negali.

Šią temą plačiau narpliojo „Lietuvos ryto" televizijos laida „24/7".

Buvęs moksleivis kariauja Ukrainoje

Vienas jaunuolis, įstojęs į Rusijos desantininkų gretas, dar visai neseniai mokėsi Vilniaus Sofijos Kovalevskajos vidurinėje mokykloje.

Nuolatinį leidimą gyventi Lietuvoje turintis Rusijos pilietis tarnauja Ukrainą užpuolusioje kariuomenėje.

Mokyklos direktorė Jevdokija Vasiljeva neatskleidžia, ar buvęs jos mokinys rusiška kariška dvasia galėjo užsikrėsti karinėse stovyklose, į kurias, kaip paaiškėjo, moksleiviai yra vežami nuolatos.

Ministerija - bejėgė

Paaiškėjo, kad tiek Švietimo ir mokslo ministeriją, tiek šalies vadovus Valstybės saugumo departamentas nuolat informuoja, kad moksleiviai važiuoja į sukarintas stovyklas Rusijoje, Kirgizijoje, kitose šalyse, Rusija taip yra bando juos įtraukti į savos politikos lauką ir ideologiją.

Vis dėlto, kitos Vilniaus mokyklos - Vasilijaus Kačialovo gimnazijos - istorijos mokytojo kompiuteris pilnas nuotraukų iš visai neseniai vykusios stovyklos „Sojuz 2014".

Pasirodo, į stovyklą šios mokyklos mokytojas vežėsi penkis vaikus. Už kelionę sumokėta rusiškais pinigais, moksleiviams pagal rusišką supratimą teko mokytis apie Antrąjį pasaulinį karą ir treniruotis.

„Tai buvo išvyka į kalnus, - tikino istorijos mokytojas Romanas Abramovas - Ten yra didelis ežeras, mokiniai gyveno geriausiomis sąlygomis, mokėsi karinės medicinos, šiek tiek istorijos apie Antrąjį pasaulinį karą. Šaudė tik iš pneumatinių ginklų. Viskas, nieko daugiau nebuvo".

Sukarintos stovyklos Rusijoje itin populiarios - ten nuolatos vyksta daug jaunimo, potencialių talentų ieško atsakingi kariuomenės asmenys, taip pat - federalinio saugumo biuras. Stovyklos dosniai finansuojamos iš biudžeto.

Tam, kad į jas būtų vežami moksleiviai iš Lietuvos, neabejotinai turėjo rūpintis, ir, kaip saugumas savo ataskaitoje yra skelbęs, šnipų ir agentų pilna Rusijos ambasada Lietuvoje. Tuo tarpu, jos konsulas Aleksandras Mamajevas aiškina, kad ambasada rankų prie to nėra prikišusi.

„Mes patys sužinojome iš laikraščių", - patikino jis.

Rusijos diplomai gali ploti rankomis – spaudoje pasirodžius informacijai apie šias stovyklas, Lietuvos politikai tik dar kartą pademonstravo, kokie bejėgiai yra propagandinėje kovoje su Rusija.

Tai atvirai Seimo tribūnoje pripažino ir Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis. Sukontroliuoti negali net iš mokesčių mokėtojų pinigų išlaikomų mokyklų ir jų direktorių.

„Mes negalime nieko padaryti, atsakome už priežiūrą, bet instrumentų neturime, kalbame, kad būtina įsteigti instituciją, kuri galėtų prižiūrėti, bet sužiūrėti, kur išvažiuos mokiniai per atostogas - neįmanoma". - iš Seimo tribūnos teigė D.Pavalkis.

Karti patirtis

Pagal kieno dūdelę šoka rusiškos mokyklos Lietuvoje, įsitikino ir Rūta Vanagaitė. Su ta pačia Vasilijaus Kačialavo mokykla ji buvo susidūrusi prieš keletą metų, kai netikėtai į jos prodiusuojamą realistišką vaidinimą vadinamame sovietiniame bunkeryje atvyko ekskursija iš šios mokyklos.

„Labai nustebome, nes paprastai iš mokyklų neatvažiuoja..Vos pradėjome vaidinimą, kalbėti rusiškai, mokytojos pradėjo protestuoti, kad čia iškraipoma tiesa. Mes atsakėme: „Neikit. Gražiname pinigus ir tiek žinių". Tiesa, vargais negalais sekė, lydėjo tuos mokinius. O vaikai patenkinti buvo, jiems linksma."

Mokinių vizito tikslas paaiškėjo po keleto savaičių, kai paskambino Kremliaus kontroliuojamo Pirmojo Baltijos kanalo žurnalistai ir pasiprašė filmuoti bunkeryje.

„Atvažiavo graži mergaitė, taip ir pasivaikščiojome, o prieš baigiant paklausė, ar negalėtų šuniukas palot. Šuniukas mūsų rimtas, jis ir puolė tą operatorių kaip prašomas. O dar po dviejų savaičių didžiausias reportažas pasirodė.

Buvo pristatytas mūsų projektas - vaikai smaugiami, vaikus puola šuo, vaikai pasakoja, kaip juos ten smaugia. Ir aš pati patikėjau: vaikai verkia, šuo puola. Labai profesionaliai padarytas reportažas", - pasakojo R.Vanagaitė.

Plačiau apie tai - „Lietuvos ryto" televizijos laidoje „24/7". Laida rodoma sekmadieniais, 21 val. 30 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.