A. Butkevičius: „VRM ministras per daug pasitikėjo savo komanda“

Ketvirtadienio rytą Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas įteikė atsistatydinimo prašymą. Ministro teigimu, sprendimą trauktis iš pareigų jis priėmė dėl pablogėjusios sveikatos būklės. Iš pareigų pasitraukęs ministras yra partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys, o apie jo galimą pasitraukimą prabilta iš karto po to, kai Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko kratas partijos būstinėje.

B.Butkevičius teigė, kad A.D.Barakauskui jokie įtarimai, susiję su viešųjų pirkimų skandalu ar STT kratomis partijos būstinėje, nėra pareikšti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
B.Butkevičius teigė, kad A.D.Barakauskui jokie įtarimai, susiję su viešųjų pirkimų skandalu ar STT kratomis partijos būstinėje, nėra pareikšti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė, Evelina Valiuškevičiūtė

Oct 30, 2014, 10:51 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 3:40 AM

Premjeras Algirdas Butkevičius ministro atsistatydinimo prašymą patenkino. Teigiama, kad ministro atleidimas nėra susijęs su teisėsaugos atliekamu ikiteisminiu tyrimu.

„Atsistatydinti ministras norėjo jau po operacijos, nebuvo jokių dar skandalų“, – teigė premjeras apie D.A.Barakausko atsistatydinimą ir pridūrė, kad anuomet prašęs ministro padirbėti, bet po vakar vykusio pokalbio nuspręsta jo prašymą tenkinti.

„Jis per daug pasitikėjo savo kabinetu, o kai nereikia atsiskaitinėti, kai kam atsirado proga papiktnaudžiauti tarnybine padėtimi“, – sakė premjeras, komentuodamas klausimą, ar D.A.Barakauskas nebuvo silpniausias iš ministrų.

Apie tai, ar yra kitas kandidatas į VRM ministro postą, A.Butkevičius teigė, jog kandidato neturi, be to, nėra kalbėta su Seimo pirmininke ar „Tvarkos ir teisingumo“ lyderiu Rolandu Paksu.

Ketvirtadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretą, kuriuo, vadovaudamasi Konstitucija ir atsižvelgdama į premjero. teikimą, priėmė vidaus reikalų ministro D.A.Barakausko atsistatydinimą.

Įtarimai nepareikšti

B.Butkevičius teigė, kad A.D.Barakauskui jokie įtarimai, susiję su viešųjų pirkimų skandalu ar STT kratomis partijos būstinėje, nėra pareikšti: „Ne kartą sakiau, kad jei tokie įtarimai būtų pareikšti, ne tik jam tiesiogiai, bet ir jo patarėjams, kurie dirbo kartu ir organizavo tuos negerus dalykus, jam taip pat būtų taikoma atsakomybė.“

Šiuo metu norą atsistatydinti pareiškusį ministrą pavaduos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. Paklaustas apie tai, kokius reikalavimus kels būsimam kandidatui į VRM ministrus, A.Butkevičius buvo lakoniškas: „Svarbiausia – kompetencija, be to, tai turi būti žmogus, jaučiantis politinę atsakomybę“.

R.Paksas žurnalistams yra sakęs, kad kratos jo partijos būstinėje yra ne kas kita, kaip politinis užsakymas. Paprašytas pakomentuoti tokius politiko žodžius A.Butkevičius sakė: „Teisėsaugos institucijoms niekas negali trukdyti atlikti tyrimų ir nesvarbu, kokios partijos bus ministras, jei kils įtarimų, niekas su tuo nesitaikstys. Žinoma, visada reikia išlaukti tam tikro momento, pokalbiai su ministru nuolat vyko ir buvo aiškinamasi, kodėl šie procesai prasidėjo.“

A.Butkevičius teigė, kad D.A.Barakauskas suteikė per didelius įgaliojimus savo patarėjams ir ministrams, kas ir galėjo lemti susiklosčiusią situaciją. Premjero teigimu, nepaisant to, kad gyvename demokratiškoje valstybėje, vis tik kontrolė ir atsiskaitomumas yra būtini.

R.Paksas: „Daėdė žmogų!“

Spaudos konferenciją surengė ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis R.Paksas.

„Trečiadienį mes sutarėme su A.Butkevičiumi, kad ministras gali dirbti. Ne paslaptis, kad antroje dienos pusėje kalbėjau su D.A.Barakausku ir jo nusistatymas buvo dirbti. Šiandien išgirdau naujieną, kad jis traukiasi dėl sveikatos būklės. Neetiška būtų apie tai kalbėti, bet tai pakankami rimta“, - atrodantis kiek įsitempęs sakė R.Paksas.

Partijos pirmininkas pripažino, kad su ministru kalbėjo vėlyvą trečiadienio vakarą.

„Aš tai vertinu žemaitiškai. Daėdė žmogų! (...) Pastaruoju metu erdvėje mes girdime daug pamąstymų – girdime, kad galbūt „socdemai“ ne su ta frakcija, ne su ta partija dirba. Jei atsimenate, visus dvejus metus buvo „darbiečių“ stuburas labai sukinėjamas. Galbūt atėjo laikas mūsų stuburą pasukinėti, gal yra kažkas iš konservatorių ar liberalų, kurie norėtų užimti šitą vietą? Sunku pasakyti,artimiausia ateitis parodys.

