Vienas duris korupcijai užtrenkė, kitas - plačiai atvėrė

Kad ir kur žiūrėsi, visur kyšo korupcijos ausys.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Oct 25, 2014, 8:00 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 5:51 PM

Atrodytų, tik katutėmis reikėtų ploti dėl to, kad politikai palaimino naujovę, - nuo šiol bet kuri vaikų darželio vadovė turės teisę išbraukti mažylį iš sąrašo, jeigu jis be pateisinamos priežasties nelanko ugdymo įstaigos ilgiau kaip mėnesį. Tiesa, pirma vadovė turi įspėti vaiko tėvus raštu.

Tarybos nariai daug ir nesiginčijo - esą darželiuose atsiras daugiau vietų, jas galės užimti tie vaikai, kurie lankyti ugdymo įstaigą neturėjo galimybių, nes jos nuolat perpildytos.

Būtent tai ir padiktavo šį sprendimą, už kurį tarybos nariai nesusimąstydami pakėlė rankas.

Iki šiol galiojusioje tvarkoje buvo numatytas dviejų mėnesių ir ilgesnis terminas. Tiek laiko vaikas galėjo nelankyti darželio be pateisinamos priežasties.

Taip, vietų vaikų darželiuose katastrofiškai trūksta, naujų įstaigų atsiranda vos viena kita. Miestas statyboms neturi pinigų. Bet ar toks žingsnis išgelbės?

Puikiausios sąlygos korupcijai vešėti. Tokių įtarimų atsiranda pažvelgus į sprendimą iš kitos pusės.

Kaip elgsis motina ar tėvas stengdamiesi vaikui darželyje išsaugoti vietą? Ką jie darys gavę raštą, grasinantį mažylį išbraukti iš sąrašų? Galima įtarti, kad pamalonins vedėją vokeliu ar tauraus gėrimo buteliu.

Jau spėjo nurimti aistros dėl naujosios priėmimo į darželius tvarkos. Tėvai įprato, kad priimant į juos pildomas tik vienas prašymas ir taip įgyvendinta centralizuoto priėmimo sistema.

Darželių eilės dabar sudaromos atsižvelgiant į prašyme nurodytus prioritetus bei pirmumo teisę suteikiančias priežastis. Priėmimo tvarka tapo skaidresnė - kaip vaiskus rudens dangus. Ir čia - še tau. Viena darželio vedėja spręs, lankys tavo vaikas darželį ar ne.

Jeigu tėvai neras kelių į darželio vedėjos kišenę, yra kita išeitis - susiveikti gydytojo pažymą, kad mažylis visą mėnesį sirgo. Ir vėl atsiranda sąlygos kyšiui. Juk kaip kitaip gauti tokią pažymą?

Galima spėti, kad pažymos bus perkamos, o savivaldybė dar ir negaus pajamų, nes vaikui sergant už darželį mokėti nereikia.

Kad ir kur žiūrėsi, visur kyšo korupcijos ausys.

Tiesa, prošvaisčių yra. Šiemet ugdymo įstaigose atsirado 500 papildomų vietų priešmokyklinio amžiaus vaikams.

Darželiams pritaikius sporto salių, muziejų patalpas, atsirado dar 800 vietų. Dar šiais metais bus atidarytas 240 vietų vaikų darželis Santariškėse.

Visa tai gerai. Bet net vienas neapgalvotas sprendimas gali priskaldyti vežimą malkų.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.