Nuo praėjusios savaitės stebi, kaip ekskavatorių glemžiasi pelkė

Skemų (Rokiškio r.) globos namų gyventojai nuo praėjusios savaitės stebi neįprastą vaizdą. Šalia į durpyne esantį akivarą grimzta ekskavatorius ir jo niekaip nepavyksta ištraukti.

Pelkėje įklimpusio ekskavatoriaus nepavyksta ištraukti beveik savaitę. Šiandien bus pasitelkta galingesnė technika.<br>D.Zibolienės („Gimtasis Rokiškis“) nuotr.
Pelkėje įklimpusio ekskavatoriaus nepavyksta ištraukti beveik savaitę. Šiandien bus pasitelkta galingesnė technika.<br>D.Zibolienės („Gimtasis Rokiškis“) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

Oct 29, 2014, 7:50 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 8:23 AM

„Šiandien stabilizavome situaciją, ekskavatorius jau nebegrimzta. Trečiadienį gausime stiprių trosų, ištrauksime jį savo turima technika. Ekskavatorius nenukentėjo.

Nuostolių patyrėme tiktai dėl prastovų ir papildomai atliekamų darbų, tokių kaip klojinių tiesimas“, – vakar kalbėjo Rokiškio bendrovės „Aldma“ darbų vadovas Tomas Adamonis.

Jo teigimu, kone 22 tonas sveriantis 2004 metais pagamintas ekskavatorius, dirbdamas durpingoje teritorijoje, nuslydo nuo specialių metalo lakštų ir ėmė skęsti.

Gelbėjimo technika negalėjo privažiuoti, nes važiuojant per durpyną kilo pavojus ir jai nugrimzti, juolab kad po lietaus smarkiai pašlapo.

Teko tiesti specialius klojinius, kad į avarijos vietą galėtų atvažiuoti technika.

Savaitgalį iš Panevėžio iškviestas specialia gelbėjimo įranga aprūpintas automobilis nepajėgė ištraukti iš pelkės „Aldmos“ ekskavatoriaus. Pradėjus jį tempti, neatlaikę apkrovos imdavo trūkinėti prie gelbėjamos technikos pritvirtinti metaliniai trosai, o ekskavatoriaus dalis vėl panirdavo į dumblą.

Bendrovės „Aldma“ darbininkai pradėjo kasti tvenkinį, kuris turėtų atsirasti būsimojo poilsio ir laisvalaikio parko teritorijoje. Jame taip pat bus nutiesti takeliai, įrengti treniruokliai.

Parku galės džiaugtis Skemų kaimo bendruomenė, taip pat beveik 400 socialinės globos namų gyventojų.

Dalį būsimojo parko teritorijos valymo darbų atliko patys Skemų bendruomenės nariai.

Viso projekto vertė – 395 tūkstančiai litų. Kai kurie seni Skemų apylinkių gyventojai pasakoja, kad vieta, kurioje suplanuota įgyvendinti projektą, nuo seno garsėja savo bedugniais akivarais.

Esą anksčiau čia būta pelkės, į kurią uogauti ar grybauti einantys žmonės išdrįsdavo vaikščioti tik pakraščiais.

Apylinkėse sklido pasakojimai ir legendos apie bedugnius akivarus, į kuriuos prasmego ir amžiams dingo ne vienas žmogus.

Skemų bendruomenės pirmininkas ir globos namų direktoriaus pavaduotojas Arvydas Šapokas mano, kad šiuose pasakojimuose – daug prasimanytų dalykų.

„Šioje vietoje buvo miškas, plytėjo aukštapelkė. O kitais metais čia, vietos gyventojų džiaugsmui, atsiras parkas“, – džiaugėsi A.Šapokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.