Seimo tylenės rekordas – keturios frazės per dvejus metus

Didžiausias netikėtumas Lietuvos Seimo posėdžių salėje – aidintis Rusų aljanso partijos narės Irinos Rozovos balsas. Per dvejus metus drąsą sukaupusi parlamentarė burną pravėrė keturis kartus. Tačiau kas taip sujaudino buvusią Valdemaro Tomaševskio padėjėją, kad pagaliau ji pasiryžo prabilti? 

I.Rozova be reikalo burnos neaušina.<br>P.Lileikio nuotr.
I.Rozova be reikalo burnos neaušina.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Žičkevičiūtė

2014-10-14 00:18, atnaujinta 2018-01-27 11:23

I.Rozova du kartus išdrįso kolegai užduoti klausimą, kartą perskaitė frakcijų išvadą bei pasiūlė pakeisti posėdžio vedimo tvarką. Bet vargu ar Seime reikėtų kliautis liaudies posakiu: „Tyla – gera byla.“ 

Lrytas.lt bandė susisiekti su parlamentare, tačiau šioji nekėlė ragelio. Tiesa, Seimo narės patarėja atrodė kiek drąsesnė – moteris pažadėjo, kad I.Rozova su žurnalistais susisieks pati. Tačiau žurnalistės diplomą turinti politikė nusprendė to nedaryti. Parlamentarė ir vėl nekėlė ragelio, patvirtindama faktą, kad „tylos įžadų“ laikosi ne tik Seimo posėdžių salėje, bet ir bendraudama su žiniasklaida.

Kartu su I.Rozova scenos baimę jaučia į Briuselį savo partijos lyderį Viktorą Uspaskichą išlydėję „darbiečiai“. Iškalbos meno vis dar iš idėjinio vado mokosi Gediminas Jakavonis, Sergejus Dmitrijevas ir Vitalija Vonžutaitė.

Aktyviausi Seime – opozicija tenkintis priversti konservatoriai. Prie tribūnos Seimo plenarinių posėdžių salėje dažniausiai – beveik 500 kartų – nuomonės išsakyti stojo konservatorius Jurgis Razma. 

Kolegai nenusileidžia partijos kolegos Rimantas Dagys (488) ir Vida Marija Čigriejienė (431).

Daugiausia klausimų naudodamasis Statuto suteikta teise Vyriausybės pusvalandžio metu premjerui ir ministrams pateikė opozicijos lyderis Andrius Kubilius. Iš viso net – 60.

Vieni rengia įstatymus, kiti balsuoja

Aktyviausias projektų rengėjas Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys pateikė net 162, iš jų – 87 buvo priimti. Ant kulnų kolegai lipa socialdemokratas Edvardas Žakaris, kuris įregistravo 129 dokumentus, tačiau kolegų palaikymo sulaukė tik 8 projektai.

Trečiąją vietą pasidalijo Valerijus Simulikas ir Dangutė Mikutienė, pateikę po 102 projektus. Tiesa, iš socialdemokrato pateiktų pasiūlymų priimti tik 6.

Prieš vasaros atostogas vos po vieną projektą įregistravo konservatoriai Rokas Žilinskas ir Pranas Žeimys. Pastarasis šiuo metu yra pateikęs 5, jo kolega – 9 dokumentus.

Projektais nestebina konservatoriai Emanuelis Zingeris ir Egidijus Vareikis bei liberalas Kęstutis Glaveckas. E.Zingeris pateikė 4, K.Glaveckas ir E.Vareikis po 9.

Į autsaiderių gretas nepatenka ir socialdemokratas Domas Petrulis, pateikęs 26 teisės aktų projektus, bet nė vienas parlamentaro siūlymas nesulaukė  dėmesio.

Pasyviausi – ministrai

Reti svečiai per Seimo balsavimus šalies ministrai. Turtingiausias Vyriausybės ministras Šarūnas Birutis į Seimo salę balso atiduoti užsuko 187 kartus. Nuo kolegos nedaug atsiliko buvęs Lietuvos sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis, kuris balsuojant dalyvavo 246 kartus.

Aktyvumu negali pasigirti ir susiekimo ministras Rimantas Sinkevičius bei premjeras Algirdas Butkevičius. Į balsavimus retai užsuka E.Zingeris, Vaclovas Algirdas Patackas ir Algis Kašėta.

Per visus balsavimus stengiasi dalyvauti Stasys Brundza, „tvarkietis“ Algimantas Dumbrava, „darbietis“ Jonas Kundrotas ir konservatorius Sergėjus Jovaiša.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.