Rinkimų į EP įstatymas prieštarauja Konstitucijai

Draudimas visuomenininkų komitetams

J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 13, 2014, 12:09 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 2:03 PM

KT pripažino, kad Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymo nuostata, pagal kurią Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), įregistruodama rinkimų komitetą, suteikia jam raidę, kuri laikoma rinkimų komiteto pavadinimu ir įrašoma į rinkimų biuletenį, neatitinka Konstitucijos.

Anot Teismo, Seimo pareiga yra nustatyti tokį teisinį reguliavimą, kuriuo būtų užtikrinamas demokratinių rinkimų principų laikymasis, rinkimų proceso skaidrumas, kandidatus rinkimuose keliančių kolektyvinių subjektų lygybė ir sąžininga konkurencija, rinkėjams reikšmingos informacijos apie juos viešumas.

„Taigi, teisiniu reguliavimu turi būti sudarytos prielaidos tinkamai informuoti rinkėjus apie kandidatus rinkimuose keliančius kolektyvinius subjektus, be kita ko, jų pavadinimus, ši informacija turi būti vieša, lengvai prieinama ir neklaidinanti rinkėjų“, - teigiama KT nutarime.

Teismo nuomone, rinkimų komitetų pavadinimai padeda rinkėjams ne tik juos atpažinti, atskirti nuo kitų, bet ir spręsti apie jų vertybes, idėjas, siekius, todėl kandidatus rinkimuose keliantys kolektyviniai subjektai turi turėti galimybę rinkimų procese dalyvauti ir prisistatyti rinkėjams savo pasirinktu pavadinimu.

Dabartinė įstatymo nuostata, KT teigimu, varžo rinkimų komitetų galimybę dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose ir prisistatyti rinkėjams savo pasirinktu pavadinimu, neužtikrinamas demokratinių rinkimų proceso skaidrumas, kandidatus lygybės ir sąžiningos konkurencijos principai.

Tokia pati visuomeninių rinkimų komitetų registravimo tvarka numatyta ir Savivaldybių tarybų rinkimų įstatyme.

Į KT dėl rinkimų komitetų pavadinimų kreipėsi Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, nagrinėjęs visuomenininkų skundą. Per praėjusius Europos Parlamento rinkimus šis komitetas siekė pasivadinti „Už konstitucines gyventojų teises“, tačiau Vyriausioji rinkimų komisija jam suteikė pavadinimą „A“.

Visuomenininkai šį VRK sprendimą apskundė teismui. Jie laikosi pozicijos, jog komiteto padėtis yra blogesnė nei politinės partijos, nes, turint tik raide pažymėtą pavadinimą, komitetui sunkiau prisistatyti rinkėjams. Be to, rinkimų komitetų gali būti ne vienas, todėl rinkėjams gali būti sunku juos atskirti.

Seime yra registruotos pataisos, kad visuomeninis rinkimų komitetas galėtų suteikti savo grupei pavadinimą, kuris neturėtų sąsajų su bendrijų, politinių partijų ar asociacijų pavadinimais.

Šiuo metu įstatymas numato, kad visuomenininkų suburtiems rinkimų komitetams Vyriausioji rinkimų komisija suteikia raidę laikydamasi eiliškumo. Tokia tvarka patvirtinta esą siekiant išvengti piktnaudžiavimų, kad rinkėjai nebūtų klaidinami visuomenininkams pasirinkus itin panašius į partijų pavadinimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?