Prieštankinėse pratybose kariuomenė naudoja viską, kas sprogsta

Amerikiečių karys taikėsi ilgai. Tai turėjo būti pirmasis jo kovinis šūvis iš sistemos „Javelin“ ir prašauti jis negalėjo. Galiausiai karys iššovė, iš paleidimo sistemos iššokusi raketa pakibo ore, spaudydamasis ugnimi pradėjo dirbti jos variklis, raketa nuskriejo į priekį ir po poros sekundžių sprogo atsitrenkusi į Pabradės poligone lauko gale stovintį šarvuotį. „Sveikinam, jūs ką tik į orą paleidote neblogą butą Vilniuje“, - turėdamas galvoje ką tik sprogusios raketos kainą tarė greta stovintys Lietuvos karininkas.

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

Oct 15, 2014, 11:44 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 3:46 AM

Tačiau regis amerikietis, regis, iki galo nesuvokė to, ką jam sakė lietuvis. JAV pėstininkas džiaugėsi tarsi vaikas. Jis neprašovė, raketa sprogo tiksliai ten, kur ir turėjo.

„Ačiū vaikinai! Ačiū, kad leidote man tai padaryti. Aš pataikiau! Ačiū visiems“, - nuoširdžiai ir neslėpdamas džiaugsmo vis kartojo amerikietis spausdamas rankas jį sveikinantiems savo tautiečiams ir Lietuvos kariams.

Pirmą kartą dalyvauja amerikiečiai

Jau antrą savaitę Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje (Švenčionių r.) vyksta Prieštankinių padalinių pratybos „Medžiotojas 2014“. Jose nei 200 prieštankinių padalinių karių treniruojasi kovoti su šarvuotomis transporto priemonėmis.

Kartu su Lietuvos kariais Pabradėje treniruojasi ir JAV Sausumos pajėgų 1-osios kavalerijos divizijos 1-osios brigados, dar žinomos „Ironhorse“ („Plieninis žirgas“) pavadinimu, kovinės grupės 8-ojo kavalerijos pulko 2-ojo bataliono prieštankinės ginkluotės operatoriai, į Lietuvą atvykę iš savo nuolatinės dislokacijos vietos Teksase. Amerikiečių pėstininkai ką tik pakeitė prieš tai mūsų šalyje dislokuotus savo tautiečius desantininkus.

Nors pratybos „Medžiotojas“ yra tradiciniai prieštankinių padalinių mokymai, vykstantys kiekvienais metais, amerikiečių dalyvavimas jas pakėlė į tarptautinį lygmenį.

Kita dar prieš pratybas garsiai reklamuota naujovė – kovinės aviacijos parama iš oro. Buvo planuojama, kad gynybinių operacijų metu naikinti šarvuotus taikinius padės ir paramą iš oro suteiks JAV kariniai sraigtasparniai UH-60 „Black Hawk“ ir AH-64 „Apache“, taip pat ir CH-47 „Chinook“.

Nors prieš savaitę šie karo orlaiviai sėkmingai dalyvavo pratybose Latvijoje, trečiadienį virš Pabradės sraigtasparniai taip ir nepasirodė. Oficialiai paaiškinta, kad iš Lenkijos jie neatskrido dėl blogų oro sąlygų. Ar jie į mokymus atskris ketvirtadienį, kuomet stebėti parodomosios pratybų programos poligone susirinks aukščiausi valstybės ir kariuomenės vadovai, kol kas nežinoma. Sinoptikai ketvirtadieniui žada dar prastesnį orą, nei buvo trečiadienį.

Šūvio kaina – per 300 tūkst. litų

Pratybose, kurias sudarė teorinės, praktinės, kovinio šaudymo, ginkluotės ir amunicijos demonstravimo elementai, naudojama visa Lietuvos kariuomenės turima prieštankinė ginkluotė. Taip pat ir ta, kurią su savimi atsigabeno amerikiečiai.

Trečiadienį raketą „Javelin“ amerikiečių karys paleido ir sistemos, kurią atsivežė su savimi. Tas šūvis kainavo per 300 tūkst. litų. Tokia vienos raketos kaina.

„Kadangi raketos yra be proto brangios, kariai naudotis paleidimo sistema „Javelin“ visų pirma mokosi kompiuteriniu treniruokliu. Juo šaudyti yra net sunkiau. Viskas padaryta taip, kad po sunkių treniruočių su treniruokliu, atlikti šūvį iš tikro ginklo yra žymiai lengviau“, - teigia kariškiai.

Tačiau net amerikiečių kariams šaudyti iš šios sistemos, dėl aukštos šūvio kainos, irgi netenka labai dažnai. Štai kodėl taip džiaugėsi JAV pėstininkas, jau pirma savo paleista raketa sėkmingai sunaikinęs lauko gale stovintį šarvuotį.

