JAV senatorius ragina B.Obamą užtikrinti SGD tiekimą į Lietuvą

Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) turi rasti galimybių užtikrinti gamtinių dujų tiekimą Lietuvai ir

„Kažkas turi užtikrinti Lietuvos poreikius, tik klausimas, ar tai bus JAV“, - laiške B.Obamai klausė JAV senatorius ir iškart atsako teigiamai į savo klausimą.<br>AP nuotr. iš archyvo
„Kažkas turi užtikrinti Lietuvos poreikius, tik klausimas, ar tai bus JAV“, - laiške B.Obamai klausė JAV senatorius ir iškart atsako teigiamai į savo klausimą.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 28, 2014, 7:14 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 8:55 AM

„Iškilmingas pirmojo Lietuvos suskystintų gamtinių dujų terminalo atidarymas žymi svarbų žingsnį mūsų sąjungininkų pastangose išsilaisvinti nuo Rusijos, kuri manipuliuoja gamtinių išteklių rinkomis, įgyvendindama užsienio politikos darbotvarkę, gniaužtų ir įtakos“, - rašoma J.Inhofe laiške JAV prezidentui Barackui (Barakui) Obamai.

Jo teigimu, iki SGD terminalo Rusijos energetinė įtaka Lietuvoje buvo akivaizdžiai juntama - Lietuva už dujas turėjo mokėti 30 proc. daugiau nei Vokietija, ir Lietuva yra nuolatiniame pavojuje dėl to, kad Rusija gali visiškai nutraukti dujų tiekimą.

„Turint tai omenyje, mūsų atsakomybė yra užtikrinti jų (Rytų Europos regiono - BNS) poreikį JAV gamtinėmis dujomis. (...) Palyginti nedidelę paklausą turinčios mažesnės valstybės, tokios kaip Lietuva, gali likti be galimybės gauti dujų iš JAV ir negalės užsitikrinti dujų tiekimo, nes joms trūksta derybinės galios konkuruoti su didesnėmis valstybėmis“, - rašo J.Inhofe.

JAV senatorius paragino šalies vadovą, vertinant SGD tiekimo naudą, įvertinti ir realias rinkos sąlygas, kuriomis gyvena Lietua ir kitos panašios valstybės.

„Kažkas turi užtikrinti Lietuvos poreikius, tik klausimas, ar tai bus JAV“, - laiške B.Obamai klausė JAV senatorius ir iškart atsako teigiamai į savo klausimą.

Pirmadienį ryte į Klaipėdos uostą įplaukė SGD terminalo laivas-saugykla „Independence“, o antradienį - ir pirmasis dujovežis, atgabenęs pirmąjį SGD terminalui skirtą dujų krovinį. SGD terminalas pradės veikti kitų metų pradžioje ir pirmaisiais metais aprūpins maždaug trečdalį Lietuvos dujų poreikio, o ateityje - ir kaimyninių Baltijos šalių poreikius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.