Grėsmingos JAV karių kovos mašinos Pabradėje spjaudosi ugnimi

„Tai yra geriausia, ką gali turėti pėstininkai. Geriau nebūna“, - stovėdamas aukštoje Pabradės poligono žolėje sako Jungtinių Amerikos Valstijų 1-osios kavalerijos divizijos 1-osios brigados kovinės grupės 8-ojo kavalerijos pulko 2-ojo bataliono būrio vadas vyr. ltn. Johnas O'Brienas. Jam už nugaros – viena geriausių šių laikų šarvuota pėstininkų kovos mašina „Bradley“, ką tik demonstravusi savo kovines galimybes.

JAV karių šarvuota pėstininkų kovos mašina „Bradley“.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
JAV karių šarvuota pėstininkų kovos mašina „Bradley“.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

Oct 30, 2014, 6:43 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 1:55 AM

„Viskas labai akivaizdu. Mes matėm, ką ši technika gali padaryti. Ypatingai „Bradley“. Šitos mašinos kovinė galia tikrai įspūdinga. Ir pataikymas iš tokio atstumo irgi yra įspūdinga. Tai rimta ir įspūdinga technika“, - įspūdžiais su lrytas.lt žurnalistu ketvirtadienio pavakare pasibaigus koviniam šaudymui dalinosi Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika.

Nuo balandžio Lietuvoje buvusius lengvai ginkluotus JAV desantininkus maždaug prieš mėnesį pakeitė Jungtinių Amerikos Valstijų 1-osios kavalerijos divizijos 1-osios brigados kovinės grupės 8-ojo kavalerijos pulko 2-ojo bataliono kariai. Kartu su savimi iš savo nuolatinės dislokacijos vietos Teksaso valstijoje jie atsigabeno ir savo sunkiąją karinę techniką – 9 šarvuotus transporterius „Stryker“, aštuonias pėstininkų kovos mašinos „Bradley“, penkis karinius visureigius HMMWV, vieną vikšrinį medicininės paskirties šarvuotį M113, du degalų užpylimo sunkvežimius ir kitų techninei pagalbai bei karių pervežimui skirtų transporto priemonių.

Panaši technika dislokuota ir Latvijoje, Estijoje bei Lenkijoje. Tiesa, Latvijoje ir Lenkijoje dislokuoti tos pačios JAV Sausumos pajėgų 1-osios kavalerijos divizijos 1-osios brigados, dar žinomos „Ironhorse“ („Plieninis žirgas“) vardu, kariai su savimi atsigabeno ir tankų „Abrams“.

Jau kitą savaitę visa ši technika dalyvaus vienose iš didžiausių šiemet Lietuvoje vyksiančių tarptautinių pratybų „Geležinis kardas 2014“ (angl. „Iron Sword“). Jose iš viso dalyvaus per 2,5 tūkst. karių iš devynių NATO šalių: Čekijos, Estijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės, Kanados, Lietuvos, Liuksemburgo, Vengrijos ir Vokietijos.

JAV kariškių buvimas Baltijos šalyse ir Lenkijoje yra dalis JAV vykdomos operacijos „Atlantic Resolve“ („Atlantinis ryžtas“), kuria siekiama pademonstruoti kolektyvinės gynybos garantijas. Čia amerikiečiai įsikūrę jau nuo balandžio, stiprėjant Rusijos agresijai prieš Ukrainą ir po akiplėšiškos Krymo aneksijos.

„Tai yra puiki atgrasymo priemonė“

Ketvirtadienį Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje (Švenčionių r.) per bendras Lietuvoje dislokuotos JAV 1-osios kavalerijos divizijos 1-osios brigados kovinės grupės 8-ojo kavalerijos pulko 2-ojo bataliono „Charlie“ kuopos ir Lietuvos karių kovinio šaudymo pratybas amerikiečiai pristatė su savimi atsigabentų pėstininkų kovos mašinų „Bradley“ ir šarvuotų transporterių „Stryker“ galimybes. Lietuvos kariai pratybose naudojosi turimais vikšriniais šarvuočiais M113.

Amerikiečių technikos pristatymą kartu su kitais svečiais stebėjo Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika ir šiuo metu Lietuvoje viešintis JAV kariuomenės pirmosios kavalerijos divizijos vadas generolas majoras Michaelis A. Billsas.

„Amerikiečių atsigabenta technika yra puiki atgrasymo priemonė“, - pasibaigus pristatymui lrytas.lt sakė Algirdo bataliono vadas majoras Mindaugas Petkevičius.

Jo teigimu, šarvuotos pėstininkų mašinos labai išplečia pėstininkų galimybes mūšio lauke. Turint tokią techniką, pėstininkai gali žymiai aktyviau veikti mūšio lauke. Jie gali agresyviau pulti priešą ar aršiau vykdyti gynybos operacijas. Tuo tarpu šarvuotais transporteriais aprūpinti pėstininkai tokių galimybių neturi.

