V. Gailius: „VRM žinojo apie korupcijos schemas“

Po partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėje surengtos kratos, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pranešė, kad sulaikė penkis asmenis, įtariamus vykdžius prekybą poveikiu. Du sulaikytieji - vidaus reikalų ministro Dailiaus Barakausko politinio pasitikėjimo komandoje dirbę nariai - viceministras Algimantas Juocevičius bei patarėjas Ervinas Raistenskis. Taip pat sulaikytas ir žinomas prodiuseris Rolandas Skaisgirys.

Buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovas Vitalijus Gailius.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovas Vitalijus Gailius.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 21, 2014, 8:47 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 4:27 AM

Apie šią situaciją „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ su žurnaliste Daiva Žeimyte kalbėjosi „Lietuvos ryto“ apžvalgininkas Vytautas Bruveris, buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovas Vitalijus Gailius bei frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Petras Gražulis.

- Pone Gražuli, kaip aiškinate tai, kas įvyko?

- Aš nieko neaiškinu. Tai aiškinsis prokuratūra ir teisėtvarkos institucijos.

- Jūs, kaip partijos narys, turbūt turit savo nuomonę?

- Savo nuomonės, be abejonės, negaliu turėti, nes neturiu informacijos. Gali daryt kažkokias prielaidas. Dabar artėja rinkimai, gali būti ir politiniai motyvai visų šitų kratų. Ne vienas toks politinis motyvas buvo. Pažiūrėkim slaptų pažymų nutekinimą. Pati Prezidentūra nutekino ir bando apkaltint Seimą ir Vyriausybę.

Vis tik išaiškėja, kad kaltininkai tie, kurie bandė kažkam suversti kaltę. Nenoriu gint vidaus reikalų ministro, gal iš tiesų ten yra korupcinės apraiškos ir jeigu tai be politinio prieskonio, tai sveikinu visą šitą operaciją. Su korupcija reikia kovoti. Paskutinis atvejis - Visagino merė pakritikavo prezidentę, po kelių mėnesių už kažkokios šuns būdos remontą jai uždėti antrankiai ir ji suimta.

- Norite pasakyti, kad visą šitą spektaklį galėjo suorganizuoti Prezidentūra?

- Aš to neatmetu, bet ir neteigiu. Žinau, kas vyksta Seime - didžiulis pataikavimas prezidentei. Neduok Dieve, kažkas paprieštaraus ar pasakys kitą nuomonę. Lenktyniauja dvi valdančiosios partijos, kuri labiau įsiteiks prezidentei, tiek socialdemokratai, o dabar ir Darbo partija. To neturėtų būti. Gal šitoj istorijoj to ir nėra. Nenorėčiau, kad šitoj istorijoj būtų kažkoks politinis pamušalas. Palaukim, pakentėkim. Kiek buvo tokių skandalų, kurie baigiasi šnipštuku. Jeigu čia tikrai operacija, kovojanti su korupcija, tai sveikinu STT ir prokuratūrą.

- Anot STT, šis tyrimas yra ilgalaikis. Ar jūs anksčiau ką nors girdėjote?

- Man tikrai nelabai teko girdėti. Kalbėjomės su ponu V.Gailiumi, jis sako, kad visa istorija tęsiasi nuo buvusios Vyriausybės.

- Vidaus reikalų ministras yra jūsų partijos kolega.

- Mūsų partijos kolega, bet ir aš esu ne kartą pakritikavęs. Žinodamas jį vargu, ar jis orientavosi, kas darosi Vidaus reikalų ministerijoje (VRM). Manau, kad jis nesusigaudė toje situacijoje.

- Pone V.Gailiau, užsiminta, kad jūs jau kreipėtės į vidaus reikalų ministrą. Dėl vieno asmens ar abiejų, kurie sulaikyti?

- Buvau susitikęs su vidaus reikalų ministru ir, dalyvaujant Žimantui Pacevičiui, priminiau, kad ir ankstesnės politinės vadovybės Vidaus reikalų ministerijos įtakoje veikė tam tikros politinės korupcijos schemos perkant paslaugas informacinių technologijų srityse. Apie tai, kad vykdomi pertekliniai pirkimai, yra pasisakiusi ir Valstybės kontrolė. Veikianti sistema įtraukinėja ministerijos vadovybę į tas korupcines schemas. Dėsningas rezultatas, nereiktų sieti šio tyrimo realizacijos su politiniais procesais.

