M. Adomėnas ir A. Zuokas Vilnių gelbės bendromis jėgomis

Ketvirtadienį Seimo narys, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos kandidatas į Vilniaus miesto merus Mantas Adomėnas atvyko pas dabartinį sostinės merą Artūrą Zuoką pasiaiškinti, ką kiekvienas jų galvoja apie Vilniaus miesto finansines bėdas.

M.Adomėnas ir A.Zuokas kalbėjosi apie Vilniaus skolas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Adomėnas ir A.Zuokas kalbėjosi apie Vilniaus skolas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Oct 16, 2014, 10:30 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 3:25 AM

Šįkart politikų pokalbis buvo ramus. Nekilo jokių kivirčų - kitaip, nei prieš dvi savaites LRT studijoje, kai A.Zuokas apkaltino M.Adomėną melagyste. Po susitikimo su parlamentaru konservatoriumi A.Zuokas pabrėžė, jog politiniai ginčiai turi likti nuošalyje, visoms politinėms jėgoms dera sėsti prie apvalaus stalo ir galvoti, kaip ištraukti Vilnių iš daugiau kaip milijardo litų skolų.

A.Zuokas vėl kalbėjo, jog pagrindinė Vilniaus įsiskolinimo priežastis yra per maža  sostinei skiriama gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalis.

„Vilnius biudžetui duoda apie du milijardus GPM, o atgauna tik trečdalį. Taip neteisinga. Padėtį galima palyginti, pavyzdžiui, kai pikta ir godi žmona atima beveik visą gerai uždirbančio vyro atlyginimą ir po to priekaištauja, kad nenuperka jau kailinių, automobilio“, - vaizdžiai paaiškino A.Zuokas, paklaustas, kodėl atlyginimų laiku negauna viešojo transporto darbuotojai, komunalininkai, grasinantys streiku.

„Naudinga buvo susipažinti su savivaldybės finansine padėtimi, prieš perimant jos vairą“, - šmaikštavo kandidatas į sostinės merus, Seimo narys M.Adomėnas.

Jis pritarė Vilniaus mero siūlymui politinius ginčus atidėti į šalį ir kartu galvoti, kaip pagerinti Vilniaus finansinę padėtį. Iki šiol M.Adomėnas, kaip ir kiti politikai konservatoriai, dėl didėjančių sostinės skolų visų pirma kaltino asmeniškai A.Zuoką ir jo pernelyg drąsius plėtros projektus.

Žurnalistų paklaustas, kaip, jo nuomone, Vilnius turėtų būti traukiamas iš skolų, kokiose srityse reikėtų taupyti, M.Adomėnas nuo tiesaus atsakymo išsisuko.

„Mes kalbėjomės daugiau makroekonominiu lygiu, nelietėme konkrečių sričių. Manau, reikėtų peržiūrėti projektus, kurie miestui neduoda naudos, tik didina skolų kuprą. O investicijas reikia skatinti, bet tik tas, kurios naudingos, duoda pajamas miestui“, - teigė M.Adomėnas.

Seimo narys pripažino, jog sostinei skiriama GPM dalis iš tiesų turi būti didesnė. Bet ją didinti, jo nuomone, daugiau 5-7 proc. negalima.

„Solidarumo principas, skirstant biudžetą, turi išlikti“, - įsitikinęs Seimo narys.

Seimo narys prieš dvi savaites buvo  smarkiai susikirtęs, kai įsivėlė į diskusiją su A.Zuoku televizijoje.

Tiesioginiame LRT televizijos eteryje Vilniaus meras A.Zuokas pričiupo meluojant Seimo narį M.Adomėną. Laidoje „Dėmesio centre“ M.Adomėnas kalbėjo apie Vilniui tenkančią gyventojų pajamų mokesčio (GMP) dalį. Tiek dabartinis meras, tiek kai kurie kandidatai į merus kalba apie GPM didinimą nuo dabar esančių 48 proc. iki 60 procentų.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos kandidatas į Vilniaus miesto merus pritarė, kad dar anksčiau buvusi 42 proc. dalis buvo „Vilniui pražūtinga“ (šiemet Vilniuje GMP dalis padidinta nuo 42 iki 48 proc.).

„48 proc. dar gerokai per mažai. Susidaro 200 mln. litų per metus trūkumas. Iš tiesų galima veikti, apmaudu, kad miesto valdžia nieko nedarė – nemažino išpūsto biurokratinio aparato, nebuvo ieškoma investicijų. Yra būdų, kaip didinti pajamas laipsniškai, nesakau vienu žingsniu. Aišku tik viena, kad Vilniaus biudžetą reikia didinti“, – sakė M.Adomėnas.

Ir čia jį pričiupo A.Zuokas. Jis paklausė Seimo nario, kaip jis praėjusiais metais balsavo dėl GMP mokesčio dalies didinimo, kai buvo siūloma nuo 42 proc. pereiti prie 48 procentų.

Truputį sutrikęs M.Adomėnas atsakė, kad balsavo „už“.

„Melagis!“ – LRT eteryje mosuodamas lapeliu su balsavimo duomenimis pareiškė A.Zuokas.

„Jis balsavo prieš GMP didinimą nuo 42 proc. iki 48 procentų. Ir čia yra priežastis, kad dauguma politikų, ciniškai galvodami, kad tik būtų blogiau, niekada realiai nesprendė miesto problemų“, – piktinosi A.Zuokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.