Premjeras pasijuto išduotas saviškių populistų

„Noriu užkirsti kelią galimam populizmui, todėl siūlau svarstyti, ar neturėtume lengvatos galiojimo termino pratęsti neribotam laikui, kad viešojoje erdvėje nebūtų naudojamasi šiuo ginklu“, – nusivylęs vakar išrėžė premjeras Algirdas Butkevičius.

A.Butkevičiaus planams nepritarė nei R.Paksas (kairėje), nei L.Graužinienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Butkevičiaus planams nepritarė nei R.Paksas (kairėje), nei L.Graužinienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris, Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Oct 21, 2014, 7:29 AM, atnaujinta Jan 25, 2018, 7:22 AM

Vyriausybės vadovas kol kas pralaimi. A.Butkevičiaus siūlymui panaikinti PVM lengvatą šildymui ir taip biudžetą praturtinti pora šimtų milijonų litų vakar nebuvo pritarta nei koalicijos viršūnių susitikime, nei valdančiųjų frakcijų posėdyje.

„Tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas pakartojo, kad jo vadovaujama partija įsitikinusi, jog nuo kitų metų pradžios nereikėtų naikinti lengvatos. Tai esą būtų galima daryti bent jau pusmečiu vėliau – nuo liepos.

Darbo partijos vedlė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė pareiškė, kad negalima panaikinti lengvatos, jei šilumos kainos kai kuriose savivaldybėse kils.

Šiai politikei, regis, nepadarė įspūdžio ir vakar Vyriausybėje palaimintas kompensavimo mechanizmas, kuris būtų taikomas tuo atveju, jei nuo kitų metų būtų atsisakyta lengvatinio tarifo šildymui: „Mes turime į tai įsigilinti. Principinio pritarimo nuo sausio nėra. Nebent bus pateikti skaičiavimai, kad ta kaina nedidėja.“

Premjeras visaip įtikinėjo

Koalicijos partnerių nepaveikė ir A.Butkevičiaus įtikinėjimai, kad panaikinus lengvatą būtų daugiau socialinio teisingumo – turtingieji mokėtų daugiau, o mažesnes pajamas turinčius asmenis esą pasiektų kompensacijos.

„Pavyzdžiui, aš gyvenu daugiabutyje, todėl galėčiau mokėti 21 proc. PVM šildymui“, – dėstė valstybės išlaikomoje rezidencijoje Turniškėse gyvenantis Vyriausybės vadovas.

Pateikiamus argumentus premjeras bandė pagrįsti lentelėms su įvairiais grafikais ir kreivėmis, kurios esą įrodo, jog pastaruosius dvejus metus šios Vyriausybės pastangomis šildymo kainos nuosekliai mažėjo.

Todėl, anot A.Butkevičiaus, atsirado palanki galimybė atsisakyti lengvatos, dėl kurios panaikinimo didesnių problemų nekiltų nei žmonėms, nei biudžetui. Premjero skaičiavimu, kompensacijoms būtų išmokėta panaši suma į tą, kurią pavyktų sutaupyti atsisakius PVM lengvatos šildymui. Tai – apie 190 mln. litų per metus.

Ministrė gavo pylos

Vakare Seime vykusiame visų valdančiųjų frakcijų susitikime A.Butkevičiaus šalininkų irgi nepadaugėjo.

„Darbiečių“ ir „tvarkiečių“ atstovai vėl aiškino, kad Vyriausybės pateiktas kompensavimo mechanizmas neaiškus, nėra patikimi jame įrašyti skaičiai, numatantys, kad kompensacijoms reikės vos apie 50 mln. litų.

Negana to, L.Graužinienė net davė pylos jos partijai atstovaujančiai socialinės apsaugos ir darbo ministrei Algimantai Pabedinskienei, kuri tą mechanizmą pristatė.

„Darbiečių“ vedlė piktinosi, kad ministrė, pritarusi šiam planui ir Vyriausybės pasitarime, pirma jo nepateikė partijai.

Sklandė sąmokslo teorijos

Premjero užmojams nepritarė ir dalis Seimo socialdemokratų frakcijos narių, išsigandusių galimo neigiamo poveikio partijos pasirodymui per savivaldos rinkimus. Jie užkulisiuose stebėjosi, kodėl A.Butkevičius, iš anksto žinodamas, kaip baigsis valdančiosios koalicijos posėdis, vis tiek gynė tą pačią idėją.

Pradėjo sklandyti net sąmokslo teorijos, kad pasitelkę prezidentę Dalią Grybauskaitę premjeru manipuliuoja partiją siekiantys nusmukdyti jos priešai.

Pagrasino braukti išlaidas

A.Butkevičius po posėdžio sakė, kad kompensavimo mechanizmo skaičius dar tikrins specialistų darbo grupė, kuri turės išsiaiškinti, kodėl jos skaičiavimai nesutampa su kai kurių politikų.

Premjeras taip pat piktinosi veikėjais, kurie iš pradžių buvo pritarę jo planams, o vėliau ėmė žaisti savo politinius žaidimus. Vis dėlto jis dar turėjo vilties, kad per biudžeto svarstymą Seime dar bus apsčiai laiko galutinai apsispręsti.

Tačiau klausiamas, kas bus, jei lengvatos naikinimui nebus pritarta, A.Butkevičius atsakė, kad Vyriausybė turės iš naujo persvarstyti biudžeto projektą, ir pagrasino negailestingai braukti išlaidas, neleisti jokio populizmo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.