Prezidentė sunerimo, o jos patarėja ėmė veikti

Dalia Grybauskaitė pernai rudenį buvo taip sunerimusi dėl savo saugumo, kad paprašė sustiprinti jos apsaugą. Tai aiškėja nagrinėjant prezidentės buvusios vyriausiosios patarėjos Daivos Ulbinaitės bylą.

Kaltinamoji D.Ulbinaitė teisme kalbės tik išklausiusi visų liudytojų.<br>D.Umbraso nuotr.
Kaltinamoji D.Ulbinaitė teisme kalbės tik išklausiusi visų liudytojų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Oct 29, 2014, 7:10 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 8:23 AM

Vakar Vilniaus apylinkės teisme liudijęs buvęs prezidentės patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jonas Markevičius teigė, kad pernai spalio 28 dieną į Prezidentūrą paskambinęs Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Gediminas Grina paprašė skubaus susitikimo su D.Grybauskaite.

Buvo sutarta, kad šalies vadovė jį priims kitą dieną.

Sutartu laiku į Prezidentūrą atvyko G.Grina, o jam įkandin – VSD valdybos viršininkas Vidmantas Kaladinskas.

Abu pareigūnus J.Markevičius palydėjo pas prezidentę, tačiau ką su jais kalbėjo šalies vadovė, jis nežino.

Kaip aiškėja nagrinėjant bylą, pabendravusi su G.Grina ir V.Kaladinsku D.Grybauskaitė sunerimo dėl savo saugumo.

Tą pačią dieną ji nurodė J.Markevičiui paskambinti G.Grinai ir aptarti jos apsaugos sustiprinimą.

Manoma, kad po pokalbio su prezidente V.Kaladinskas užsuko ir į D.Ulbinaitės kabinetą ir perdavė jai slaptą pažymą, kuri dar nebuvo pasirašyta G.Grinos.

D.Ulbinaitė pažadėjo pažymą perduoti prezidentei, tačiau vos tik V.Kaladinskas išėjo, ji su dokumentu nubėgo pas kitame aukšte dirbančias D.Grybauskaitės patarėjas Ievą Baubinaitę ir Šarūnę Šablevičienę ir paprašė jai padaryti dokumento kopijas.

Kas buvo parašyta dokumente, I.Baubinaitė teigė neskaičiusi, tik porą kartų žvilgtelėjusi į popierius norėdama įsitikinti, kad kopijoje nėra dingęs kraštas ir dokumentą galima perskaityti.

Ar D.Ulbinaitės pateiktas dokumentas buvo pažymėtas grifu „slaptai“, D.Grybauskaitės padėjėja nematė. Jos tvirtinimu, prieš duodama dokumentus nukopijuoti D.Ulbinaitė jų viršų ir apačią buvo užlenkusi į kitą pusę.

Kaip dabar aišku, kitą dieną – spalio 31-ąją – D.Ulbinaitė iš V.Kaladinsko gautos pažymos kopiją perdavė naujienų agentūros BNS vyriausiajai redaktorei, o ši netrukus išplatino pranešimą apie D.Grybauskaitei rezgamas Rusijos pinkles.

Dėl valstybės paslapties atskleidimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, kurio metu paaiškėjo, kad pažyma su žurnalistais pasidalijo ne kas kitas, o prezidentės vyriausioji patarėja.

Savo tyrimą dėl valstybės paslapties atskleidimo atliko ir VSD Imuniteto tarnyba. Už reglamentuojamos tvarkos pažeidimą V.Kaladinskui buvo skirta nuobauda.

D.Ulbinaitė, kuriai gresia laisvės atėmimas iki 5 metų, Prezidentūroje dirbo, kol byla buvo perduota teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.