STT kratą atliko ir R.Pakso kabinete, sulaikyti penki asmenys

Du buvę vidaus reikalų ministro patikėtiniai ir trys verslo bendrovių vadovai - Specialiųjų tyrimų tarnyba skelbia vėl užčiuopusi politikos ir verslo korupcijos ryšius. Vilniuje antradienio rytą partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėje kilo šurmulys, nes STT pareigūnai tikrino kompiuterius, atliko kratas ir dokumentų poėmius. Krata atlikta ir Rolando Pakso darbo kabinete. Apie teisėsaugos pareigūnų žygį partijos vadovai sužinojo tik iš žurnalistų.

Partijos lyderis R.Paksas turi daug klausimų teisėsaugos pareigūnams.<br>V.Balkūno nuotr.
Partijos lyderis R.Paksas turi daug klausimų teisėsaugos pareigūnams.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-21 12:12, atnaujinta 2018-01-25 06:14

Generalinė prokuratūra antradienį pareiškė, jog STT, tirdama praėjusiais metais vykdytus VRM viešuosius pirkimus, sulaikė 5 asmenis. Tarp jų – du buvę valstybės tarnautojai, trys – privačių bendrovių vadovai. Tarp sulaikytų valstybės pareigūnų – Algimantas Juocevičius ir Ervinas Raistenskis.

Vidaus reiklų ministro, „tvarkiečio“ Dailio Alfonso Barakausko politinio pasitikėjimo komandoje yra dirbęs viceministras Algimantas Juocevičius ir patarėjas E.Raistenskis. A.Juocevičius atleistas, nes buvo atsidūręs vadinamajame juodajame STT sąraše, o E.Raistenskis šiuo metu dirba Turto valdymo ir ūkio departamento prie VRM direktoriaus pavaduotoju.

Sulaikytas ir prodiuseris R.Skaisgirys

„Tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas „Lietuvos ryto“ televizijai patvirtino, kad tarp sulaikytųjų yra ir garsus prodiuseris Rolandas Skaisgirys.

Antradienio popietę bendraudamas su žurnalistais partijos pirmininkas R.Paksas stebėjosi: „Man kyla daug klausimų. Kodėl STT sulaikė partijos narius šiandien, kai jie jau beveik metus nebeužima pareigų ministerijoje? Kodėl sulaikytas Rolandas Skaisgirys, kai jis yra vienas iš galimų kandidatų į Vilniaus mero postą?“

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė, buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė savo paskyroje „Facebook" metė kaltinimus R.Skaisgiriui.

„Nenustebino žinia apie R. Skaisgirį. Jau esu rašiusi, kad jo neskaidrios veiklos pėdsakų, melžiant iš institucijų biudžeto pinigus, radau ir Krašto apsaugos ministerijoje. Visa medžiaga turėtų būti KAM Audito departamente. Iki 2009 metų buvo rodomas R. Skaisgirio prodiusuojamas filmas „Garbės kuopa". Jo finansavimui iš KAM biudžeto per tarpininkę, kažkokią viešąją įstaigą, buvo pervedami dideli pinigai. Kontrolė iš tuometinės ministerijos - nulinė. Audito ataskaitoje apie pateiktus atsiskaitymus, čekius iš parduotuvių, kaip panaudoti pinigai, rasta visko - iki čekių už prezervatyvus.

Tuomet kreiptis į teisėsaugą negalėjome, nes buvo sukurta schema „Vsio zakono". Išardėme tokią shemą. R. Skaisgirys keikė kiekviena pasitaikiusia proga mūsų Vyriausybę, nes nešvarūs kraneliai buvo užsukti. Dabar, kiek žinau ir matau, prie valstybės pinigų sugrįžo per R.Paksą", - rašo R.Juknevičienė.

Mįslingi viešieji pirkimai

„Tiriami įtarimai dėl galbūt organizuotos grupės vykdytos prekybos poveikiu stambiu mastu“, - sakė Generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.

Jis taip pat patvirtino, jog krata atlikta PTT būstinėje, iš viso atlikta keliolika kratų.

Portalo lrytas.lt šaltinių teigimu, piktnaudžiavimai ir pasikėsinimas daryti korupcinius veiksmus įtariami kelio VRM atliktų viešųjų pirkimų atvejais. Vienas jų galimai susijęs su transporto priemonių ir paslaugų viešaisiais pirkimais.