- Kada perspėjote?

- Buvo 2013-ų metų ruduo. Perspėjau, kad ir dabar Vidaus reikalų ministerijoje veikianti sistema įtraukinėja ministerijos politinę vadovybę į tas korupcines schemas. Šito nepaneigė ir Ž. Pacevičius. Nereiktų šio tyrimo realizacijos sieti su politiniais procesais. Tyrimas realizuojamas ne tada, kai užsakoma, o tada, kada reikia. Aš tikiu STT pareigūnų profesionalumu.

- Ministras nesureagavo į tai, ką pasakėte?

- Aš nežinau, kaip jis reagavo. Tuo metu jam buvo pateikta mano nuomonė. Dėl tam tikrų kitų viešųjų pirkimų mes analizavome ir Antikorupcinėje komisijoje. Šiandien nežinome, apie kokius procesus kalbama. Vidaus reikalų ministerijos politinė vadovybė tikrai žinojo. Pono E. Raistenskio karjera šios VRM politinės vadovybės laikotarpiu yra įspūdinga. Nuo patarėjo ir tarnybos FNTT, kai vidaus sistemos įstaigų buvo reikalaujama eilės įdarbinti šį asmenį.

Vadovai, žinodami, kad daro iš anksto išprognozuotą pažeidimą, vis tiek jį padarė - tai konstatavo ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Dėl to ponas E.Raistenskis, mano nuomone, netapo ministerijos kancleriu, iš anksto nesąžiningame ir tikrai neskaidriame atrankos procese.

- Jūsų manymu, viskas buvo daroma be partijos žinios?

- Vidaus reikalų ministro paskyrimas yra klaida ir tą reiktų pripažinti. Manau, kad ministras, neturėdamas kompetencijos, paskatino tokius procesus.

- Pone V.Bruveri, kodėl kratos atliktos partijoje, jeigu kalbama apie kažkokius asmenis?

- Informacijos mažoka. Kiek suprantu, ši istorija kažkuriuo kampu tikriausiai siejasi su viceministrų „juodojo sąrašo“ istorija. STT, kaip ir žadėjo, parodė konkrečius „juodojo sąrašo“ rezultatus. Greičiausiai matome šitą bandymą.

Kalba eina apie klasikinį atvejį, kai partijos pagal protekcijas ir pažintis skirtų pareigūnų į atsakingus postus piktnaudžiavimą savo tarnybine padėtimi tam, kad užtikrintų reikiamus rezultatus tam tikruose viešuosiuose pirkimuose. Ir už tai dalis byrėtų ir į partijos iždą. Nežinia, į kurią kasą – juodąją ar baltąją.

Žinome šitą partiją, šitą politinę organizaciją - jie nėra sekmadieninis arbatos klubas. Jos požiūris, jos vadovybės, elito požiūris į tai, kas yra politika ir kam ji yra reikalinga, taip pat yra puikiai žinomas. Paties vidaus reikalų ministro atsakomybė čia yra labai aiški.

- Ar tik jo atsakomybė? Lengviausias atvejis yra pasakyti, kad D. Barakauskas nesužiūrėjo.

- Aišku, apie visas atsakomybes reikės kalbėti, jeigu byla išsivystys iki partijos apimties, aišku, ir šia prasme reikės galvoti apie politines atsakomybes. Aišku, jau dabar galima galvoti. Abejočiau, kad jis galėjo nežinoti. O jeigu nežinojo, tai kam reikalingas toks ministras, kuris nesiorientuoja, kaip, mano nuomone, pagrįstai pasakė ponas P.Gražulis. Jei tai didelio masto dalykas, abejoju, kad partijos vadovybė galėjo nežinoti.

- (P. Gražulis) Bus atliktas tyrimas ir viskas išaiškės. Kaip žinote, nemažai tokių tyrimų subliūkšta. Neteiskime, būkime kantrūs ir žiūrėkime, kas išaiškės.

- (V. Bruveris) Sutikčiau, kad čia bus ilga istorija. Kaip žinome iš patirties, dažniausiai Lietuvoje tokio žanro bylos būna ilgos ir baigiasi niekuo.

