Lietuva pradės Neringos Venckienės gaudynes JAV

Daugiau nei pusantrų metų Čikagoje gyvenančiai Neringai Venckienei turėtų prasidėti nerimo dienos – vakar Kauno miesto apylinkės teismas leido ją suimti. Tad netrukus turėtų būti pradėta garsiosios bėglės perdavimo Lietuvai procedūra.

Įdomu, ar sužinojusi apie leidimą ją suimti N.Venckienė toliau vaikštinės po Čikagos parduotuves, ar ims slapstytis?
Įdomu, ar sužinojusi apie leidimą ją suimti N.Venckienė toliau vaikštinės po Čikagos parduotuves, ar ims slapstytis?
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Oct 23, 2014, 7:11 AM, atnaujinta Jan 25, 2018, 12:41 AM

N.Venckienė Garliavoje buvo subūrusi gaują, kuri atitinka visus nusikalstamos organizuotos grupuotės požymius, – bendras biudžetas, pasiskirstymas pareigomis ir besąlygiškas paklusnumas vadeivoms.

Tai nustatė pareigūnai, atliekantys ikiteisminį tyrimą, kuriame įtarimai yra pareikšti ne tik nuo teisėsaugos pasprukusiai buvusiai Seimo narei N.Venckienei, bet ir jos tetai Audronei Skučienei, Vokietijoje su šeima gyvenančiam pusbroliui Tadui Skučui, ne vieną baudžiamąją bylą už savo „violetinę“ veiklą jau užsidirbusiam Renaldui Ščiglinskui, gandus apie tariamą Laimutės Stankūnaitės dukters mirtį skleidusiam Andrejui Lobovui, dėl trukdymo antstolei Sonatai Vaicekauskienei atlikti savo pareigas teisiamiems Gediminui Aidukui ir Dariui Kaminickui, taip pat Gintarui Banaičiui, Violetai Banaitienei, Rimantui Rimkevičiui, Tatjanai Borovec, Vitalijui Keršiui, Seimo nario Ryto Kupčinsko padėjėjai Ramintai Baltuškienei.

Jie yra įtariami daugybe nusikaltimų, tarp jų – ir Venckams bei Kedžiams neįtikusių žmonių sekimu.

Ši byla netrukus turėtų pasiekti teismą.

Sekdavo ir baugindavo

Žmones, kuriuos reikia sekti ir domėtis jų asmeniniu gyvenimu, Garliavos sekliams nurodydavo pati N.Venckienė.

Tuomet Kauno apygardos teismo teisėja dirbusi veikėja su prie jos tvoros susirinkusiais žmonėmis pati nebendravo. Jos nurodymus perduodavo A.Skučienė – ji dėl nuolatinio bendravimo su žiniasklaidos atstovais ir gatvėje sėdinčiais „violetiniais“ veikėjais buvo praminta Garliavos atstove spaudai.

Gautus nurodymus „violetiniai“ klusniai vykdydavo – į Venckų ir Kedžių nemalonę patekę žmonės buvo persekiojami ir prie darbo, ir prie namų.

Gaujos nariai rinkdavo informaciją ne tik apie juos, bet ir apie jų šeimos narius, net vaikus. Kai kuriuos žmones buvo grasinama suluošinti ar net nužudyti.

Iš viso nukentėjusiaisiais šioje byloje pripažinta dešimt asmenų: Marija Milinienė, jos vyras Albertas Milinis ir du jų vaikai, taip pat Andriaus Ūso našlė Guoda Ūsienė, L.Stankūnaitė ir jos duktė, advokatai Loreta Kraujutaitienė ir Gintaras Černiauskas, antstolė S.Vaicekauskienė.

Troško vadeivos dėmesio

2011 metais pradėtas ikiteisminis tyrimas buvo ilgas ir sunkus.

Per trejus metus apklausta daugybė liudytojų, teismas buvo leidęs klausytis kai kurių „violetinių“ veikėjų pokalbių telefonu.

Tų pokalbių įrašai, „Lietuvos ryto“ žiniomis, yra svarbus įrodymas, kad N.Venckienės ir A.Skučienės suburtos grupuotės nariai nieko nedarė, kaip jie patys teigia, be „šeimos“ žinios.

Taip pat paaiškėjo, kad draugiškai po piketus lakstę tariami mergaitės gynėjai tarpusavyje konkuravo ne tik dėl pareigų, bet ir dėl N.Venckienės dėmesio.

Kai vienam aktyviam N.Venckienės šalininkui pasirodė, kad teisėja beveik nekreipia į jį dėmesio, pasikalbėti su ja nusiuntė savo draugą.

Šis po susitikimo su N.Venckiene paguodė draugą: „Viskas gerai, Neringa tave vertina.“

Kiekvienas turėjo vaidmenį

Garliavos grupuotėje, kaip ir visose nusikalstamose gaujose, kiekvienas asmuo turėjo jam skirtą vaidmenį.