Bylos, kurios prokurorai kol kas plačiau nekomentuoja, gijos gali driektis iki Kauno savivaldybės įmonių, kurias iki koalicijos sutarties Kauno savivaldybėje nutraukimo kontroliavo partija "Tvarka ir Teisingumas".

Šaltinio nuomone, Kauno miesto tarybos narė, "tvarkietė" advokatė Aušra Ručienė neatsitiktinai su Seimo nariu K.Komskiu atvyko į STT krečiamą partijos būstinę Vilniuje. 

Užkliuvo viešieji pirkimai

Prokuroras tvirtino, kad artimiausiu metu sulaikytiesiems bus pateikti įtarimai ir sprendžiama dėl kardomosios priemonės skyrimo.

Pasak D.Raulušaičio, tyrimas atliekamas „dėl prekybos poveikiu stambiu mastu siekiant už atlygį daryti įtaką keletui praėjusiais metais Vidaus reikalų ministerijoje vykdytų viešųjų pirkimų“.

STT vadovas Saulius Urbanavičius tvirtino, kad prekyba poveikiu vyko stambiu mastu.

„Prekyba poveikiu iš tikrųjų yra stambiu mastu įtariama, tai daugiau nei 250 MGL(per 32,5 tūks. litų)“, - sakė S.Urbanavičius.

Pareigūnai neatskleidžia, ar tyrime yra duomenų apie kokią nors galbūt neteisėtą ministro D.A.Barakausko veiklą.

„Tyrimo metu visos tos aplinkybės bus nustatytos ir išaiškintos“, - sakė generalinio prokuroro pavaduotojas, paklaustas, ar ministras galėjo nežinoti apie galimus nusikaltimus.

Buvo krečiama būstinė

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) antradienį ryte atliko kratas ir poėmius partijos „Tvarka ir teisingumas“ patalpose. Buvo krečiamos pagrindinės partijos patalpos Gedimino prospekte. Pasak įvykio vietoje dirbusių lrytas.lt žurnalistų, į vidų užėję vyriškiai tikrino partijos dokumentus. Pareigūnai partijos būstinėje buvo užsirakinę su keliais partijos būstinėje buvusiais darbuotojais.

Apie 12 val. 20 min. į partijos būstinę Gedimino prospekte atvyko Seimo narys Kęstas Komskis. Jis bandė įeiti į būstinę, beldė į duris, tačiau Seimo nario pareigūnai neįleido. Galiausiai Seimo narys nuleido rankas ir kartu su advokate išvyko. Po kurio laiko grįžo, jis teigė turinti STT vadovo leidimą dalyvauti. K.Komskis kartu su advokate Aušra Ručiene buvo įleistas į partijos būstinės vidų.

Vėliau į lauką negalintys išeiti partijos atstovai į būstinę pietums užsisakė picų.

Generalinėje prokuratūroje buvo surengta spaudos konferencija. Buvo pranešta, kad šiuo metu yra sulaikyti penki įtariami asmenys.

Dėmesį patraukė penkių asmenų veikla

Specialiųjų tyrimų tarnybos duomenimis, pareigūnai antradienį atliko keliolika kratų penkių asmenų gyvenamosiose ir darbo vietose bei politinės partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėje.

Pirminiais duomenimis, du iš STT sudominusių partijos asmenų yra vidaus reikalų ministro politinio pasitikėjimo komandoje dirbęs viceministras Algimantas Juocevičius ir patarėjas Ervinas Raistenskis.

Šiuo metu E.Rastenskis dirbo Turto valdymo ir ūkio departamente prie Vidaus reikalų ministerijos.

Jo vadovas Vincas Žydelis lrytas.lt teigė, kad šį rytą prieš 9 valandą atėję į darbovietę E.Rastenskį išsivedė STT pareigūnai. Teigiama, kad E.Rastenskis sulaikytas.

„STT pareigūnai atėjo darbo dienos pradžioje ir išsivedė E.Rastenskį. Daugiau apie jį nieko nežinau“-, teigė V.Žydelis.

Vidaus reikalų ministerijai vadovauja „tvarkietis“ Dailis Alfonsas Barakauskas.

