Karo nebus, banalybė grįžta su nauja jėga

„Seniai nebežiūriu TV, nebeskaitau naujienų ir jaučiuosi puikiai". Vis dažniau tą girdžiu. Ypač - iš kultūros žmonių.

Daugiau nuotraukų (1)

Algimantas Rusteika

Oct 16, 2014, 2:50 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 1:24 AM

Suprasti galima. Juk buvom įpratę kaip prie neskalbtų marškinių. Bukinanti, vienpusiška informacinė sriuba iš pakelių. Kuo daugiau kraujo, avarijų, gaisrų ir potvynių. Informacinės laidos, virtusios Holivudo katastrofinių filmų anonsais. Pirmiausia apie nelaimes - jos juk svarbiausia.

Po to - valdžios nuotykiai. Kur kokia galva kalbą pasakė. Kur pabuvo, kiek vaikelių paglostė ar medinių šaukštų mugėse pirko. Jokios problematikos ir kritikos. Žvaigždučių kronikos. Krepšinis. Oras. Kaip senais gerais. Viskas puiku, markize. Istorijos spiralė, ir tiek.

Intriga buvo Ukraina. Kai tikrai svarbūs įvykiai užgožė provincialumą ir banalybes. Kai kaimynų skausmas nepaliko abejingų. Politikai su palengvėjimu atsipūtė. Ačiū Dievui, juos pamiršo. Problemos Lietuvoje išnyko. Tik retkarčiais pakalbėk ką apie karą ir grėsmes - ir tvarkoj. Būsi geras ir visiems lygiai teisingas.

Dar svarbiau - nereikės aiškintis, kaip įves eurą ir niekas nebrangs. Nors dar neįvedus brangsta. Arba kaip turėsim terminalą, pigių dujų ir šildymas atpigs. Nors turim terminalą, dujos neatpigs ir šildymas brangs.

Įgudusios rankos išradingai panaudojo Ukrainą. Didžiojo kaimo prie gintarinės Baltijos intrigoms paslėpti ir problemoms užmaskuoti. Juk taip patogu. O dar vasara, visi atostogauja. Svajonė, daugiau nieko.

Bet dabar Ukrainos žaizda stabilizuojasi. Bus ne pasaulinis karas, o nauja Palestina. Karo Europoje nebus. Ir banalybė palaipsniui grįžta su nauja jėga. Tuoj vėl šoksim ir dainuosim iki apalpimo. Ir viskas bus Marijos žemėje gerai.

Visgi nepatenkintiesiems nepatariu taip kultūriškai nuo žiniasklaidos flagmanų atsiriboti. Gyvenau tais senais gerais. Dar neprarasti įgūdžiai. Tarsi spręstum paplūdimy panoraminį.

Nesunku atskirti tai, kas specialiai akcentuojama, kas akivaizdžiai nutylima, kas pateikiama tendencingai. Ypač smagu būna, kai informacija apie įvykius žiniose virsta komentarų ir nuomonių paskaitymais. Žinok, čia ypač svarbu, kad taip galvotum.

Skirtingai nuo senų gerų, taip sužinau ne faktus, kuriuos tada slėpdavo. Faktus dabar sužinai iš visur. Bet pamatai kyšančius valdžios ar atskirų grupuočių nuomones ir interesų ausis. Tai labai įdomu, beje. Imi daugiau pagauti kampų.

Visiems patariu. Ir nusivylusiems kultūrininkams taip pat. Lavina mąstymą. Ir šiaip sveika profilaktiškai. Nuo užsikonservavimo savo sultyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.