Etikos prievaizdų darbą ištiko koma

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos durimis vakar trinktelėję politikai garsiai įvardijo tai, kas jau kurį laiką buvo matyti plika akimi, – etikos sargų veikla tapo panaši į parodiją, rašo „Lietuvos rytas“.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos darbas jau kuris laikas buvo chaotiškas.<br>D.Umbraso nuotr.
Seimo Etikos ir procedūrų komisijos darbas jau kuris laikas buvo chaotiškas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Oct 16, 2014, 9:07 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 3:25 AM

Dominuoja politinis požiūris į etikos klausimus, sprendimai – vienpusiški ir vienašališki. Taip padėtį Etikos ir procedūrų komisijoje apibūdino jos vadovas konservatorius Valentinas Stundys.

Šis opozicijoje esantis parlamentaras ir dar penki jo kolegos, protestuodami prieš esą politiniu pagrindu valdančiųjų balsais priimamus sprendimus, vakar pranešė paliekantys komisiją.

Reikalauja keisti tvarką

Dešimt likusių etikos sargų negalės posėdžiauti, nes Seimo statutas numato, jog šios komisijos vadovo postas priklauso opozicijos atstovui.

Iš komisijos pasitraukę parlamentarai reikalauja pakeisti dabartinę jos sudarymo tvarką.

Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės pažadą tai padaryti etikos sargai buvo gavę dar pernai, kai protestuodami dėl užsitęsusios Viktoro Uspaskicho neliečiamybės svarstymo procedūros boikotavo posėdžius. Bet pažadai ir liko pažadais.

Nori sustabdyti farsą

V.Stundys vakar apgailestavo, kad komisijos darbas tampa beprasmis.

Anot konservatoriaus, valdantieji, kurie komisijoje turi ryškią balsų persvarą, balsuoja pagal politinę priklausomybę, neatsižvelgdami į teisinius argumentus ir sveiko proto logiką. „O komisijos pirmininkas paverčiamas tokių sprendimų įkaitu, nes privalo juos pasirašyti ir paskelbti“, – pabrėžė V.Stundys.

Be to, parlamentaras piktinosi, kad komisijos darbas tampa parodija, kai atvirai tyčiojamasi sprendžiant rimtus klausimus: „Mes jaučiamės statytiniai, tik formaliai įeinantys į komisijos sudėtį, nes visi klausimai sprendžiami daugumos balsais.

Paprastai komisija išteisina valdančiosios daugumos ir pasmerkia opozicijos atstovus.

Toks farsas oficialioje Seimo institucijoje toliau tęstis negali.“

V.Stundžiui pritarė konservatorius Vytautas Juozapaitis: „Į komisiją paskirti valdančiųjų partijų atstovai diskredituoja ne tik komisijos veiklą, bet ir visą Seimą. Tokiame spektaklyje mes negalime dalyvauti.“

Be V.Stundžio ir V.Juozapaičio, komisiją paliko konservatorius Stasys Šedbaras, liberalė Dalia Teišerskytė. Atšaukti Povilą Urbšį bei Povilą Gylį nusprendė ir Mišri Seimo narių grupė.

Kaltinimų nepripažįsta

Komisijos narė socialdemokratė Orinta Leiputė pripažino, kad pasitaiko įvairių balsavimų, tačiau iš esmės veiklos trūkumų neįžvelgė: „Aš balsuoju pagal savo sąžinę ir taip, kaip man atrodo. Kolegų kaltinimus aš atmetu.“

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Leonardas Talmontas teigė kol kas laukiantis frakcijos sprendimo: „Mes esame konstruktyvi opozicija, todėl taip elgsimės ir šiuo atveju.

Bet niekada nebuvo ir nebus taip, kad patenkintos liktų abi pusės – ir opozicija, ir pozicija. Tai toks politinis žaidimas, kur reikia laikytis tam tikrų taisyklių.“

Iš pirmų lūpų

Algimantas Salamakinas: buvęs Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas:

„Reikėtų grįžti prie ankstesnės tvarkos, kai kandidatas į šios komisijos narius privalėjo surinkti penkiolikos jį remiančių parlamentarų parašus. Arba kitas variantas – kad opozicija parinktų į komisiją valdančiosios daugumos atstovus ir atvirkščiai. Komisija būtų mažesnė, bet joje būtų mažiau atsitiktinių žmonių.

Dabar nepalaikau nė vienos konfliktuojančios pusės, tačiau akivaizdu, kad frakcijos į komisiją ėmė deleguoti vadinamuosius mušeikas, kuriems suformuluota kone vienintelė užduotis – apginti saviškius.

Vis dažniau girdime, esą ne šios komisijos reikalas aiškintis galimus Seimo statuto pažeidimus ar galimus Seimo narių viešųjų ir privačių interesų konfliktus. Tai kas tada juos turi tirti?

Be to, komisija pro pirštus žiūri į parlamentinei veiklai skirtų lėšų naudojimą. Dabar komisija leidžia už tuos pinigus vos ne vestuves kelti. Taip neturėtų būti. Jei komisija būtų sudaroma kitaip, gal pavyktų to išvengti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?