Ukrainos kultūros ministras – apie rusiškų televizijų galią

Lietuvoje viešintis Ukrainos kultūros ministras ir Euromaidano lyderis Jevhenijus Niščiukas rėžė tiesiai šviesiai: „Karo reikėjo ne Rusijai, o Vladimirui Putinui. O nurimę Rusijos veiksmai Ukrainoje gali būti tyla prieš audrą.“ Rusų sunkvežimiai su kariais demonstratyviai iš šalies neišvažiuos, o invazija į valstybę ir toliau tęsis.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Žičkevičiūtė

Oct 16, 2014, 12:27 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 2:07 AM

„Anksčiau ar vėliau pati Rusija nežinos, ką toliau daryti ir kaip išeiti iš Ukrainos“, – kalbėjo kultūros ministras.

Pirmuoju Rusijos įkaitu tapęs Krymas ir šiuo metu yra draskomas nesutarimų. J.Niščiukas neslepia, kad žmonės, kovoję už prisijungimą prie V.Putino, kenčia dar labiau.

„Kokią kainą Ukraina turės sumokėti, kad Krymas ir Rytai liktų ten, kur yra? – retoriškai klausė ministras. – Vladimiras Putinas neamžinas. Karas Ukrainoje nėra paprastas. Putinas pamatė, kad žmonės gali gintis. Bandoma užimti Donecko oro uostą, o jį gina paprasti savanoriai ir internetinėje erdvėje jau praminti „kyborgais“. Tačiau Rusija negali jo perimti.“

Kaltina cenzūra

Ukrainos kultūros ministerija taip pat ėmėsi kontroliuoti rinkoje pasirodančius kino filmus. Daugiausia uždraustų filmų – istoriniai, kuriuose iškraipoma tiesa. Tuo tarpu Rusijos politikai suskubo J.Niščiuką apkaltinti, kad ministerija užsiima kultūrine cenzūra.

„Peržiūrime ir įvertiname kino filmus. Priimame sprendimus – versti juos ar ne. Mes necenzūruojame kultūros, bet cenzūruojame propagandą“, – aiškino ministras.

Ukrainos saugumo taryba sudarė sąrašą keturiolikos Rusijos kultūros veikėjų, kurie šalyje yra nepageidaujami (persona non grata).

Uždrausti ir toliau Rusijos tarp ukrainiečių skleidžiamą propagandą – neįmanoma. Didžiausią įtaką šiame procese turi komercinės televizijos, valdomos milžiniškų pinigų.

„Su valstybiniais kanalais buvo gana lengva susitvarkyti. Kreipiamės į radiją, televiziją, ir buvo uždrausti rusiški serialai, filmai ir laidos. Komerciniuose kanaluose taip lengvai neuždrausi. Akivaizdu, kad riboti informacijos pateikimą ir drausti žiūrėti rusišką kanalą yra sunku. Rytų Ukrainoje gyvenantys žmonės dešimtmečius žiūrėdavo Rusijos kanalus, dabar turime pasekmes. Vyksta karas“, – kalbėjo J.Niščiukas.

Ministras pasidalijo istorija, kuri nutiko Luhanske, kai sūnus bandė parodyti tėvams, kas iš tikrųjų vyksta jų šalyje: „Sėdi šeima ir žiūri rusišką kanalą. Atėjęs sūnus tėvams bando paaiškinti: „Tėte, mama, ką jūs darote? Aš jums parodysiu, kas iš tikrųjų vyksta šalyje, nes viskas yra internete.“

Rado vietą V.Leninui

Kultūros ministerija atrado vietą ir Kijeve vienai po kitos kritusioms Vladimiro Lenino statuloms. Jų dalelytės nusės vienoje teritorijoje, kur bus įrengtas parkas.

„Anksčiau buvo nutarimas jas visas nukelti, bet taip nevyksta. Daugelis prorusiškų pažiūrų politikų klausė, kodėl jos yra verčiamos, tačiau buvo atsakyta: „Lijo lietus, Leninas suklupo, ir griuvo“, – paaiškino Ukrainos politikas.

Šiuo metu Lietuvoje viešintis J.Niščiukas dėkojo Lietuvai, kuri sunkiausiu laikotarpiu tapo atrama jo valstybei. Kultūros ministro vizito tikslas – atidaryti Ukrainos kultūros dienų renginį Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.