Grupė europarlamentarų kreipėsi į V. Putiną

Lietuvos europarlamentaras liberalas

Laišką inicijavo P.Auštrevičius (dešinėje), tarp jį pasirašiusių buvo ir A.Guoga.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Laišką inicijavo P.Auštrevičius (dešinėje), tarp jį pasirašiusių buvo ir A.Guoga.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-10-17 14:01, atnaujinta 2018-01-26 21:59

Laišką V.Putinui pasirašė 60 europarlamentarų, tarp jų kartu su P.Auštrevičiumi Lietuvos atstovai liberalas Antanas Guoga, konservatorius Gabrielius Landsbergis, socialdemokratas Zigmantas Balčytis, „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis, valstiečių liaudininkų atstovas Bronis Ropė.

„Kalėjime pilotei darytas didžiulis spaudimas, N.Savčenko buvo prievarta verčiama prisipažinti padarius nebūtus nusikaltimus. Esame įsitikinę, kad Rusijos veiksmai N.Savčenko atžvilgiu šiurkščiai pažeidžia Europos Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją, joje įtvirtintą teisę į teisingą teismą. Už tai yra atsakinga Rusijos Federacija“, - rašoma laiške.

„Prezidente V.Putinai, raginame Jus nedelsiant imtis visų įmanomų veiksmų, kad ši byla būtų nagrinėjama vadovaujantis Europos Žmogaus teisių konvencija. Primename, kad Europos Parlamentas rugsėjo 18 d. priėmė rezoliuciją, raginančią Rusijos atsakingas institucijas paleisti laisvėn kalinamą pilotę, taip pat, kaip ir kitus nelegaliai sulaikytus ir Rusijos teritorijoje kalinamus Ukrainos piliečius “, – teigiama EP narių kreipimesi.

Kreipimesi pabrėžiama, kad šiuo metu kalinamai Ukrainos pilotei N.Savčenko nebuvo suteiktos galimybės į advokatą, neleista susitikti su Ukrainos konsulu. Atvirame laiške V.Putinui taip pat rašoma, kad Europos Parlamento narės Rebeccos Harms neįleidimas į Rusiją keliaujant su diplomatiniu pasu siekiant dalyvauti N.Savčenko teismo posėdyje yra visiškai nepriimtinas. V.Putinui išsiųstas raginimas užtikrinti, kad šios rezonansinės bylos svarstyme galėtų dalyvauti bet kuris Europos Parlamento narys.

Pilotė N.Savčenko kovojo Rytų Ukrainoje ir priklausė Ukrainos savanoriškajam batalionui „Aidar“. Birželio mėnesį netoli Sčastjės miesto Luhansko srityje moteris pateko į separatistų nelaisvę ir buvo išgabenta į Rusijos teritoriją.

Liepos 8 dieną ji jau buvo Rusijoje, Voronežo tardymo izoliatoriuje. Kaip teigia Rusijos tyrimų komiteto pareigūnai, N.Savčenko be dokumentų, apsimetusi pabėgėle, kirto Rusijos sieną ir buvo sulaikyta vienoje gyvenviečių tapatybės nustatymui. N.Savčenko tvirtina, kad buvo pagrobta iš Ukrainos teritorijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.