- Pone P.Gražuli, kaip su šiuo tyrimu susijęs vienas Jūsų frakcijos narys, Seimo narys?

- Kuris? - Nežinote, apie ką kalbu? Šį rytą jūsų kolega Kęstas Komskis paminėjo, kad neva frakcijoje ar partijoje buvo svarstoma tokia versija, kad tyrimas atliekamas dėl vieno Seimo nario, kuris praeitoje kadencijoje nebuvo Seimo narys. Kaip manote, apie ką kalbu?

- Nežinau, K. Komskio gal reikia klausti.

- Antanas Ručys. Kokios jo pareigos partijoje?

- Man atrodo, kad jokių pareigų neina. Į rinkiminį štabą ateina.

- Mano žiniomis, jis laikomas faktiniu partijos iždininku.

- Man atrodo, kad iždininkas, kuris buvo pensinio amžiaus, atsistatydino ir priimtas naujas žmogus.

- Ponas A.Ručys nebuvo apklaustas pareigūnų?

- Nežinau. Palaukime ir viskas išaiškės.

- Jo žmona Aušra Ručienė šiandien visur vaikščiojo su ponu K.Komskiu. Ji partijos advokatė?

- Matyt, kai prasidėjo kratos, pasikvietė kaip advokatę.

- O gali, būdama partijos narė, taip atstovauti partijai?

- Manau, kad tikrai gali atstovauti bet kokioje byloje.

- Pone V.Bruveri, suprantu, kad ponas K.Komskis turbūt per daug pasakė, nežinodamas pilnos informacijos. Prisiminkime, kad tai Antanas Ručys, tai jo žmona Europos parlamento rinkimuose buvo iškelta ketvirtu numeriu, jos bandymas užimti aplinkos ministro postą. Keistoki sutapimai.

- Taip, man irgi teko girdėti, kad ponas A.Ručys kažkuriuo vaidmeniu dalyvauja šioje istorijoje. Jis nepastebimas Seimo narys. Nežinau jo realios įtakos partijoje. Kiek žinau, jis užėmė pakankamai svarbius postus, susijusius su partijos finansavimu. Mano nuomone, šios pavardės nėra sutapimai. Jie signalizuoja ir tai, kad kalba eina apie visus partijos finansus.

- Pone V.Gailiau, kai pareigūnai daro poėmius, kas tai dažniausiai būna?

- Reikšmingi bylai duomenys – laikmenos, dokumentai, daiktai, pinigai. Viskas, kas susiję su baudžiamuoju procesu. Jeigu laisvanoriškai neišduodami objektai, atliekama kratos.

- Kada gali atsirasti daugiau informacijos?

- Manau, per 24 valandas pareigūnai turi pareikšti įtarimus ir apklausti. Jeigu bus sprendžiamas kardomųjų priemonių klausimas, bus pristatomi į teismą. Šiandien išmintingiausia, kad ir politikai, ir spauda netrukdytų STT pareigūnams dirbti. Tačiau visuomenė turi žinoti, kokie procesai vyksta.

- Pone P.Gražuli, Rolando Skaisgirio pavardė irgi atsirado šiame tyrime. Rolandas Paksas patvirtino, kad jis yra sulaikytas. Kokios jo pareigos partijoje?

- Partijoje pareigų nebuvo, bet buvo samdoma kompanija viešiesiems ryšiams.

- Netiesa, kad jis buvo pono K.Komskio dešinioji ranka?

- Jis net ne partijos narys. Kokias pareigas galėjo užimti?

- Kodėl jo pavardė šiame tyrime?

- Aš tikrai negaliu žinoti. Jo kompanija dalyvavo viešuosiuose pirkimuose, galbūt kažkoks įtarimas jo kompanijai. Aš taip mąstau, gal klystu.

- (V. Bruveris) Visa visuma yra ganėtinai tikėtina. Manau, kad tai eilinis priminimas mums, kokios nemėžtos arklidės plyti tuose plotuose, kuris vadinasi valstybės tarnyba, įvairios institucijos ir visi viešieji pirkimai. Ir kiek dar yra neištirtų ir nesutvarkytų dalykų, kurie lieka už kadro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.