Pirmoji iš JAV įsigijo Lietuva

Kaip skelbia Lietuvos kariuomenė, JAV gamybos nešiojamoji vidutinio nuotolio prieštankinė raketų paleidimo sistema „Javelin” buvo kuriama ir tobulinama daugelį metų. Jos bandymai buvo baigti 1993 m. įsitikinus, kad „Javelin” efektyvumas viršija 90 proc.

1994 m. pradėta šio prieštankinio ginklo gamyba. Pirmieji JAV armijos vienetai gavo „Javelin” 1996 m., Jūrų pėstininkų korpusą šie ginklai pasiekė 1999 m. JAV kariuomenėje „Javelin” raketų paleidimo sistemos pakeitė raketų paleidimo sistemas „Dragon”. Pirmoji užsienio valstybė, įsigijusi „Javelin” (2002 m.), buvo Lietuva. O šiandien šias sistemas jau naudoja Didžiosios Britanijos, Airijos, Jordanijos kariuomenės. Valdomų raketų kompleksas „Javelin” yra vidutinio nuotolio nešiojamasis prieštankinis ginklas, skirtas kovai su priešo tankais, šarvuočiais ir kita kovos technika. Jis taip pat gali būti naudojamas kovai su priešo sraigtasparniais ir fortifikaciniais įrengimais (pavyzdžiui, bunkeriais). Šio komplekso valdymo sistema vadinama „iššoviau-pamiršau”.

„Javelin” sudaro dvi pagrindinės dalys: valdymo-paleidimo modulis ir raketa konteineryje. Po to, kai raketa prijungiama prie valdymo ir paleidimo modulio, šauliui reikia nustatyti taikiklyje esantį kursorių ant pasirinkto taikinio ir nusiųsti raketai „užfiksuok prieš iššaudamas” signalą. Kai taikinys užfiksuotas, raketa yra pasirengusi šūviui. Po šūvio raketa automatiškai nukrypsta į nustatytą taikinį.

Iššauta raketa pakyla aukščiau, kad galėtų geriau nusitaikyti, ir atakuoja iš viršaus ten, kur šarvai yra ploniausi. Be to, šaulys gali nustatyti raketą į tiesioginės atakos padėtį. Ši padėtis naudojama prieš tankus, esančius už priedangos, bunkerius, pastatus ar sraigtasparnius. „Javelin” turi įmontuotą 4 kartus didinantį dieninio matymo taikiklį ir 4 ir 9 kartus didinantį pasyvų naktinio matymo taikiklį. Tai leidžia šauliui stebėti mūšio lauką ir surasti taikinius dideliais atstumais, nepriklausomai nuo paros ar oro sąlygų. „Javelin” galima šaudyti atsistojus, atsiklaupus ar sėdint.

Raketa turi 2 variklius – paleidimo ir pagrindinį. Tai suteikia galimybę šaudyti iš uždarų patalpų ar dengtų pozicijų. Du varikliai taip pat padidina galimybę šauliui likti nepastebėtam, lengvai pakeisti poziciją arba iššautą raketą nauja ir pasiruošti naujam šūviui.

Minimalus „Javelin“ šaudymo nuotolis - 65 metrų. Maksimalus – 2 tūkst. 500 metrų. Pataikymo pirmu šūviu tikimybė - ne mažiau 95 proc. Paruošimo šaudymui laikas - 30 sekundžių, pertaisymo laikas - 20 sekundžių, įrenginio komandą sudaro du kariai.

Naudojama visa turima prieštankinė ginkluotė

Pratybose „Medžiotojas 2014“ taip pat naudojama ir daug kitų prieštankinių ginklų. Kovinius šaudymus kariai atlieka iš prieštankinių granatsvaidžių „Carl Gustaf“ bei vienkartinių AT-4, sviediniais spjaudosi prieštankinis beatošliaužis pabūklas „PV 1110“, iš 3 km nuotolio bumpsi 120 mm minosvaidis, tiesiu taikymu į šarvuočius pliekia haubica M–50. Kariai iš Oro gynybos bataliono pratybose šaudo su artimojo nuotolio zenitine patranka L-70,o kariuomenės inžinierių sprogmenys, imituojantys artilerijos apšaudymus, į orą kelia kalnus žemių.

Pratybose dalyvauja Lietuvos kariuomenės padalinių kariai iš Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas", Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų, Sausumos pajėgų Juozo Lukšos mokymo centro, Juozo Vitkaus inžinerijos, Karaliaus Mindaugo husarų, Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų, Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų, Karinių oro pajėgų Oro gynybos ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo batalionų. Taip pat ir JAV Sausumos pajėgų 1-osios kavalerijos divizijos 1-osios brigados kariai.

Kaip jau buvo skelbta, prieštankinių padalinių pratybos „Medžiotojas", kurios vyksta kiekvienais metais rudenį Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje, skirtos lavinti ir tobulinti prieštankinių dalinių karių gebėjimus naudoti turimą prieštankinę ginkluotę atliekant kovinį šaudymą.

Po kovinių šaudymu kariams sudaromos galimybės iš arti apžiūrėti sunaikintus šarvuočius ir įsitikinti savo valdomų ginklų efektyvumu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.