Vidaus reikalų ministro užtarėjai – galingi

Dėl buvusių pavaldinių galimų nusižengimų iš posto pradėtas vyti vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas antradienį rengtą atsistatydinimo pareiškimą kuriam laikui gali padėti į stalčių.

„Tvarkiečių“ teigimu, jai paklusnų D.Barakauską saugo prezidentė D.Grybauskaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Tvarkiečių“ teigimu, jai paklusnų D.Barakauską saugo prezidentė D.Grybauskaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Oct 23, 2014, 7:09 AM, atnaujinta Jan 25, 2018, 12:41 AM

Generalinė prokuratūra užvakar pranešė su Specialiųjų tyrimų tarnyba atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu stambiu mastu siekiant už atlygį daryti įtaką keletui praėjusiais metais Vidaus reikalų ministerijoje vykdytų viešųjų pirkimų.

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, D.Barakauskas jau buvo susiruošęs premjerui Algirdui Butkevičiui nešti atsistatydinimo pareiškimą.

Tačiau partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderiai ministrą ragino neskubėti ir akis į akį pasikalbėti su Vyriausybės vadovu.

Premjeras nuspaudė stabdžius

Užvakar A.Butkevičius buvo viešai pareiškęs, kad bus labai rimtai sprendžiama, ar „tvarkietis“ gali toliau eiti pareigas. Bet vakar premjeras D.Barakauską paprašė tęsti darbą.

„Remiantis pirmine turima informacija iš teisėsaugos institucijų apie ministerijos pareigūnams mestus kaltinimus, kol kas vidaus reikalų ministro kaltės šioje situacijoje neįžvelgiama“, – tokią nuomonę po pokalbio su „tvarkiečiu“ pareiškė premjeras.

Pats ministras vakar vengė paaiškinimų, jis nedalyvavo ir vakarykščiame Vyriausybės posėdyje. Tačiau prieš tai pasikalbėjęs su premjeru pareiškė atsistatydinti neketinąs.

Pasklido kelios versijos

Užkulisiuose pasipylė svarstymai, kodėl staiga pasikeitė premjero pozicija.

Viena versijų – A.Butkevičių galėjo imti spausti „tvarkiečių“ vedlys europarlamentaras Rolandas Paksas, antradienį viešai pareiškęs, kad D.Barakauskas partijai reikalingas dirbantis, o ne atsistatydinęs.

Svarstyta, kad Vyriausybės vadovą dėl nuolaidžiavimo kilus skandalui dėl juodojo sąrašo kritikavęs, bet galiausiai į jį patekusius savus viceministrus patraukęs R.Paksas galėjo pagrasinti, jog „tvarkiečiai“ trauksis iš valdančiosios koalicijos ar bent jau nebalsuos už kitų metų biudžetą.

Tačiau vakar parlamente „Lietuvos ryto“ kalbinami patys „tvarkiečiai“ pripažino, kad tokiais grasinimais premjero į kampą neįvarysi, ir kaip susitarę rodė į prezidentės portretą.

Daugelis šios partijos atstovų įsitikinę, jog palikti ramybėje D.Barakauską galėjo liepti tik Dalia Grybauskaitė, kurios nurodymus ministras esą visą laiką uoliai vykdė ir todėl užsitarnavo malonę.

Iš bendražygio šaipėsi

Bet savo partijoje D.Barakauskas vertinamas prieštaringai.

Antai „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Petras Gražulis užvakar viešai pareiškė, kad ministras galėjo nieko nežinoti, kas vyksta jo vadovaujamoje ministerijoje, nes nesusigaudo.

Vakar kalbinti kiti Seimo „tvarkiečiai“ irgi neslėpė, kad šis politikas kompromituoja partiją ir turėtų atsistatydinti – net jei ir nežinojo, kas vyko jo panosėje.

Dėl D.Barakausko galimybių išsaugoti postą šiandien turėtų būti kalbama ir partijos vadovybės posėdyje.

„Dabar padaryta pauzė dėl ministro buvo reikalinga, bet tai dar nereiškia, kad šis klausimas nebus keliamas po savaitės ar vėliau“, – vakar viešai užsiminė partijos vicepirmininkas Kęstas Komskis.

Pagrasino interpeliacija

Kad D.Barakauskas jau dabar turėtų trauktis iš posto, vakar kalbėjo ir Darbo partijai vadovaujanti Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė – esą ministro vietoje ji atsistatydintų.

Dar griežčiau kalbėjo opozicijoje esantys konservatoriai ir liberalai. Vidaus reikalų ministerijos vadovui neatsistatydinus, jie pagrasino interpeliacija.

Paleido tik du

* Atliekant ikiteisminį tyrimą buvo sulaikyti penki asmenys, tarp jų – buvę ministro D.Barakausko politinės komandos nariai E.Raistenskis ir A.Juocevičius, taip pat prodiuseris R.Skaisgirys, jo verslo partneris J.Garliauskas, vadovaujantis bendrovei „Pradas Media“, ir bendrovės „NT Service“ vadovas P.Kačerginskis.

* Pastarieji du vakar paleisti skyrus kardomąją priemonę – pasižadėjimą neišvykti. Kitų trijų sulaikytųjų likimas paaiškės šiandien.

* Vakar buvo apklaustas ir Seimo narys „tvarkietis“, buvęs partijos atsakingasis sekretorius R.Ručys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.