„Šarvuoto transporterio paskirtis yra gabenti pėstininkus, bet ne kovoti su pėstininkų kovos mašinomis arba kita šarvuota technika. Šarvuotas transporteris yra tik transporto priemonė, skirta nuvežti pėstininkus į mūšio lauką. Jų šarvas yra žymiai plonesnis, jų ugnies galia mažesnė.

Tuo tarpu pėstininkų kovos mašinos pagrindinė paskirtis yra kovoti su priešo šarvuota technika. Todėl jos turi žymiai didesnę ugnies galią, jos būna aprūpintos patrankomis, kurios gali naikinti lengvai šarvuotą arba vidutiniškai šarvuotą priešo techniką. Jos taip pat turi prieštankinę ginkluotę ir žymiai stipresnį šarvą. Tai reiškia, kad vienetai, turintys šarvuotas pėstininkų mašinas, gali žymiai aktyviau veikt mūšio lauke“, - sako mjr. M.Petkevičius.

Painioja su tankais

Kadangi šarvuotos pėstininkų mašinos, kad ir tokios, kokias į Lietuvą atsigabeno amerikiečiai, yra vikšrinės, jos turi storą šarvą, bokštelį ir patrankos vamzdį, žmonės jas dažnai painioja su tankais. Tačiau, pasak mjr. M.Petkevičiaus, tanku vadinti šarvuotą pėstininkų mašiną, yra netikslu.

„Jos yra žymiai lengvesnės už tankus. O pagrindinis skirtumas yra tas, kad šarvuotos pėstininkų mašinos turi galimybę gabenti ir pėstininkų skyrių. Tankai tokios galimybės neturi.

Tai reiškia, kad visa komanda – pėstininkų kovos mašina ir pėstininkų skyrius – padalinį padaro žymiai lankstesnį visose mūšio sąlygose. Toks padalinys gali veikti ir miške, ir mieste, ir atviroje vietovėje. Tuo tarpu tankas mieste ar miške be pėstininkų negali veikti. Nes tanką reikia saugoti.

O šita mašina išlaipina pėstininkus ir jie kartu gali efektyviai veikti bet kokioje vietovėje“, - sako Algirdo bataliono vadas.

Apie šarvuotą pėstininkų kovos mašiną „Bradley“

Šarvuota pėstininkų kovos mašina „Bradley“ sukurta Amerikos kompanijoje „BAE Systems Land and Armaments“ praėjusio šimtmečio septyniasdešimtaisiais. Mašina pavadinta JAV generolo Omaro Nelsono „Brado“ Bradley (1893.02.12 – 1981.04.08) garbei. Generolas vadovavo Jungtinių Valstijų armijai Šiaurės Afrikoje ir Europoje per Antrąjį pasaulinį karą. Prasidėjus sąjungininkų invazijai Normandijoje, gen. O.Bradley vadovavo visoms JAV sausumos pajėgoms, besiveržiančioms į nacistinę Vokietiją iš Vakarų. Jo pavaldume buvo 43 divizijos su 1,3 mln. žmonių. Tai buvo visų laikų didžiausias JAV armijos junginys, vadovaujamas vieno žmogaus.

Gen. O.Bradley buvo paskutinis iš devynių žmonių istorijoje, kuriam JAV ginkluotosiose pajėgose buvo suteiktas penkių žvaigždučių generolo rangas.

Mašinos konstruktoriai sukūrė dvi pagrindines „Bradley“ versijas. Pagrindinė versija – M2 „Bradley“ – skirta šarvais apsaugotam pėstininkų transportavimui, tuo pat metu slopinant priešo ugnį, naikinant gyvąją jėgą ir šarvuočius. Šios versijos mašinos įgulą sudaro trys žmonės (ekipažo vadas, šaulys ir vairuotojas), ji gali gabenti šešis karius.

M2 bazės pagrindu buvo sukurta žvalgams skirta šarvuota mašina M3 „Bradley“, vadinamoji „kovinė kavalerijos mašina“ (ang. „Cavalry Fighting Vehicle“). Ji skirta išimtinai žvalgams, jos įgulą taip pat sudaro trys žmonės, tačiau ji gabena tik du karius ir galingą prieštankinę ginkluotę.

Į ginkluotę JAV armijoje „Bradley“ priimta 1981 m. ir tarnauja iki šiol. Iš viso buvo pagaminta per 7 tūkst. šių mašinų, kurias amerikiečiai ypač intensyviai naudojo Persijos karo metu ir Irake. Oficialiai teigiama, kad Persijos karo metu (1990 m. rugpjūtį – 1991 m. vasarį) šarvuotos pėstininkų mašinos „Bradley“ sunaikino daugiau Irako šarvuotos technikos, nei tankai „Abrams“.

