Diskusijoje dėl abortų R. Šalaševičiūtę nustebino R. Stancikienė

Sveikatos apsaugos ministrei Rimantei Šalaševičiūtei – opozicijos kirčiai dėl medikamentinio abortų įteisinimo. 

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Žičkevičiūtė

Oct 14, 2014, 4:53 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 9:09 AM

„Mes puikiai informavome visuomenę. Šis medikamentas yra registruotas septyniose Europos Sąjungos valstybėse. Kitoms dešimt tai pasiūlė padaryti Švedija“, – kalbėjo R. Šalaševičiūtė.

Abortui skirtas preparatas „Mifepristone“ pernai buvo įregistruotas Lietuvoje, nors mūsų šalyje nėra įregistruotas kitas preparatas, kurį būtina vartoti kartu. Ministrė pabrėžė, kad medikamentas būtų receptinis ir be gydytojo išrašo nebūtų galima jo įsigyti. Tačiau pažymėjo, kad antrojo preparato niekas nežada registruoti.

„Medikamentinis abortas dažniau nepavyksta nei chirurginis. Bet atlikti tyrimai rodo, kad pavykusių medikamentinių abortų yra 97 procentai“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministrė.

R.Šalaševičiūtę iš vėžių išmušė Aurelijos Stancikienės klausimas, ar ministrė žino, kad prie šio preparato dar 1997 metais dirbo kompanija, kuri sukūrė „t „Zyklon B“ dujas. Jos buvo tiekiamos Vokietijai Holokausto metu.

„Patikėkite, bet neturiu laiko sėdėti prie kompiuterio ir tikrinti tokią informaciją. Nežinojau. Ačiū, kad pasakėte“, – trumpai į „Drąsos kelio“ partijos narės klausimą atsakė ministrė.

Už abortų draudimą itin pasisako konservatorius Rimantas Dagys, kuris bandė išsiaiškinti, ar R.Šalaševičiūtė supranta skirtumus tarp cheminio ir medikamentinio aborto.

Tuo pasinaudodama ministrė pažėrė kritikos Seimui, kuris esą nėra aptaręs šio įstatymo. Tačiau prisipažino, kad didelio skirtumo tarp šių dviejų būdų nutraukti nėštumą nemato.

Abortui skirtą preparatą „Mifepristone“ buvo atsisakyta registruoti 2002 metais, kai Lietuva dar nebuvo įstojusi į Europos Sąjungą. Lietuvoje šiuo metu yra įteisintas tik chirurginis abortas, kai ne ilgesnis nei 12 savaičių nėštumas nutraukiamas išsiurbiant vaisių specialiu vakuuminiu prietaisu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.