Pavyzdžiui, R.Ščiglinskui buvo patikėta gatvės kasa, į kurią pinigai plaukdavo grynaisiais arba pervedimu į specialiai atidarytą sąskaitą.

Iš šios sąskaitos 2010 metų spalio pirmosiomis dienomis buvo nupirktas namelis Klonio gatvės budėtojams, pilamas benzinas į automobilius, kuriais sekliai vykdavo atlikti savo užduočių arba lydėdavo mergaitę į susitikimus su jos motina L.Stankūnaite.

Liudytojai pasakojo, kad pagrindiniai sekliai buvo du – žaliu mikroautobusu važinėjęs G.Aidukas ir D.Kaminickas.

A.Lobovas gatvėje atlikdavo savotiško prižiūrėtojo ir baugintojo vaidmenį, o R.Baltuškienė, naudodamasi savo, kaip Seimo nario padėjėjos, padėtimi, darė įtaką Kauno miesto ir rajono vaiko teisių apsaugos skyrių specialistams – reikalaudavo priimti N.Venckienei palankius sprendimus byloje dėl dukterėčios globos.

Gali likti be kirpyklos

Nukentėjusiesiems pareiškus byloje civilinius ieškinius, prokurorai, stengdamiesi užkirsti kelią įtariamiesiems pasprukti į užsienį, suskubo paskirti jiems kardomųjų priemonių ir areštavo jų nekilnojamąjį turtą: namus, butus, sklypus.

Dar visai neseniai garsiai rėkusi, kad areštavę namą teisėsaugininkai žlugdo jos seserį Laimutę Kedienę ir jos vyrą Vytautą Kedį, A.Skučienė taip pat laikinai neteko teisės naudotis savo turtu – laikinosios apsaugos priemonės yra pritaikytos jos butui ir kirpyklai Garliavoje.

Vadę išdavė saviškiai

Apie tai, kas dėjosi Venckų ir Kedžių namuose, pirmasis prabilo V.Keršis, Klonio gatvėje gyvenęs daugiau nei metus.

Iškviestas į policiją pasiaiškinti dėl kai kurioms žiniasklaidos priemonėms išsiuntinėto laiško, kuriame buvo teigiama, kad tariamą pedofilų klaną sudaro ne tik Drąsiaus Kedžio pedofilais vadinti A.Ūsas, Jonas Furmanavičius, L.Stankūnaitė ir Violeta Naruševičienė, bet ir jai padėję advokatai, keli N.Venckienei neįtikę teisėjai, o Vaidas Milinis neabejotinai yra D.Kedžio ieškotas trečiasis pedofilas Aidas, V.Keršis praskydo.

Jis neketino prisiimti N.Venckienės ir A.Skučienės kaltės, tad išklojo, kas, kaip ir kada organizavo Venckams neįtikusių žmonių sekimą.

V.Keršis tyrėjams taip pat perdavė A.Skučienės ranka rašytą, paties N.Venckienės diktuotą raštelį, kuriame nurodytos tariamų pedofilų sąsajos, ir papasakojo, kad nelegaliems sekliams N.Venckienė buvo perdavusi dvi Kriminalinės policijos biuro darbuotojų, saugojusių mergaitę, paliktas kaukes, taip pat vaizdo kamerą, su kuria rankose vėliau ne kartą buvo užfiksuotas jos nepilnametis sūnus.

Svetimų nuodėmių neprisiėmė ne tik V.Keršis, bet ir dar keli patvoryje budėję ir su N.Venckiene bei A.Skučiene artimai bendravę žmonės. Kai kurių jų pasirodymas teismo salėje turėtų labai nustebinti teisiamuosius.

Įtariami ir vaiko tvirkinimu

Tai jau ne pirmas tyrimas, atliekamas N.Venckienės atžvilgiu.

Šiaulių apygardos prokuratūra iki šiol dar atlieka tyrimą, kuriame N.Venckienei pareikšti įtarimai dėl teismo sprendimo nevykdymo, nepagarbos teismui, trukdymo antstolei atlikti savo pareigas, nežymaus kūno sužalojimo, pasipriešinimo policijos pareigūnams ir piktnaudžiavimo globėjos pareigomis.

Didžiausia numatoma bausmė už šiuos nusikaltimus yra laisvės atėmimas iki penkerių metų, tačiau tyrimą atliekanti prokurorė Nina Raugienė teigia, jog N.Venckienės nusikaltimai nėra sunkūs (nors piktnaudžiavimas globėjos pareigomis priskiriamas prie vidutinio sunkumo nusikaltimų. – Red.) ir pusantrų metų N.Venckienės ieško tik tam, kad įteiktų jai šaukimą atvykti pas ją į apklausą.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, netrukus įtarimų puokštė buvusiai teisėjai N.Venckienei gali pasipildyti dar vienu nusikaltimu – L.Stankūnaitės dukters tvirkinimu.

