Užsienio studentai kvietė aukoti Kauno mečetei

Kai pasibaigus Ramadanui Id al Fitr šventė yra švenčiama musulmonų visame pasaulyje, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) užsienio studentai sumanė į šią šventę pakviesti visus universiteto bendruomenės narius.

Vakaro metu susirinkę jaunuoliai ne tik vaišinosi tradiciniais indų ir arabų patiekalais, tačiau ir klausėsi dainų, kurias atliko jų draugai.<br>L.Pankratjevaitės nuotr.
Vakaro metu susirinkę jaunuoliai ne tik vaišinosi tradiciniais indų ir arabų patiekalais, tačiau ir klausėsi dainų, kurias atliko jų draugai.<br>L.Pankratjevaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Karolina Marcinkevičiūtė

2014-10-13 20:29, atnaujinta 2018-01-27 11:52

Anot renginį organizavusių LSMU medicinos studentų Shaden Zuhairy, Rezwano Hussaino ir Asifo Maliko, šventės metu svarbiausia yra bendruomeniškumas. „Pagrindinis šventinės vakarienės tikslas – pabūti kartu, sukurti socialinę ir kultūrinę harmoniją. Tai vienija ir kartu leidžia mums pasidalinti ir savo tradicijomis“, - kalbėjo organizatoriai.

Iš Airijos į Lietuvą atvykusi studijuoti ketvirtakursė Sh.Zuhairy pripažino, jog didelė universiteto užsienio studentų bendruomenė jau seniai tapo šeima. „Juk visi gyvename toli nuo namų, todėl natūralu, kad susidraugavome, švenčiame kartu tradicines šventes. Paprastai šį vakarą būname su šeima ir kitais artimais žmonėmis, valgome tradicinius patiekalus, aukojame labdarai. Džiugu, kad universitetas taip palaiko mūsų tradicijas, visada prisideda organizuojant renginius ir šventes“, - pasakojo būsima medikė.

Didelį tortą vakarui iškepęs A. Malikas atvirai pripažino, jog daugiausiai dėl šventės nuveikė jo bendramokslė Shaden. „Nežinau, ką be jos idėjų, nuolatinio palaikymo ir draugystės darytume. Šis vakaras nėra išimtis. Net ir nepaisant to, kad esame toli nuo namų, čia jaučiamės puikiai“, - kalbėjo LSMU studentas.

Vakaro metu susirinkę jaunuoliai ne tik vaišinosi tradiciniais indų ir arabų patiekalais, tačiau ir klausėsi dainų, kurias atliko jų draugai. Medicinos studentė Lana, kol dar nestudijavo svečioje šalyje, šią dieną taip pat leisdavo šeimos rate.

Id al Fitr mergina palygino su katalikiškomis Kalėdomis. „Svarbiausia, kad šį vakarą galime kartu švęsti, dainuoti, valgyti skanų maistą ir bendrauti. Tai visada darome ir namuose. Paprastai šią dieną Sudane, iš kur esu kilusi, stengiamasi būti su brangiais žmonėmis, švęsti apsivilkus naujais drabužiai, moterys ir mergaitės puošiasi chna tatuiruotėmis.

Švenčiama keturias dienas, todėl pirmąsias dienas pabuvus šeimos apsuptyje, vėliau išeinama aplankyti kaimynų, pabūti su draugais, pasveikinti jų su švente. Dabar tai darome Kaune. Čia aplankome miesto mečetę, švenčiame kartu su bendramoksliais“, - sakė šventėje keletą dainų atlikusi Lana Hussain.

Vakaro metu susirinkusieji turėjo galimybę aukoti. Kaip teigė organizatoriai, auka yra viena iš Id al Fitr šventės tradicijų. Surinkta suma bus skirta Kauno mečetei paremti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.