Anykščių rajone galvosūkis dėl putino: pasodinti ar kirsti?

Anykščių rajono Andrioniškio seniūnijai vadovaujantis liberalas Saulius Rasalas nė sapnuoti nesapnavo, kad miestelio parke pasodinęs du medžius sukels tokį didelį politinį triukšmą, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

2014-10-15 07:12, atnaujinta 2018-01-27 08:13

S.Rasalas šiomis dienomis priverstas teisintis, kad sodindamas du putinus nieku gyvu neturėjęs galvoje Rusijos prezidento Vladimiro Putino.

Maža to, Andrioniškio seniūnas užsitraukė ir Anykščių rajono valdžios, ir kai kurių miestelio gyventojų nemalonę. Jie putinų sodinimo akciją susiejo su Lietuvai nedraugiškos Rusijos vadovu.

Prieš tai žibalo į ugnį įpylė ir pats S.Rasalas, socialinio tinklo paskyroje pranešęs apie medžių sodinimo akciją.

Tarsi nujausdamas, kad kam nors gali kilti ir asociacijų su Kremliaus valdovo pavarde, seniūnas akcijos pavadinimą parašė didžiosiomis raidėmis PASODINK PUTINĄ. Bet vis tiek įsiplieskė aistros.

Seniai norėjo nusipirkti

„Nežinau nei ką sakyti. Nebuvo jokios politikos. Tai ne pavardė, o augalas“, – aiškino liberalams atstovaujantis S.Rasalas, „Lietuvos ryto“ paklaustas, ar sodindamas putinus neketinęs į politikos aktualijas pažvelgti su humoru.

Sumanęs miestelio parke pasodinti naujų augalų, jis savivaldybės paprašė leidimo nuvažiuoti į Ukmergės prekyvietę.

Miškininko specialybę turintis S.Rasalas ten pastebėjo du po 15 litų kainuojančius putinų sodinukus ir sumanė juos nusipirkti, nes seniai galvojęs apie šiuos augalus.

„Sodindamas tikrai nedainavau „Putin – chuilo“ ar ko nors kito“, – tarstelėjo seniūnas.

Putinus jis pasodino kartu su pavaduotoja.

Kaip tik tą dieną ji išėjo iš darbo seniūnijoje. Tad renginys buvo ir atsisveikinimas su pavaldine.

Elgėsi kaip tikras vaikas

„Neaišku, kokiais tikslais augalas tokiu pavadinimu buvo sodinamas.“ Tokių viešai ištartų įtarimų seniūnas dabar išgirsta kone kiekvieną dieną.

„Tegu knisasi, jeigu patinka“, – atsiduso S.Rasalas. Kilus triukšmui jis iš socialinio tinklo paskyros ištrynė įrašą apie putinų sodinimą.

Anykščių rajono meras konservatorius Sigutis Obelevičius neneigė po šurmulį sukėlusios putinų sodinimo akcijos kalbėjęsis su Andrioniškio seniūnu.

„Vertinu kaip žaidimą. Politikai reiškiasi įvairiai, bet seniūnas pasielgė vaikiškai“, – „Lietuvos rytui“ tokį vertinimą pateikė S.Obelevičius.

Meras tikino, kad jis pats putiną būtų verčiau nukirtęs, o ne pasodinęs.

Tačiau, rajono vadovo tvirtinimu, nei putinų sodinimu, nei jų kirtimu mes Rusijos vadovo nepaveiksime.

Šmaikštumas neišgaravo

„Štai tas Vladimiras Vladimirovičius Putinas“, – šypsodamasis S.Rasalas parodė ranka į Andrioniškio parko pakraštyje neseniai pasodintus du augalus, kurie jam apkartino gyvenimą.

Tačiau humoro jausmo nestokojantis seniūnas jo stengiasi neprarasti ir dabar: „Aš jaučiu putinams silpnybę. Pamatau tą augalą ir man pasidaro silpna.“

„Lietuvos ryto“ paklaustas, ar ir prie namų vien putinus sodina, S.Rasalas apgailestavo, kad gyvena daugiabučiame name. Jis aprodė miestelio centre sodinamą parką.

Jame – ir raudonasis klevas, ir kiti augalai su rudens parausvintais lapais.

S.Rasalas savo pasakojimo nepabaigė klausimu, tačiau jį buvo galima išskaityti iš šelmiškų akių: jei jau užkliuvo putinas, gal kam nors ir lapų spalva nepatiks.

Yra daug rūšių

* Putinas (lot. Viburnum) priklauso sausmedinių šeimos augalų genčiai, kurioje yra maždaug pusantro šimto rūšių.

* Pagal naują klasifikaciją putinas priskiriamas ūksmininių augalų šeimai. Krūmai su paprastais ištisiniais lapais. Žiedai sukrauti į skėčio formos kekę. Vaisius – kaulavaisis.

* Lietuvoje auga sodinis putinas (Viburnum lantana), kanadinis putinas (Viburnum lentago) ir paprastasis putinas (Viburnum opulus).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.