Vilniaus centre užkaukus sirenoms, praeiviai net nesukluso

Trečiadienį visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose tris minutes kaukė gyventojų perspėjimo sirenos. Specialius nustatymus įdiegę gyventojai vidurdienį turėjo gauti ir pranešimus į mobiliuosius telefonus.

Vilniuje veikia tik trys perspėjimo sirenos.
Vilniuje veikia tik trys perspėjimo sirenos.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Oct 15, 2014, 1:27 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 6:13 AM

Vilniuje veikia tik trys tokios sirenos, todėl nieko keisto, kad pačiame Vilniaus centre – Gedimino prospekte prie Vyriausybės, užkaukus sirenoms skubantys vilniečiai net neatsisuko.

„Kokios sirenos? Ne, aš nieko negirdžiu“, – pro viešojo transporto keliamą triukšmą sirenų gausmo neišgirdo Gedimino prospekte lūkuriavęs vilnietis. Kiti praeiviai taip pat net nestabtelėjo užkaukus perspėjimo sirenoms.

Sirenas užgožia gatvės triukšmas

Paprastas bandymas – patikrinti ar judriausioje Vilniaus miesto gatvėje girdimas sirenų kauksmas – pavyko. Tiesa, jų gausmas buvo ganėtinai duslus, nors kauksmas sklido iš dviejų pusių – nuo Vilniaus savivaldybės ir Užsienio reikalų ministerijos pastatų.

Iš viso Vilniuje veikia trys sirenos – be Vilniaus miesto savivaldybės ir URM pastatų, viena sumontuota ir ant Vilniaus „Juventos“ gimnazijos pastato.

Nors šios sirenos perduoda ir balso pranešimą, esant Vinco Kudirkos aikštėje jis buvo girdimas, tačiau nesuprantamas. Šių sirenų gausmas, pagal technines specifikacijas, girdimas tik 500 metrų spinduliu.

Civilinės saugos valdybos (CSV) Pasirengimo nelaimėms ir perspėjimo skyriaus viršininkas Enerstas Trunovas sakė, kad Vilniuje veikia trys modernizuotos sirenos. Tiek sirenų toli gražu neužtenka Lietuvos sostinei. Jo teigimu, kitos sirenos taip pat turėtų būti modernizuotos, bet dar sprendžiami viešųjų pirkimų reikalai.

„Aišku, kad tai yra per mažai, čia net nėra klausimo. Su Vilniaus administracija apie tai yra ne vieną kartą kalbėta, tas klausimas labai aktualus. Papildomai lemti ūkinius procesus – pirkimus ir panašiai, mes neturime kompetencijos“, – sakė E.Trunovas.

Sirenas paleidžia perspėjimo Pasirengimo nelaimėms ir perspėjimo skyriaus darbuotojas Algis Bolys. Jo teigimu, labai gerai garsiniai pranešimai per sirenas turėjo būti girdimi Lukiškių aikštėje, prie pat Užsienio reikalų ministerijos.

Be to, gyventojai į savo mobiliuosius telefonus turėjo gauti tokią arba panašią žinutę: „Vyksta gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos bandymas. Jei gavote šį pranešimą, jūsų telefone aktyvuota perspėjimo funkcija. Paslaugą diegia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prie LR VRM.“

Ši žinutė reiškia, kad Jūsų teritorijoje vyko bandymai ir telefone veikia perspėjimo sistema. Šiuos bandymus vykdo ir SMS žinutes siunčia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD). Tiesa, kol kas šias žinutes gali gauti ne visi mobilieji telefonai.

Perspėjama pusė Lietuvos

VRM duomenimis, sirenomis perspėjama apie 50 proc. šalies gyventojų, kurių didžiąją dalį sudaro savivaldybių centrų gyventojai. Gyventojams perspėti ir informuoti naudojamos dvi sistemos: perspėjimo sirenomis sistema ir mobiliųjų telefonų pranešimų sistema.

Vilniuje sirenos buvo atnaujintos 2013 m. pabaigoje. Kitos sirenos yra pasenusios, todėl nėra įjungtos arba iš viso neveikia.

Kokie atnaujinimo darbai bus vykdomi ir kada, nėra žinoma. Kompanija „Fima“, kuri atsakinga už sirenų priežiūrą, yra informavusi, kad sutarties konfidencialumo sąlygos neleidžia komentuoti apie Vilniuje įdiegtą gyventojų informavimo ir perspėjimo sistemą.

Palyginimui - Klaipėdoje yra 48 veikiančios sirenos, iš jų 37 yra centralizuotos. Kaune įrengta dar daugiau – 83 sirenos. Dar yra vykdomi 30 sirenų atnaujinimo darbai.

Nesunku apskaičiuoti: palyginti su Kaunu ir Klaipėda, Vilniuje įrengtų sirenų yra keliasdešimt kartų mažiau. Tiesa, Klaipėdoje ir Kaune veikiančiomis sirenomis neįmanoma perduoti balsinių pranešimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.