B. Vėsaitę šokiravo tualetinis popierius su V. Putino veidu

Ukrainoje vykusių rinkimų į parlamentą rezultatai aiškūs – juos neabejotinai laimėjo provakarietiškos ir nacionalistų partijos, o tai, politikos ekspertų teigimu, neramumų krečiamai šaliai yra antrasis šansas pasukti Europos link.

Anot B. Vėsaitės, rinkimai vyko sklandžiai.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Anot B. Vėsaitės, rinkimai vyko sklandžiai.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 28, 2014, 11:10 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 10:44 AM

Apie tai, kokie pokyčiai laukia Ukrainos po rinkimų į Aukščiausiąją Radą buvo diskutuojama ir socialdemokratų partijos frakcijos narės Birutės Vėsaitės surengtoje spaudos konferencijoje.

„Šį kartą Ukrainos rinkimai buvo 630 tarptautinių stebėtojų, rinkimus stebėjo ESBO, NATO, EP atstovai. Pati stebėjau rinkimus Kijeve ir jo apylinkėse. Teko lankytis vienoje rinkimų apylinkėje apie 30 kilometrų nuo Kijevo. Žemė ten nepaprastai brangi, ten gyvena naujieji Ukrainos turtuoliai. Naujųjų oligarchų vilos trigubai didesnės už mūsiškes“, – įspūdžiais dalijosi parlamentarė, neseniai sugrįžusi iš Ukrainos.

Anot B. Vėsaitės, rinkimai vyko sklandžiai, parlamentarei pavyko apsilankyti 11-oje rinkimų apylinkių, didelių pažeidimų pastebėta nebuvo.

Papirkinėdavo ir maisto produktais

B.Vėsaitė teigė, kad ją šokiravo tai, kaip ankstesnių rinkimų metų buvo papirkinėjami rinkėjai: „Visas darbas vykdavo prieš pačius rinkimus. Žmonės būdavo papirkinėjami. Pensininkams būdavo siūlomi maisto paketai – žirneliai ar koks dešros gabalas ir jie juos labai noriai ėmė. Taip pat būdavo net skelbimų gatvėse, kur galima susirinkti ir gauti 500 grivinų už savo balsą. Tai sudaro apie šimtą litų, bet šalyje, kur vidutinis atlyginimas siekia vos 400-600 litų, tai žmogui nemaži pinigai.“

Politikė teigė, jog prezidento Petro Porošenkos įvestos Baudžiamojo kodekso pataisos už papirkinėjimą davė naudos ir šiemet tokių atvejų beveik nepasitaikė.

Atlyginimai maži, bet kainos didelės

„Vidutinis atlyginimas yra apie 2000-3000 grivinų. Man sunku įsivaizduoti, kaip žmonės ten išgyvena, nes kainos parduotuvėse panašios kaip ir pas mus. Degtinė ten gerokai pigesnė nei Lietuvoje“, – kalbėjo B.Vėsaitė ir pridūrė, kad buvo atvejų, kur rinkimų apylinkėms vadovavo vyrai, kai kurie jų spėjo nusigerti dar iki balsų skaičiavimo pradžios ir tokius pirmininkus teko keisti.

Bendravusi su vietiniais gyventojais politikė teigė pastebėjusi įvairių jų nuotaikų: „Vyksta karas, kalbant su vietiniais žmonėmis, jie daugiausiai norėjo taikos, sakė, kad visą kitą mes kaip nors pergyvensime. Šitos šalies laukia labai sunkus kelias, bet ji turtinga, turi daug resursų, žmonės yra išsilavinę“, – kalbėjo Seimo narė.

Tualetinis popierius su V.Putino atvaizdu

Kalbėdama apie įvairias nacionalizmo apraiškas Kijevo gatvėse prieš rinkimus parlamentarė pasakojo mačiusi prekiaujant išskirtiniais suvenyrais.

„Teko praeiti Kresčiatiko gatve, ten pardavinėjimas tualetinis popierius su V.Putino atvaizdu. Taip pat teko matyti trijų aukštų namo dydžio plakatą, kuriame buvo užrašas, siunčiantis Rusijos prezidentą „ant trijų raidžių“. Tiesa, rinkimų dieną plakato jau nebuvo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.