Šarvuota pėstininkų mašina „Bradley“ buvo kuriama kaip atsakas į Sovietų Sąjungos sukurtą kovinę pėstininkų mašiną BMP. „Bradley“ kūrėjams buvo iškelta užduotis, sukurti mašiną, kuri būtų ne tik šarvuota pėstininkų apsauga, bet ir efektyvi priešo šarvuotos technikos naikintoja. Vienas iš specifinių reikalavimų buvo jos greitis. Mašina turėjo būti tokia pat greita, kaip ir tuo metu ką tik pasirodę tankai M1 „Abrams“. Judėdamos mūšio lauke abi šios karo technikos priemonės, pagal kūrėjų sumanymą, turėtų sudaryti vieną junginį.

Užduotį „Bradley“ kūrėjai sėkmingai įgyvendino. 27,6 tonos sverianti šarvuota pėstininkų mašina gali išvystyti 66 km/val. greitį (tankas M1A2 „Abrams“ – 67 km/val. tvirta kelio danga ir 40 km/val. bekele), jos veikimo nuotolis – 483 km (tanko M1A2 „Abrams“ – 426 km).

Be kitos ginkluotės, abi „Bradley“ versijos (M2 ir M3) visų pirma aprūpintos 25 mm pabūklu, šaudančiu 200 šūvių per minutę greičiu. Šiuo pabūklu gana taikliai galima šaudyti 2 tūkst. 500 metrų atstumu. Abi versijos taip pat aprūpintos dviem prieštankinių ginklų komplektais. Ši ginkluotė gali sunaikinti daugumą šarvuotos technikos, esančios net už 3 tūkst. 750 metrų. Tiesa, šaudant tokiu atstumu, „Bradley“ turi stovėti nejudėdama.

Abi pėstininkų mašinos versijos taip pat ginkluotos ir 7,62 mm kulkosvaidžiu. Abi aprūpintos ir dūmų uždangos įrenginiais, aktyvios ir pasyvios apsaugos priemonėmis.

Amerikiečiai į Lietuvą atsigabeno aštuonias M2A3 „Bradley“ modifikacijos mašinas. Pristatyta 2000 m., ši modifikacija visų pirma išsiskiria visiškai atnaujintomis skaitmeninėmis sistemomis, pagerinta elektronika, pagerintomis taikymo ir ugnies kontrolės sistemomis, navigacija, vietos nustatymo įranga. Šios modifikacijos mašinoje taip pagerintos visos apsaugos sistemos, įskaitant apsaugą nuo masinio naikinimo ginklų.

Apie pėstininkų kovos mašiną „Stryker“

Pėstininkų kovos mašina „Stryker“ sukurta kompanijoje „General Dynamics Land Systems“ specialiai Jungtinių Valstijų armijai. Tai aštuonių ratų (varoma pagal formulę 8×4, o esant reikalui - net 8×8) šarvuota pėstininkų mašina, pavadinta dviejų karuose žuvusių ir po mirties apdovanotų Garbės medaliais JAV karių - Stuarto S. Strykerio (žuvo Antrajame pasauliniame kare) ir Roberto F. Strykerio (žuvo Vietnamo kare) – garbei.

16,5-19 t (priklausomai nuo modifikacijos) sverianti mašina į ginkluotę JAV armijoje priimta 2003 m. „Stryker“ įgulą paprastai sudaro du žmonės, mašina gali gabenti dar devynis keleivius. Varoma dyzeliniu 260 kW varikliu, ji gali išvystyti iki 100 km/val. greitį, jos veikimo nuotolis – 500 km.

Įprastai „Stryker“ būna aprūpinta 12,7 mm kalibro kulkosvaidžiu M2 arba 40 mm granatsvaidžiu MK19, taip pat 7,62 mm kulkosvaidžiu M240.

Ši mašina sukurta už pagrindą paėmus kanadiečių šarvuotį LAV-III, kuris savo laiku buvo sukurtas šveicarų „Piranha III 8×8“ pagrindu. Mašinos konstruktoriai sukūrė dešimt šios mašinos variantų, tačiau juos visus vienija tas pats variklis, ta pati transmisija, hidraulika, ratai, diferencialas, pavarų sistemos.

JAV kariai „Stryker“ naudojo Irake ir Afganistane.

Į Lietuvą JAV kariai atsigabeno 19 t sveriantį šios mašinos versiją M1126 (ang. M1126 „Infantry Carrier Vehicle“). Tai grynai pėstininkams transportuoti ir juos remti ugnimi skirta mašina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.