Aš dar kartą kartoju – kalbėjau vakar devintą valandą su ministru pirmininku. Ne tik kad buvo deklaruotas darbas koalicijoje, bet buvo deklaruota ir kad vidaus reikalų ministras dirba Buvo pasakyta, kad dabar nuspręsime ar koalicija turi stuburą. Primus dvejus metus „darbiečių“ stuburas buvo sukinėjamas. Gal atėjo mums eilė pasukinėti?“, – išsireiškė R.Paksas.

Ar tai reiškia, kad valdančioji koalicija meta „tvarkiečius“ iš gretų? R.Paksas pabrėžė, kad su premjeru buvo aiškiai sutarta, kad partija ne tik dirbs koalicijoje, bet konkrečiai ir D.A.Barakauskas.

Apie kandidatus į laisvą ministro kėdę R.Paksas kalbėjo atsipalaidavęs - yra 17 tūkst. partijos narių, todėl tikrai ras kokį nors tinkamą kandidatą. Jis neatmetė galimybės, kad kandidatas gali būti pasirinktas ir ne iš partijos gretų.

„Dramblys porceliano parduotuvėje“

R.Paksas kalbėjo ir apie STT įvykdytas kratas praėjusią savaitę.

„STT agentai įvykdė viešai nuskambėjusią operaciją, atlikdami beprecedentį išpuolį prieš partiją „Tvarka ir teisingumas“ bei jos vadovybę, kuriam nėra ir negali būti objektyvaus paaiškinimo, inkriminuojant jos ryšį su VRM organizuotais ir vykdytais viešųjų pirkimų konkursais bei paramos renginio „Pirk dramblį“ organizavimu, finansavimu bei įgyvendinimu“, – kalbėjo R.Paksas.

Politikas pabrėžė, kad nėra jokio teisinio ar kitokio pagrindo kelti abejones partijos „Tvarka ir teisingumas“ politinės veiklos skaidrumu bei kelti visuomenėje ažiotažą dėl jos finansų.

„Būtina pabrėžti, kad jokie įtarimai ar kaltinimai viešajam juridiniam asmeniui – partijai „Tvarka ir teisingumas“ nėra pareikšti“, – aiškino R.Paksas.

Partijos lyderis pareiškė, kad partija neturėjo įtakos ir negali būti susijusi su VRM konkursų skelbimais.

„Jeigu paramos renginys „Pirk dramblį", skirtas sutelkti piliečių lėšas Lietuvos zoologijos sodo labui gali būti priskiriamas nusikalstamai veikai, kyla natūralus klausimas, kaip  tuomet reikėtų traktuoti tuos įvykusius viešuosius renginius bei paramos akcijas, kuriose globėjais buvo D.Grybauskaitė , A.Butkevičius ir A.Kubilius“, – kėlė klausimus R.Paksas.

Praėjusios savaitės įvykiai, anot vieno iš partijos lyderių Kęsto Komskio, partijos narius tik sutelkė darbui. „Mūsų darbas būstinėje yra paralyžiuotas. Paimti kompiuteriai, telefonai ir visa kita“, – sakė K.Komskis.

„Dramblys porceliano parduotuvėje“ mūsų neįbaugins: atmetu bet kokias insinuacijas ir reikalauju, kad STT veiksmai, įvykdyti prieš „tvarkiečių“ bendruomenę būtų tiriami ir teisiškai įvertinti“, – pareiškė R.Paksas.

Profesinės sąjungos nedžiūgauja

Vidaus reikalų ministro atsistatydinimas, anot profesinių sąjungų, tik pirmas teisingas žingsnis duobėtame kelyje. Jų teigimu, renkantis naują ministerijos vadą, prezidentė ir premjeras privalo elgtis atsakingiau nei iki šiol tam, kad įsigalėjusi neveiklumo ir korupcijos karuselė būtų nedelsiant sustabdyta.   „Žala visai teisėsaugos sistemai didėja, o situacija darosi vis pavojingesnė. Aukščiausi šalies vadovai sistemą turi patikėti į kompetetingo ir patyrusio specialisto rankas, kuris gebėtų pertvarkyti stagnacija persismelkusią ministeriją. Be to, už viešąjį saugumą atsakingas neveiklusis viceministras Žimantas Pacevičius, manau, taip pat turėtų palikti savo šiltą kėdę“, - ragino Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) pirmininkas V. Banel.

NPPSS jau ne kartą ragino didžiąsias politines partijas prisiimti atsakomybę ir efektyviai ir veiksmingai suvaldyti valstybės vidaus reikalus.

„Istorija parodė, kad pastarąjį dešimtmetį mažos politinės jėgos, neturėdamos politinio potencialo nesugebėdavo susikoncentruoti ties Europinės paramos dalybomis, kurias visad lydėdavo korupcijos šešėlis, o esminių pertvarkų vidaus reikalų sistemoje, kurių laukia Lietuvos visuomenė, nesugebėjo pradėti nei vienos partijos atstovai“ – sako NPPSS tarybos narys Vytautas Lamauskas.

Profesinės sąjungos viliasi, kad valstybės vadovų deklaruojami prioritetai – teisėsauga, žmonių saugumas, kova su šešėliu – neliks bereikšmė rašliava programose, nugulsianti funkcionierių stalčiuose.

Pareigūnų teigimu, ilgus metus ministeriją kankinamos bėdos kenkia daugiau kaip 20 tūkst. pareigūnų. Korupcija, stagnacija, skandalai jau tapo nuolatiniu reiškiniu, tam tikra nusistovėjusia status quo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.