Šioje byloje įtarimai jau yra pareikšti jos tėvams, tyrėjai yra atėmę iš jų asmens dokumentus ir skyrę laikinąsias apsaugos priemones įžymiajam Kedžių namui Garliavoje.

Baugintojų laukia atpildo metas

* Kedžių namas (nuotr.) Garliavoje buvo areštuotas po to, kai „Lietuvos rytas“ paskelbė, kad L. ir V.Kedžiai parduoda namą ir planuoja išvažiuoti gyventi pas dukterį.

* Kaip teigė namą pardavinėjusios nekilnojamojo turto agentūros „Forto siena“ atstovas, iš pradžių Kedžiai už savo namą prašė pusės milijono litų, tačiau tokia suma nėra reali, todėl pensininkai buvo įkalbėti prašomą kainą sumažinti dešimčia procentų.

* „Žmonėms viskas tikdavo – ir pats namas, ir aplinka, bet sužinoję, kad namas priklauso Kedžiams, jie atsisakydavo jį pirkti. Vienus, matyt, gąsdino namo istorija, kitus – jo aura, treti bijojo, kad name gali vaidentis“, – „Lietuvos rytui“ sakė nekilnojamojo turto agentas.

* Nedaug trūko, kad pensininkams būtų pavykęs jų planas – prieš pat paskiriant laikinąsias apsaugos priemones buvo atsiradę realūs klientai – dvi lietuvių šeimos, kurių nebaugino tai, kad jiems tektų gyventi name, kuriame įtariamas dviejų žmonių žudikas D.Kedys su savo seserimi N.Venckiene, tėvais ir giminaičiais kūrė kraupius keršto planus jiems neįtikusiems žmonėms ir ne vienus metus kankino L.Stankūnaitės dukrą, versdami išmokti pačių sukurtą pedofilijos istoriją.

* „Tiems žmonėms labiausiai patiko tai, kad yra du atskiri įėjimai, viena šeima nebūtų trukdžiusi kitai“, – sakė „Forto sienos“ atstovas.

* Klientai namą būtų pirkę beveik nesiderėję, nuo Kedžių prašomos sumos – 449 tūkstančių 900 litų – jie būtų prašę tik nedidelės nuolaidos.

* Tačiau derybos su potencialiais pirkėjais baigėsi nė neprasidėjusios.

* Teisės naudotis savo turtu netekę Kedžiai pasiskundė Kauno apylinkės teismui, tačiau šio teismo teisėjas Algirdas Giedraitis jų skundą atmetė, tuo sukeldamas „violetinių“ veikėjų pyktį.

* Socialiniuose tinkluose Kedžių ir Venckų garbintojai suskubo A.Giedraitį apšauti pedofilu ir įrašė į tik jiems patiems žinomo pedofilų klano sąrašą.

* L.Kedienės sesuo A.Skučienė teigia, kad tyrėjų sprendimas apriboti Kedžiams teisę į jų nekilnojamąjį turtą yra susidorojimas su šeima.

* Garliavos kirpėjos teigimu, jos sesuo su vyru niekur neketino sprukti. Esą pardavę namą jie ketino nusipirkti vieno kambario butą Kaune, o likusius pinigus planavo atiduoti skirtoms baudoms susimokėti.

* Šie A.Skučienės žodžiai prasilenkia su realybe, nes iki šiol Kedžiams teismų skirtos baudos nėra didelės.

* 2600 litų bauda buvo skirta L.Kedienei už teismo įžeidimą, o jos vyras V.Kedys yra nubaustas 650 litų bauda už teisme sektas pasakas, kaip Stankūnų bute A.Ūsas vaikščiojo su vienais apatiniais.

* Už trukdymą antstolei atlikti savo pareigas L.Kedienė yra užsidirbusi 3250 litų, V.Kedys – 2600 litų, o A.Skučienė – 1300 litų baudas, tačiau sprendimas įsiteisėjo tik šiek tiek daugiau kaip prieš savaitę, kai Šiaulių apygardos teismas atmetė trijulės apeliacinį skundą.

* Kol kas L.Stankūnaitė Kedžiams yra pareiškusi dviejų milijonų litų ieškinį, tačiau moteris neatmeta, kad ateityje ši suma gali didėti.

* Tai priklausys nuo to, kam byloje dar bus pareikšti įtarimai, nes Kedžiai, kaip girdėti iš jų namuose slapta darytų įrašų, mergaitę seksualinės patirties mokė ne vieni.

* Tai bus ne vienintelis L.Stankūnaitės ieškinys dukters ir jos kankintojams. Ji taip pat turės teisę pareikšti ieškinius bylose dėl daryto poveikio jos dukteriai bei byloje dėl jos ir mergaitės persekiojimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.