Po Švedijos didinamuoju stiklu – Rusija ir jos veiksmai

Atsakymų, ką prie Švedijos krantų galėjo veikti galimai Rusijai priklausantis povandeninis laivas, neranda Lietuvoje viešintis naujasis šalies premjeras Stefanas Loefvenas. Po susitikimo su Algirdu Butkevičiumi, švedų ministras pirmininkas neslėpė, kad jo valstybė priversta peržiūrėti gynybos pajėgumus.

Naujasis Švedijos premjeras susitiko su A.Butkevičiumi.<br>M.Kulbio nuotr.
Naujasis Švedijos premjeras susitiko su A.Butkevičiumi.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Žičkevičiūtė

2014-10-21 15:02, atnaujinta 2018-01-25 05:26

„Švedija Rusijos karinės galios didėjimo nelaiko tiesiogine grėsme“, – po susitikimo su Lietuvos premjeru Algirdu Butkevičiumi teigė Švedijos ministras pirmininkas.

S.Loefvenas tikino, kad kol kas nėra naujienų dėl galimo Rusijos povandeninio laivo netoli Stokholmo.

„Tiksliai nežinome, ką šie pastarųjų dienų įvykiai reiškia. Taip pat nežinome, kas tai konkrečiai. Todėl negalime daryti galutinių išvadų. Žinoma, jos turi būti ir bus daromos. Kaip sakė gynybos ministras įvertinsime visa tai kas nutiko. Taigi per anksti kalbėti. Mes stebime Rusiją irjos veiksmus“, – paklaustas apie galimai rusams priklausantį povandeninį laivą teigė Švedijos premjeras.

A.Butkevičiaus teigimu, labai svarbu pasikeisti informacija tarp valstybių. Tai gali pagreitinti planuojamų įvykių užkirtimui. Nors premjero teigimu, viešai apie valstybės saugumą nėra kalbama, tačiau yra sustiprintas veikimo planas.

„Manau, kad tai, kas prasidėjo Ukrainoje, tam tikri pastebėjimai vyksta ir tam tikrose vietose. Tai – perspėjimas, kad Baltijos ir Skandinavijos šalims reikia būti labai vieningiems, pirmiausia visoms NATO ir ES šalims“, – kalbėjo premjeras A.Butkevičius.

Tai yra pirmasis naujojo Švedijos ministro pirmininko vizitas į užsienį. S.Loefvenas taip pat susitiks su šalies prezidente Dalia Grybauskaite.

Apkaltino Olandiją

Praėjusį ketvirtadienį prie Švedijos krantų galimai sugedo Rusijos povandeninis laivas. Teigiama, kad netoli Stokholmo krantų karinės jūrų pajėgos ieškojo nelaimės signalą siuntusio povandeninio laivo.

Spėjama, kad dėl gedimų, povandeniniam laivui tapo labai sunku manevruoti, būtent todėl jis ir buvo pastebėtas iškilęs. Neatmetama ir kita versija, kad sugedusiam laivui būtina pagalba, o tai paaiškina, kodėl Rusijos naftos tanklaivis buvo pastebėtas tarptautiniuose vandenyse prie Stokholmo.

Tuo tarpu Kremlius paneigė, kad laivas priklauso būtent jiems ir kaltinimus metė Olandijai. Nyderlandai pirmadienį paneigė Rusijos pareiškimą, kad mįslingas povandeninis laivas, kurio Švedijos kariškiai ieško prie savo šalies krantų, galbūt priklauso Olandijai. Nyderlandų gynybos ministerija pareiškė, kad jos povandeninio laivo nebebuvo tame rajone, kai buvo paskelbta apie mįslingą objektą.

Praėjusią savaitę du Rusijos kariniai lėktuvai pažeidė Švedijos oro erdvę. Iš karto po incidento dėl šio šiurkštaus pažeidimo buvo kreiptasi į Rusijos ambasadorių Šiaurės šalims. Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas incidentą pavadino „rimčiausiu ir įžūliausiu rusų įsiveržimu“ per pastarąjį dešimtmetį.

Problemų dėl Rusijos veiksmų tarptautiniuose vandenyse turi ne tik Švedija, bet ir kitos šalys. Suomija praėjusią savaitę apkaltino Rusijos laivyną trukdant Suomijos aplinkos mokslinių tyrimų laivams tarptautiniuose vandenyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.