Staigmena: rudenį Kaune krenta medžių lapai

„Laikinoji sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Oct 17, 2014, 6:26 PM, atnaujinta Jan 26, 2018, 8:57 PM

Porą pastarųjų metų miesto gatves prižiūrinčios bendrovės, atrodo, atsikratė nevykusių įpročių, tačiau paaiškėjo, kad miesto tvarkdariams rimtų rūpesčių gali sukelti ne tik sniegas, bet ir medžių lapai.

Naktį į trečiadienį smarkokai palijo (lietus tikrai nebuvo panašus į liūtį) ir net keliose miesto vietose susidarė milžiniškos balos, kurių gylis kartais siekė pusmetrį. Vaizdas toks, lyg pakaunėje būtų prasidėjęs potvynis.

Naują asfalto dangą Jonavos gatvėje klojantys „Kauno tiltų“ darbuotojai rytą negalėjo patikėti savo akimis – jų darbo vietoje tyvuliavo įspūdingo dydžio vandens telkiniai.

Bendrovės atstovai tikino jau senokai prašę savivaldybės įmonės „Kauno vandenys“ specialistų išvalyti užsikimšusias lietaus kanalizacijos trasas, tačiau prašymas esą taip ir nebuvo išgirstas.

Darbo ėmėsi patys „Kauno tiltų“ darbuotojai, tačiau nereikėtų stebėtis, jeigu po tokių maudynių naujoji danga jau po kelerių metų pradės trupėti, atsiras įtrūkimai arba įgriuvos. Vėl kalbėsime apie naują Kauno gėdą ir nevykėlius kelininkus?

Pačiame Kauno centre, Gedimino ir Miško gatvių sankryžoje, taip pat susidarė nedidelė jūra. Netoliese gyvenantys ir dirbantys kauniečiai tikino, kad taip nutinka beveik po kiekvieno stipresnio lietaus jau daugybę metų.

Tikėtina, kad „Kauno vandenų“ specialistams ši vieta taip pat gerai žinoma. Kodėl tuomet jie neieško sprendimų arba bent jau nesuskumba nuo ryto valyti užsikimšusių trasų?

„Kauno vandenų“ generalinis direktorius L.Baltrėnas dėl miestą užgriuvusių nemalonumų kaltino stiprų lietų ir krintančius lapus. Jo nuomone, kai kuriose vietose vandens santalka nesusidarytų, jei lapai būtų sušluoti.

Taigi kalčiausi liko lapų šlavėjai, tačiau šie aiškina šiemet neturintys kur jų dėti.

Pernai surinkti lapai buvo gabenami į specialią aikštelę, tačiau šiemet pradėta jos rekonstrukcija ir iki lapų kritimo meto darbų nespėta užbaigti.

Miesto valdžia siūlė aplinkos tvarkymu užsiimančioms bendrovėms lapus vežti į Kėdainius. Jų gabenimas kainuotų išties nepigiai, o papildomos išlaidos užgultų kauniečių pečius.

Dar ir dabar galima išvysti krūvas lapų prigrūstų polietileno maišų arba tiesiog sušluotų ir ant šaligatvio paliktų lapų. O ką daryti daugiabučių gyventojams, kurie yra įpareigoti prižiūrėti aplinką ir net gali būti baudžiami už nevykdomus įsipareigojimus?

Jie dažnai pila lapus į buitinių atliekų konteinerius, tačiau tuomet nelieka vietos atliekoms, ir pyksta tiek patys gyventojai, tiek „Kauno švaros“ darbuotojai.

Jeigu lapai rudenį kelia tokią gausybę rūpesčių, galbūt Kaunui jau reikia pamėginti atsikratyti žalio miesto įvaizdžio. Grandininiais pjūklais ginkluotų darbininkų brigada kartą gerokai praretintų lapuočius – daugeliui metų būtų ramu.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.