A. Butkevičių sužavėjo išskirtinis dėmesys Baltuosiuose rūmuose

Pirmadienį Lietuvos ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius grįžta iš vizito Jungtinėse Amerikos Valstijose. Už Atlanto premjeras išskrido dar praėjusį sekmadienį. Tai yra jo pirmasis oficialus darbo vizitas į JAV.

Premjeras A.Butkevičius pirmą kartą lankėsi JAV su darbo vizitu.<br>D.Versecko nuotr.
Premjeras A.Butkevičius pirmą kartą lankėsi JAV su darbo vizitu.<br>D.Versecko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

2014-10-13 13:56, atnaujinta 2018-01-27 13:30

Daugybė skrydžių, įtempta darbotvarkė ir laiko juostų pasikeitimai gerokai išvargino politiką ir jo komandą. Kaip portalui lrytas.lt pasakojo A.Butkevičius, jis praktiškai neturėjo laisvo laiko.

„Laiko pasikeitimai irgi buvo didžiulis išbandymas. Po trijų parų buvo galima sakyti, kad jau naktys buvo lengvesnės“, – pasakojo premjeras.

A.Butkevičius juokėsi, kad pirmas dienas dar sulaukdavo naktinių kolegų skambučių, tačiau jau vėliau niekas nebeskambino (Laiko skirtumas – devynios valandos. – Red.).

Premjeras sakė, kad laisvo laiko praktiškai neturėjo: „Galima sakyti, kad tik šeštadienį, kai vykome iš Vašingtono į Čikagą, turėjome šiek tiek laisvo laiko, nes neturėjome jokių susitikimų. O šiaip, visos dienos užimtos, net sekmadienį pradėjome darbą nuo pusės devynių ryto“.

Čikagoje premjerui ir jo delegacijai buvo suorganizuotas plaukimas laivu į Mičigano ežerą. Premjerui patiko ir neoficiali vakarienė su Amerikos lietuve Gražina Liautaud, kuri vyko jos rezidencijoje: „Labai šiltai priėmė. G.Liautaud yra filantropė, padeda Lietuvai, labai domisi kas vyksta mūsų šalyje.“

Premjerui įspūdį paliko ir susitikimas su Amerikos viceprezidentu Joseph Robinette Bidenu. „Mums buvo aiškinama, kad paprastai J.Bidenas susitikimams skiria apie 15 minučių, o kartais tiesiog paspaudžia rankas ir palieka delegacijas kalbėtis. Tai mums buvo skirta visa valanda dvišaliam susitikimui“, - pasakojo A.Butkevičius.

Ministro pirmininko komandą nustebino tai, kad po oficialaus sutikimo J.Bidenas delegaciją pakvietė apžiūrėti Baltųjų rūmų. A.Butkevičiaus teigimu, tai nustebino ir Baltųjų rūmų darbuotojus – tai Lietuvos delegacija suprato iš jų žvilgsnių.

Premjeras su komanda apžiūrėjo Baltųjų rūmų kabinetus ir kiemelį, kuriame Amerikos prezidentas Barackas Obama rengia spaudos konferencijas. Susitikimas su J.Bidenu dar užtruko daugiau nei dvidešimt minučių.

„Reikia pripažinti, kad J.Bidenas nepaprastai teigiamai vertina Amerikos lietuvių bendruomenę, domisi įvykiais Lietuvoje. Kaip pabrėžė J.Bidenas, „Mes reikalingi jums, jūs reikalingi mums“. Su viceprezidentu buvo kalbama apie gynybą, saugumą, buvo parodyta, kad ir maža valstybė kaip Lietuva yra svarbi“, – sakė premjeras.

Susitikimuose su Amerikos lietuviais, premjeras sakė ne tik girdėjęs panegirikos. Su JAV gyvenančiais tautiečiais buvo sutarta, kad bus palaikomas nuolatinis kontaktas su Lietuvos Vyriausybe ir Seimu.

„Bus kuriamas internetinis portalas, kuriame bus įdėta Vyriausybės vizija ilgalaikiame procese. Norėtume, kad lietuviai gyvenantys JAV, galėtų teikti savo pasiūlymus. Panegirikos gal ir buvo, bet jokių kritiškų žodžių nebuvo išsakyta. Pokalbiai vyko draugiškomis temomis. Mane nudžiugino, kad Amerikos lietuviai domisi Lietuva ir dėl jos pergyvena“, – sakė premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.