Kaunas nori tapti Lietuvos ir Europos kultūros sostine

Kauno miesto taryba ketvirtadienį pritarė iniciatyvai kovoti dėl teisės 2018 metais tapti Lietuvos kultūros, o 2022 m. – ir Europos kultūros sostine.

P.Mantauto nuotr.
P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-10-16 16:59, atnaujinta 2018-01-27 00:47

Lietuvos kultūros sostine konkurso, kuris organizuojamas kas trejus metus, būdu gali tapti bet kuris šalies miestas ar miestelis (išskyrus Vilnių), parengęs geriausią kultūros ir meno projektą. 2017-2019 metams konkursas bus skelbiamas šių metų pabaigoje.

„Atsižvelgiant į tai, kad 2018 m. Lietuva minės valstybės atkūrimo šimtmetį, o Kaunas anuomet atkurtoje valstybėje tapo laikinąja ir faktine Lietuvos Respublikos sostine bei visos valstybės reprezentaciniu centru, Kauno miesto savivaldybė pretenduos tapti Lietuvos kultūros sostine būtent 2018 – aisiais“, – teigė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Be to, tais pačiais metais Kaunas minės Magdeburgo teisių suteikimo miestui 610 metų sukaktį, todėl antrasis Lietuvos miestas taip pat siekia teisės 2018 metais organizuoti ir antrąsias Tarptautines Hanzos dienas.

Kiekvienais metais Europos kultūros sostine gali tapti dvi valstybės narės iš visų Europos Sąjungos narių. Projektą inicijuoja pati ES, suteikdama sostinės statusą vieneriems kalendoriniams metams vis kitam Europos miestui, parengusiam kultūros renginių programą su ryškiu europiniu aspektu. Iki šios dienos jau daugiau nei 40 miestų įgyvendino tokias programas.

„Šiandien tai yra vienas iš labiausiai prestižinių ir geriausiai matomų Europos kultūros renginių. Europos šalims tai nepakartojama galimybė atgaivinti miestus ir išgarsinti juos tarptautiniu mastu, plėtoti verslą, turizmą, skatinti didžiuotis savo miestu. Keliautojams tai atveria platesnių galimybių patirti neišdildomų įspūdžių pažįstant, atrandant ne tik Europos kultūros paveldą, jo įvairovę, bet ir žmones, ilgametes tradicijas ir papročius“, – sakė Kauno miesto savivaldybės Kultūros ir turizmo plėtros skyriaus vedėjas Albinas Vilčinskas.

2012 m. Europos Komisija nusprendė patvirtinti Europos kultūros sostinių iniciatyvos tęstinumą ir atnaujino šalių, galinčių pretenduoti į žemyno kultūros sostinės statusą, sąrašą iki 2033 m. Pažymėtina, jog 2022 metai skirti Lietuvai ir Liuksemburgui. Lietuva su oficialia paraiška dėl Europos kultūros sostinės statuso suteikimo į ES institucijas turės kreiptis 2016 – aisiais. Iki to laiko šalyje per vienerius metus turės įvykti vidinis Lietuvos miestų konkursas.

Miesto tarybos narys prof. Petras Bingelis įsitikinęs, jog Kaunas būtinai turi bandyti tapti Europos kultūros sostine. Tai bus puiki proga įgyvendinti įvairius meno ir kultūros projektus. Tereikia suskubti ir tinkamai pasiruošti konkursui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.