Įsiutusių pedagogų atostogaujantis D. Pavalkis neišgirdo

Švietimo ir mokslo ministrui Dainiui Pavalkiui nepavyksta išbristi iš problemų liūno. Nors šiuo metu politikas atostogauja, tačiau po jo ministerijos langais ne juokais grūmojo įpykę pedagogai. Reikalavimų – daug, tačiau ir pažadų šį kartą dalinti nebuvo kam.

Pedagogų streikas prie Švietimo ir mokslo ministerijos.<br>D.Umbraso nuotr.
Pedagogų streikas prie Švietimo ir mokslo ministerijos.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Žičkevičiūtė

Oct 28, 2014, 1:05 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 10:17 AM

Skambant mokyklų varpeliams daugiau nei 500 pedagogų neslėpė nepasitenkinimo ir garsiai išreiškė savo nuomonę apie dabartinę švietimo sistemą: „Gėda ministrui! Ar ministras suvokia švietimo problemas ir ką kalba? Jis – mūsų nelaimė!“

„Kaip mokytojui galima išgyventi uždirbant tik 1000 litų?“, – retoriškai klausė lietuvių kalbos mokytoja Janina Liškauskienė, kuri pedagoge dirba jau 27-erius metus. – Krizė praėjo, o mes taip ir likome kvailių vietoje. Labiausiai šalyje yra nuskriausti mokytojai, nes niekada gerai negyvenome. Kiek metų jau turime nepriklausomybę, o viskas tas pats per tą patį.“  

Mokytojai taip pat negailėjo kritikos buvusiam Švietimo ir mokslo ministrui liberalui Gintarui Steponavičiui. Būtent jo valdymo metu ir buvo sumažintas mokinio krepšelis 428 litais.

Neves pamokų

„Melu, klasta ir apgaule, bijodamas atsakomybės, ministras paspruko atostogauti“, – lrytas.lt teigė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) vadovas Andrius Navickas.

A.Navicko teigimu, D.Pavalkis bando klaidinti mokytojus, o per pusę metų nesugebėjo kreiptis į Vyriausybę dėl įgaliojimų pradėti derybas su profesinėmis sąjungomis.  

„Tai su kuo mums derėtis? Pagal įstatymus ministerija turi gauti įgaliojimą. Darbo grupė neturi jokių teisių be įgaliojimų kažką nuspręsti“, – kalbėjo LŠDPS vadovas ir pridūrė, kad laiko deryboms jau neliko.

Nuraminti mitinguotųjų išėjo švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė. Ji tvirtino, jog A.Navickas priklauso premjero rugpjūčio pabaigoje sudarytai darbo grupei, kuri turi parengti siūlymus dėl mokinių ugdymo kokybės ir mokytojų socialinių sąlygų gerinimo. 

Pasak viceministrės, A.Navickas boikotuoja praktiškai visus bandymus sėsti prie derybų stalo – esą būtent jis atmetė siūlymą susitarti dėl derybų tarpininko, taip pat jo dėka darbo grupėje nepritarta siūlymui svarstyti perėjimą nuo moksleivio krepšelio prie klasės krepšelio. 

Pats A.Navickas nurodė nebalsavęs už šiuos siūlymus, nes tai tėra ministerijos „gražios svajonės“. 

Profesinės sąjungos planuoja lapkričio 13 dieną pradėti įspėjamuosius streikus. Šimte Lietuvos mokyklų nevyks pirmosios dvi pamokos. Vėliau prie streiko turėtų prisidėti dar daugiau mokymosi įstaigų, tarp jų – vaikų darželiai. 

Nėra lėšų

Kaip BNS sakė G.Krasauskienė, įgyvendinti visus švietimo profsąjungų reikalavimams per metus reikėtų 536 mln. litų – tiek lėšų šiuo metu biudžete rasti neįmanoma. 

„Dėl mokinio krepšelio – pamažu bandome tai daryti. Taip pat darbo grupėje svarstomas naujas finansavimo modelis - pereiti nuo mokinio krepšelio prie klasės krepšelio, tada galbūt būtų sureguliuotas moksleivių skaičius klasėse. Per šį finansavimo modelį galbūt būtų skiriama ir truputį daugiau pinigų“, – tvirtino ji. 

Pasak G.Krasauskienės, taip pat jau kitąmet numatoma didinti atlyginimus ikimokyklinio ugdymo pedagogams. 

Ji teigė, kad ministerija šį mitingą vertina kaip destruktyvų reiškinį. 

„Iš tikrųjų truputėlį keistas, populistinis ir destruktyvus mitingas. Kalbant apie A.Navicko pasisakymą, kas vyko darbo grupėje, tai aš buvau šiek tiek galbūt šokiruota, nes švietimo darbuotojams, švietimui atstovaujantys žmones tokios netiesos kalbėti negalėtų“, – sakė ji. 

Sumažino krūvį

Lietuvos krikščioniškosios švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Aldona Kindurienė atkreipė dėmesį, kad šiuo metu mokytojai nedirba pilnu darbo krūviu ir negali išlaikyti savęs ir šeimos.  

„Šiuo metu mokytojai nedirba pilnu krūviu. Tai reiškia, kad mokytojas uždirba vidutiniškai mažiau nei 1500 litų.  Mūsų Vyriausybė neva labai įnirtingai kovoja už kokybišką švietimą. Ar mokyklos gali išsilaikyti?, – kalbėjo A.Kindurienė ir metė dar vieną akmenį į D.Pavalkio daržą. – Ministras sako, kad mokytojas gali užsidirbti 2700 litų. Ar tai yra tiesa? Šis konfliktas gali būti išspręstas tik kraštutinumais.“

Pagrindiniai mokytojų prašymai: atkurti iki 2009 m. buvusį mokinių krepšelį nuo 3348 iki 3774 litų, taip pat atkurti buvusį bazinės mėnesinės algos (BMA) dydį nuo 122 iki 128 litų. Ikimokyklinio ugdymo pedagogams algas reikalaujama prilyginti mokytojų atlyginimams, sudaryti kolektyvinę darbo sutartį ir iki 2015 m. rugsėjo 1 dienos sudaryti palankias sąlygas mokytojams išeiti į senatvės pensiją nuo 55 metų. Taip pat prašoma sumažinti mokinių skaičių klasėse.

Premjeras Algirdas Butkevičius rugsėjo pradžioje yra sakęs, kad didinti mokytojų atlyginimus šiemet nėra finansinių galimybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.