A.Juocevičius atleistas, nes buvo atsidūręs vadinamajame juodajame STT sąraše, o E.Raistenskis šiuo metu dirba Turto valdymo ir ūkio departamento prie VRM direktoriaus pavaduotoju.

Pasak pranešimo, kratų prireikė tęsiant ilgalaikį tyrimą, kuriuo siekiama išsiaiškinti aplinkybes ir surinkti faktinius įrodymus dėl galbūt organizuotos grupės vykdytos prekybos poveikiu stambiu mastu. Trys iš penkių asmenų, kuriuos aplankė pareigūnai, yra verslo bendrovių vadovai.

Nors premjeras Algirdas Butkevičius susilaukė nuo detalesnių komentarų, tačiau atskleidė, kad ant kilimėlio gali pasikviesti vidaus reikalų ministrą D.A.Barakauską.

„Ši Vyriausybė itin kovoja su korupcija. Nenoriu atskleisti detalesnės informacijos, bet STT stipriai vykdo, kas buvo numatyta veiksmų programoje“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

Premjero teigimu, kalbėti konkrečiai apie šį atvejį negali, nes šiuo metu yra vykdomas tyrimas.

„Neatmetu tokios galimybės, kad bus pasikviestas vidaus reikalų ministras“, – teigė A.Butkevičius. STT Vilniaus valdybos atliekamą ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jį kontroliuoja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Partijos vadovai - nustebę

Naujienų portalui lrytas.lt susisiekus su partijos vadovu Rolandu Paksu, šis teigė, jog apie pareigūnų vizitus išgirdo iš žurnalistų:

„Žinau dar mažiau nei jūs. Man šie faktai taip pat naujiena. Ką tik sugrįžau į savo kabinetą Strasbūre, dar nespėjau pabendrauti su partijos kolegomis. Jeigu tai yra STT klaida, atitinkamai reaguosime, jeigu tai yra mūsų klaida, vėl atitinkamai žiūrėsime, jeigu tai yra kažkoks pasikartojantis STT benefisas, vėl žiūrėsime atitinkamai. Šiuo metu neturiu daugiau informacijos, tik nuotrupas, pagal kurias negalima susidaryti jokio bendro vaizdo“, - sakė R.Paksas.

Į klausimą, ar anksčiau partija yra sulaukusi užklausų ar vizitų iš STT, R. Paksas atsakė: „Ne, tokių atvejų nebuvo“.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovai Kęstas Komskis ir Valentinas Mazuronis tik gūsčioja pečiais, į partijos būstinę Gedimino prospekte niekas neįleidžiamas.

„Žinome, kad vyksta tai, bet šiuo metu esame neįleidžiami į partijos būstinę ir negalime nieko komentuoti, nes patys nieko nežinome“, - teigė K.Komskis.

Sujudimas ir kitoje būstinėje

Frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ Seime seniūnas Petras Gražulis taip pat tvirtino nežinantis, kokiu tikslu partijos būstinę aplankė STT, praneša BNS.

„Žinau, kad kažkas vyksta, kad apsilankė STT pareigūnai būstinėje, kokiu pagrindu, tikrai negaliu pasakyti. Galbūt artėja rinkimai, o partijos reitingai per daug aukšti, reikia kažkaip sumažinti. Neatmesčiau ir tokios versijos“, - žurnalistams Seime sakė P.Gražulis.

Jis taip pat teigė nežinantis, ar partijoje galėjo egzistuoti juodoji buhalterija.

„Buhalterinių dalykų netvarkau, netvarkiau ir, matyt, kad tikrai netvarkysiu. Mūsų partija - viena iš pavyzdingiausių tvarkant finansus, niekada nebuvo rasta jokių pažeidimų“, - kalbėjo P.Gražulis.

Sujudimas vyksta ir „Tvarkos ir teisingumo“ Vilniaus miesto skyrių būstinėje Vrublevskio gatvėje. Lrytas.lt žurnalistai pateko į pastatą, patalpose pamatė ratu stovinčių asmenų grupę. Vienas neprisistatęs vyras žurnalistams pareiškė: „Čia dabar negalima“. Nieko nekomentuodamas jis paprašė išeiti iš patalpos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.